Lépcsők

Építkezések lépcsői

Már régen elmúltak azok az idők, ami­kor a falak felhúzásához a kőművesek létrán másztak fel egyik szintről a má­sikra. Manapság a lépcsőgyártónak érdemes többféle szükséglépcsőt is raktáron tartani. Ezek akár kiszolgált egyenes, egykarú lépcsők is lehetnek.

Szükséglépcső

Szükséglépcső

Az itt bemutatott lépcső összedugható elemekből áll, gyorsan felépíthető és szétszerelhető. A lépcső gerince egy talplemezzel ellátott acéloszlop, erre távtartó csövek közbeiktatásával húz­zuk fel a fokokat. A magasság ki­egyenlítésénél az első vagy utolsó foknál eltérés jelentkezhet. Ilyen eset­ben a fokok közé távtartó gyűrűket lehet beiktatni. A létrát kívülről kengye­lek fogják meg, amelyeket állítócsavarokkal igazítunk a fokokhoz. Ezt a szükséglépcsőt horganyozott anyag­ból érdemes elkészíteni.

Metszet

Metszet

Alaprajz

Alaprajz

Az állványgyártó cégek feljárólépcső­ket is forgalmaznak. Ezeknek az áll­ványelemeknek az alaphossza 2,57 m vagy 3,07 m. Egy állványelem széles­sége 73 cm, magassága pedig 200 cm. Ezeket az állványelemeket megvásá­rolhatjuk, de kölcsönözni is lehet.

A német Graepel cég horganyozott acélból, alumíniumból vagy rozsda­mentes acélból készült egyedi lépcső­fokokat gyárt. Ezeket fatartóra lehet felfűzni és csavarozással odaerősíteni.

A német HACA cég variálható acél építkezési lépcsőket gyárt. A lépcsők két, egyenként két csőből álló tartóból, és az azokra szerelt, durvaszemű ter­peszháló fokokból állnak, hajlásszö­gük 45°-60° között állítható.

Graepel-féle lépcső

Graepel-féle lépcső

HACA-féle lépcső

HACA-féle lépcső

Layher-féle lépcső

Layher-féle lépcső