Lakberendezés

Hálószoba

A hálószoba az a hely, ahol végre magunkra zárhatjuk az ajtót, megszabadulhatunk a napközben viselt ruhától, és körülvehetjük magunkat kedves tárgyainkkal. A hálószoba menedék: szerelmi fészek, dolgozószoba vagy második nappali. De mindennél fontosabb, hogy kényelmes pihenőhely legyen. A hálószoba a lakás legszemélyesebb zuga. Úgy kell megterveznünk, hogy jól essen benne lefeküdni és felébredni.

Aki megengedheti magának, hogy há­lószobáját csak alvásra használja, az ágy­nak juttathatja a főszerepet. Olyan stílust választhat, amilyet csak akar: a baldachi­nos ágytól a földre fektetett matracig ter­jed a skála. Nincs szükség sok bútorra, a kiegészítők kiválasztásakor pedig azt kell szem előtt tartani, hogy ezt a szobát fő­ként mesterséges fényben látjuk.

A dél-franciaországi átalakított kápolna vendégszobája

A dél-franciaországi átalakított kápolna vendégszobája nyugal­mas menedékhely. A régi vaságy, a vakolt fal, a fapadló, a szürke és homokszín árnyalatok, a gondosan kiválasztott tárgyak őrzik a rusztikus egyszerűséget.

Ha a hálószoba a dolgozó- vagy nap­pali szoba szerepét is betölti, a hangsúly az ágyról más bútordarabokra terelődik. Az ágyat akár el is rejthetjük. Alaposan meg kell fontolnunk, milyen színeket és bútorokat válasszunk, ha nappalra is, éj­szakára is kellemesen akarjuk berendezni a szobát. A megvilágításnak többféle célt kell szolgálnia, több bútorra van szüksé­günk, és az ágy kiszorul a középpontból, bár továbbra is a lakás legfontosabb bú­tora marad, amelyet nagy gonddal kell kiválasztanunk.

Minél kisebb a hely, annál körültekin­tőbben kell megterveznünk a hálószobát, különösen, ha több célt is szolgál. Az elő­relátó tervezés, amely a kényelemre és a tárolásra helyezi a hangsúlyt, sok gondtól mentésit a szoba berendezése során.

Akár kicsi a hálószoba, akár nagy, akár több funkciója van, akár egyetlenegy, fon­tos szerepet játszik az életünkben. Ez az a hely, ahol könnyű álomba szeretnénk me­rülni, és ébredéskor a lehető legjobb meg­világításban látni az új napot – és a szo­bát. A szerelem színhelye is az ágy, már csak ezért is megéri, hogy – pénztárcánk­tól függően – a lehető legjobb ágyat ve­gyük, a padlóra puha szőnyeget fektes­sünk, olyan színeket, mintákat válasszunk, amelyekkel biztosan együtt tudunk élni, a világítás pedig lágy, de praktikus legyen.

A kis szoba berendezésekor egyszerűségre törekedtek

A kis szoba berendezésekor egyszerűségre törekedtek. Tiszta színek, funkcionális bútor és néhány kiegészítő.

Hálószobai kérdőív

 • Egy vagy több személy használja a szobát?
 • Milyen messze van a fürdőszoba és a vécé?
 • Be tudunk építeni még egy fürdőszobát vagy zuhanyozót?
 • Más célra is használjuk a szobát?
 • Mennyi tárolóhelyre van szükségünk?
 • Beépített vagy önálló szekrényeket akarunk?
 • Szükségünk van gardróbra?
 • Reggel vagy este kap fényt a szoba? Vagy egyáltalán nem kap?
 • Sötét vagy világos szobában szeretünk felébredni?
 • Hangszigetelt a szoba, vagy vastag szőnyegekkel, függönyökkel kell kirekesztenünk a zajt?
 • Van hely arra, hogy a vendégeink, a gyerekek barátai nálunk aludjanak?
 • Milyen padlót szeretnénk?
 • Van elég fali csatlakozó az ágy mellett?
 • Van olyan kapcsoló az ágy mellett, amellyel a helyiség egész világítását szabályozni tudjuk?

Mit akarunk elhelyezni az ágy közelében?

 • Telefont?
 • Kávéfőzőt?
 • HIFI-tornyot?
 • Rádiót?
 • Ébresztőórát?
 • Televíziót/videót?

A milánói raktárt pompás egyterű lakássá alakították át

A milánói raktárt pompás egyterű lakássá alakították át. A válaszfal – a szabadon hagyott tetőcsúcs alatt – kitűnő háttere a fehér ágynak.

