Tapétázás

Üvegszövet tapéták

Az üvegszövetek textilszerű felületet adnak. A beágyazást biztosító ragasztóval és a színes festékbevonattal együtt változatosan alkalmaz­ható, strapabíró falburkoló rendszert alkotnak.

Az üvegszövettel olyan, átlagon felüli tartós­ságul, időt állóan tetszetős falburkolatot kapunk, amely a magánlakásokban és minden egyéb létesítményben egyaránt alkalmazható. Az üveg­szövetek korrózióálló ásványi üvegből készül­nek. Ezeket az 1400 °C-ra hevített, folyékony üvegolvadékból finom szálakká húzzák. A szá­lakból fonalat fonnak, abból pedig különböző mintájú szövetet szőnek.

Alkalmazási terület

Felragasztáskor az üvegszövetet diszperziós alapú, speciális ragasztóba ágyazzuk bele, ennek eredményeképpen erősen szilárd, strapa­bíró felületet kapunk. Az alkalmazásra az építő­iparban minden számításba jövő alap meg­felel, pl. vakolat, beton, gipsz építőlapok, farost­lemezek vagy egyéb falemezek, ha azokat szakszerűen előkészítették.

Az üvegszövet áthidalja a gipszkarton lapok­nál, valamint a hőszigetelő alátétanyagoknál előforduló repedéseket és illesztési hézagokat. A papír hordozóréteg nélküli üvegszövet ne­hezen gyulladó. Alkalmazási területe a külön­böző közösségi létesítményektől (pl. kórházak, iskolák, hivatalok, bankok) egészen a privát helyiségekig terjed.

Az üvegszövet tapéta felragasztása

Az üvegszövet sávokat először vágjuk le a szük­séges méretre, belmagasság plusz 10 cm rá­hagyás az egyenetlenségek kiegyenlítésére. Ügyeljünk arra, hogy minden sáv azonos irány­ban kerüljön a falra, azaz nem buktatva és nem megfordítva. Minden esetben a gyártó által megadott ragasztót használjuk. A ragasztót a sáv szélességének megfelelően, dúsan hordjuk fel az előkészített felületre. Egyes szövettípusok a tapétázógépen való áthúzásra is alkalmasak.

Üvegtapéta felragasztása