Lakásfelújítási tanácsok

Hogyan használjuk lakásban a semleges színeket? Lakberendezési tippek

Semleges színek használataA semleges színek jellegtelen és unalmas benyomást is kelthet­nek, de merész társítások helyett gyakran használjuk megbíz­ható, matt jellegük miatt. Lelkesedéssel és némi gyakorlattal a sem­leges színekből is létrehozhatók eredeti, modern kompozíciók. Ezeket a színeket is ugyanolyan körültekintően kell megválasztani, mint bármely más színt.

A zöldesszürke, a sárgás krémszín és a rózsaszínes bézs árnyala­tok nem alkotnak feltétlenül harmonizáló kombinációt, pusztán mert semleges színeknek hívjuk őket. Válasszuk inkább minden semleges színnek egy alapárnyalatát, variáljuk a tónust, a mintát, és gondoskodjunk berendezésünk anyagainak változatosságáról.

Semleges színek használataA halvány, semle­ges színeket nagyobb mennyiségben és szabályos formákkal együtt használva, hű­sítőén modern össz­képet kaphatunk. Ebben a finom össze­állításban a hangsúly a kandallóra, a nagy­méretű bútorokra és a felületek változatos­ságára esik. A kiegé­szítőelemek, mint pl. a párna a szoba nagyságát hangsú­lyozzák.

Választás a színskáláról

A semleges színek jeiiemzik napjaink több stílusai, például a nemzetközi modernizmust, a klasszikus építészetet a fehér falakkal, a természetes anyagok és a fényes felületek, mint a króm és az üveg haszná­latával.

A kézi szőttesek, kerámiák, természetes kő- és fafelü­letek meszelt falak előtt az „eko” stílust képviselik. A kompromisszumot nem ismerő, minimalista stílus kizárja az erős díszítést és színárnyalatokat. Akármilyen stílusról is legyen szó, a semleges színpa­letta bármely színkontrasztban megnyugtató iégkört teremt. Az urbánus hatás elérése érdekében a leg­erősebb kontrasztot a fekete színnel lehet alkotni.

Semleges színek használata

A fehér hálószo­bát egyszerűsége és hűvössége miatt so­kan tartják tökéletes pihenőhelynek. Az összhatás hűvös­séget oldja az ágyra vetett színes takaró.Semleges színek használata

A sötét tölgyfa gerendák fehér fallal alkotott kontrasztja segít hangsúlyozni a padlásszoba szín­padias jellegét.