Tapétázás

A fűrészporos tapéta (Rauhfaser) jellemzői

A fűrészporos tapéta a legrégebbi, utólagos át­festésre alkalmas strukturált falburkolat. Az anya­got, mint „ingrain” papírt, 130 évvel ezelőtt találták fel. Ebből fejlődött ki a korszerű fűrész­poros tapéta, amelyre a papírba beépült, legkülönbözőbb alakú, nagyságú és szórási sűrű­ségű farostok a jellemzők.

A jellemző tulajdonságok

Összetétele alapján a fűrészporos tapéta elis­merten környezetbarát és épületbiológiai szem­pontból veszélytelen építőanyagnak minősül. A fedőréteg megakadályozza a farostok kiesését. A tapéta felragasztása a többrétegű felépítés­nek köszönhetően könnyű. A fedőrétegre a fel­ragasztás után egyszerűen felhordhatok és azon eloszlathatok a különböző festékek és lakkok.

Alkalmazás

A fűrészporos tapétákat minden, az építészet­ben szokásos, szakszerűen előkészített és te­herbíró alapra gond nélkül fel lehet ragasztani. A ragasztáshoz általában 1 : 20 arányban meg­kevert metil-cellulóz ragasztót használunk. Tapétázógépekhez gépi ragasztót célszerű alkalmazni. A puhulási idő 10-15 perc legyen. A fűrészporos tapétát ezután ütköztetve ragasztjuk, a mintaosztásra értelemszerűen nem kell ügyelni.

Fűrészporos tapéta

A lenyomáshoz tapétázókefét, tapétázóhengert és varratgörgőt használhatunk. A sarkokban szükségessé váló levágásokat előzetes beje­lölés után tapétázóollóval végezzük. Számításba jöhet a spatula mentén való leszakítás is, azonban a könnyen kirojtosodó szé­leket különösen jól le kell nyomni. A ragasztó száradása után tetszőleges színűre lehet fes­teni a tapétát.

Gépi ragasztás

Az oldalirányban egymás mellé kerülő sávok­nál a szövet mintaosztását úgy állítsuk be, hogy szemmagasságban eltolódásokat ne le­hessen észlelni. A sávok rányomására tapétázó­henger és műanyag spatula alkalmas, a varra­tok környékét külön is hengerezzük meg. A beágyazóragasztó száradása után az üveg­szövet teljes felületét hígított ragasztóval, egyen­letesen még egyszer hengerezzük végig. Előnyös, ha a szövetre egy pigmentált réteget már rávittek, mert így legtöbbször elhagyható a második fedőbevonat.

Fűrészporos tapéta szerszámok

A felület a bevonat anyagától (pl. diszperziós festék, diszperziós lakk, kétkomponensű epoxigyanta festék, poliuretán lakkfesték) függően lehet szennyezéstaszító, súrolható, sőt akár dekontaminálható (sugármentesítő) is. Dekoratív lazúrozótechnikák is alkalmazhatók.

Az üvegszövettel tapétázott falak ellenállnak a mechanikai igénybevételnek és nedvességtűrők. A fal szokásos páraáteresztő képessége túlnyomórészt megmarad. Az üvegszövettel változatos és hatásos kialakítások készíthetők, pl. az anyagok és minták keverésével, lazúrozó- és rongyolásos technikákkal

További tanácsok dombormintás és fűrészporos tapéta alkalmazásához>>