Teendők vészhelyzet esetén

Kéménytűz kialakulása okai és megelőzése

Bár a kémények tűzállóak, bennük korom, kátrány rakódhat le, melyek meggyulladhatnak, ha a kémény felhevül. A hőmérsék­let a kéményben néhány perc alatt elérheti az ezer fokot, s a lán­gok átterjedhetnek a padlástérbe, sőt a lakószintekre is.

Csak óvatosan! A kémény­ben felhalmozódott korom és kátrány az alulról felszálló hő (pl. a kandallóban égő tűz) hatá­sára áthevül és meggyullad.

HelyzetképKéménytűz

 • A kéménytüzek többségét a karbantartás, azaz a kéményseprés elmaradása okozza.
 • A kéménytüzet a kéményből kiszűrődő morgó hang, a gomolygó sűrű, fekete füst, valamint a kicsapó szikra és láng jelzi.
 • Ha a kémény nagyon átforrósodik, meggyulladhat­nak a szomszédos faszerkezetek (a gerendák, majd a lakószinteken a padló, a fafödém).
 • A forróságtól a kémény kitágul, így a vakolat meg­repedezik és lepereg, az épületben pedig komoly szerkezeti károk keletkeznek.
 • A hazai tűzoltók különös tapasztalata, hogy fő­ként a régi építésű és fával fűtött családi házaknál a tetőgerendát esetenként átvezették a kéménykürtőn. Az ilyen gondatlan tervezés, ki­vitelezés következmé­nye előbb-utóbb bizto­san a tetőtűz lesz.
 • Kéménytüzet tilos víz­zel oltani! A kémény belső hőmérséklete elérheti az ezer fokot, s ezen a hőmérsékleten a víz robbanásszerű térfogat-növekedéssel gőzzé alakul át, mely szétveti a kéményt. Ez súlyos sérülést és tetőtüzet okozhat!

Teendők

 1. Hívjunk segítséget! Azonnal riasszuk a tűzoltókat.
 2. Fojtsuk el a tüzet! A zárt égésterű kályha összes nyí­lását (szellőzőket, hamuajtót stb.), valamint a kémény füstjárat-szabályozójának reteszét csukjuk be, hogy a tűz oxigén-utánpótlása megszűnjön.
 3. Védjük bútorainkat! Húzzuk el a bútorokat a kandal­lótól és a kémény mellől minden helyiségben. Vegyük le az éghető anyagokat (pl. képeket) a falról.
 4. Biztosítsuk a szabad utat! Tegyük lehetővé, hogy a tűzoltók feljussanak a padlásra.

Legközelebb

 • Ha gázzal fűtünk, évente egyszer ellenőriz­tetni kell a kéményt a kéményseprőkkel. Olaj­ vagy fatüzeléses kályha esetén évente kétszer van szükség felülvizsgálatra.
 • A kéményben lerakódott koromtól és kátránytól az ún. Kéménytisztító fahasábbal is megszabadul­hatunk. Gyújtsuk meg a tűztérbe helyezett hasáb papírját Nagyjából két-három órán át fog égni. Hatását egy-két hét alatt fejti ki: a korom és kátrány leválik a füstjáratok és a kémény faláról, majd lepotyog a tisztítóajtóhoz.
 • A kandallóba, kályhába csak száraz fával gyújt­sunk be. Az olajkályhában, olajkazánban csak az előírt háztartási tüzelőolajat (HTO) alkalmazzuk.
 • A gáz égésterméke alacsony hőmérsékletű, ezért már a kéményben lecsapódhat. Ez a savas anyag lemarja a vakolatot, és „megeszi” a téglát, s a meggyengült kémény falán gázok (pl. a mér­gező szén-monoxid) szivárognak át. Ha a gázké­ményt béléscsővel látjuk el, elejét vehetjük en­nek. A kéménybélelés komoly szakmunka. Hívjunk hozzáértő iparost, szakipari céget!