A fal túlsó oldalán van a fürdőszoba

A fal túlsó oldalán van a fürdőszoba. A szép, régi mosdót szemétdombon találták.

A szép, de olcsó régiségekből nagysze­rű enteriőrt komponáltak

A szép, de olcsó régiségekből nagysze­rű enteriőrt komponáltak. A szokatlan, üveges paraván átengedi a zárt erkélyen beözönlő fényt. Az egyszerű falak között minden tárgy érvényesül.

Stílusok

Van, akinek a hálószoba reggeli hangula­ta a legfontosabb. A napfény vagy éppen a zord idő határozza meg, hogy „milyen lábbal kel fel”. A szoba színeivel, pl. ró­zsaszín és a sárga árnyalataival még a gyenge téli napsütést is erőteljesebbé te­hetjük. A zöld és a kék ellenkező hatású: hűvössé, nyugodttá változtatja a szobát. A tiszta fehér visszaveri a fényt, és jó hát­teret kínál az élénk bútorhuzatoknak.

A szoba a lágy színektől lesz pihentető. A meleg, világos tónusoktól a természe­tes, barátságos színekig, pl. a terrakotta, dohány- és mézszínig sokféle árnyalat kö­zül választhatunk. Lehet, hogy a hálószoba jellegzetes szí­nei és mintái nem hatnak jól, ha a szobát más célra is használjuk. A túl élénk színek viszont zavarhatják a pihenést, és az ágy­ban fekvő betegnek sem kellemesek. Igye­kezzünk tehát kompromisszumot kötni, ha a háló nemcsak alvásra szolgál.

Mennyezet

Ez a ház egyetlen szobája, ahol a mennyezetet valószínűleg ugyanannyit néz­zük, mint a többi falat. Fessük a szoba uralkodó árnyalatával egyező, esetleg el­lentétes színűre, vagy emeljük ki komplementer színnel a stukkókat. A mennyezet szélére fessünk mintát sablonnal vagy akár szabad kézzel. Tükörrel is boríthatjuk a mennyezetet, bár fennáll a veszély, hogy előbb-utóbb egy New Orleans-i bor­délyban érezzük magunkat.

Minták

Az ágy jókora bútordarab: a mintás ágyta­karó könnyen átveheti az uralmat az egész szoba felett, ezért a többi bútor huzatát ennek kell alárendelnünk. Sokan kedvelik a virágmintát és az absztrakt alakzatokat. Az indonéz batikkal jól megfér a csíkos szőttes és finom muszlin. Az egyszínű kar­ton ágytakaró sokféle környezetben meg­állja a helyét. Különböző mintájú párnák­kal élénkíthetjük. A meleg színek és a bo­nyolult minták összhatása is kellemes. A vörös, az arany és a barna árnyalatai jól illenek a fényes padlóhoz és a keleti sző­nyeghez.

Amerikában ma is kedvelt a régi step­pelt ágytakaró, amelyet sokszor szövetda­rabokból állítottak össze, vagy hímzéssel díszítettek. De ne vegyük át szolgai mó­don a régiségeket. Terítsük le a mintás ré­gi kendőt, finom szőnyeget vagy szőttest háromszög alakban összehajtva az egy­színű ágytakaróval borított ágy végére.

Padló

Ha sokat közlekedünk mezítláb a hálóban, alighanem a szőnyegpadló a legkézen­fekvőbb választás. Nem kell drága anya­got vennünk, hiszen nem járkálunk rajta sokat, és praktikus színre, mintára sincs szükségünk. Az a legfontosabb, hogy a padló puha és meleg legyen. A csiszolt, lakkozott fa­padló, a parafa burkolat és a habalátétes PVC-padló is megfelelő. Egy-egy kis sző­nyegtől minden padló puhább, színesebb lesz.

A minimalista szobában a színeké a főszerep

A minimalista szobában a színeké a főszerep. Az ágyra piros ágytakaró hívja fel a figyelmet. Az asztalt kékre, a padlót fényes fehérre festették.

Sokméternyi fehér háló csüng a bambuszrudakon

Sokméternyi fehér háló csüng a bambuszrudakon, megszűrve a tetőablakon beáramló fényt, és romantikussá varázsolva az egyszerű padlásszobát. A halványkék szőnyeget az alacsony belső ablakok sötét­kék reluxája emeli ki.

Angol vidéki stílus

Angol vidéki stílus: ebben az elegáns, hagyományosan berendezett hálószobában minden tárgy nagy műgonddal készült. Az arabeszkek megismétlődnek a régi indiai szőnyegen, a hímzett ágytakarón és a faragott padon.