Padlóburkolatok

Linóleum burkolatok tulajdonságai

A linóleum (a valódi linóleum) két legvonzóbb tulajdon­sága tartóssága (nem ritka a 20 éves élettartam sem) és természetes anyagösszetétele. A linóleum kizárólag kör­nyezetbarát anyagokból készül: lenolajból, fa- és parafa­lisztből, fenyőgyantából és mészkőőrleményből, amelye­ket jutaszövetre (juta hátvászonra) sajtolnak és nagy hő­mérsékleten kezelnek. Manapság, köszönhetően az egyre szélesebb szín- és mintaválasztéknak és a környezetbarát termékek iránti igény növekedésének, a linóleum újra egyre népszerűbb burkolóanyag.

Linóleum

A linóleum drágább, mint a PVC, viszont élettartama is hosszabb. A PVC-hez hasonlóan puha és rugalmas, ugyanakkor azzal ellentétben nem kelt mesterséges érze­tet (vastagabb annál és alátétrétege is van). Emellett úgy tartják, hogy a linóleumnak antibakteriális és hipoallergén hatása van, és, mivel biológiailag lebomlik, a PVC-vagy laminált burkolatokkal ellentétben tökéletesen környezetbarát. Karbantartása könnyű, megfelelően felület­kezelve vízhatlan, és a PVC- és laminált burkolatoknál jobb a tűzállósága.

A linóleumot lemez és lapok formájában gyártják. Ha lapokat használunk, kevesebb hulladék keletkezik, emel­lett a lapokat könnyebb is beépíteni. Ugyanakkor a lemez nem érzékeny a ráömlő nedvességre. Viszont csak korlá­tozott szélességben kapható, ezért ha a burkolandó helyi­ség 2 m-nél szélesebb, toldani kell. Ezzel a munkával azonban amatőröknek nem tanácsos próbálkozni; ilyen­kor szakembert kell hívnunk, vagy a lapokat választani.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes, *** nagy)

 • tartósság***
 • könnyű karbantarthatóság
 • hőtárolás**
 • hangszigetelés**
 • vízállóság**

A burkolat megtervezése

A linóleum rugalmasan felhasználható burkolat, amely nap­jainkban újra divatba jött; nagy szín- és mintaválasztékban kapható. A linóleumburkolat sokféle stílusban kivitelezhető, akár egy modern előszobát, egy retro stílusú konyhát vagy egy vidám gyerekszobát szeretnénk vele burkolni. A színválaszték a tompa természetes színektől a harsány tiszta színekig terjed, gyakran márványos felülettel.

A kontrasztos színű lapokból készíthetünk klasszikus min­tázatokat, például sakktáblamintát vagy csíkos felületet. Kap­hatók mintás bordűrök is, amelyekkel egy-egy burkolatmezőt keretezhetünk.

A lehangoló közintézmény-burkolatok kora lejárt: a linó­leumlemezek manapság káprázatos színekben és szebbnél szebb mintázatokkal (az egyszerű geometrikus mintázatoktól a bonyolultabb motívumokkal, pl. címerekkel díszített leme­zekig) kaphatók, de léteznek tükörfényes felületű változatok is. Emellett azonban akár saját magunk tervezte motívumokkal is díszíttethetjük a burkolatot. Ezeket a motívumokat számítógé­pen precízen méretre vágott elemekből állítják össze, leraká­sukhoz pedig mindenképpen szakemberre van szükség.

Minták

Karbantartás

A linóleum felülete könnyen karcolódik, ezért óvatosan seperjük. A szennyeződéseket tiszta, öblítőszeres vízbe mártott, szivacsos fejű felmosó bottal távolítsuk el. A szivacsot alaposan nyomkodjuk ki, ne legyen lucskos, mert a szegélyeknél a nedvesség beszivároghat a burkolat alá.

Az építőanyag-kereskedésben kérjünk tanácsot a megfe­lelő tisztító- és felületkezelő szerekkel kapcsolatban; kaphatók a szennyeződéseket a felületről leoldó szerek is. A linóleum végleges színét fény hatására nyeri el. A sző­nyegek, bútorok alatti, fénytől elzárt területek sárgásán elszíneződhetnek („érlelési fátyol”), de ez az elszíneződés eltűnik, ahogyan a felületet újra fény éri.

Linóleum burkolatok tulajdonságai

Előnyök

 • nagyon tartós és könnyen karbantartható
 • környezetbarát
 • kényelmes
 • többféle árkategóriában kapható, és minden belsőépítészeti stílushoz megtaláljuk a megfelelő linóleumburkolatot
 • különösen alkalmas konyha, fürdőszoba, ebédlő, előszoba és gyerekszoba burkolatának

Hátrányok

 • drágább a PVC-nél
 • egyes lerakási módok nem ajánlhatók amatőröknek

Linóleum

A linóleum a forgalma­sabb helyek igénybevételeit is jól tűri, ezért látogatóinkat az előszobában akár egy ilyen hatásos cikkcakk-motívummal is fogadhatjuk.

Tisztítható linóleumburkolat

A könnyen tisztítható linóleumburkolat élénk színű változata kiválóan illik gyerek­szobákba