Télikertek

Fa-alumínium, kombinált szerkezetű télikertek

Hazánkban fa-alumínium, kombinált szerkezetű télikertek ritkán fordulnak elő, részben az extrudált alumínium­profilok szűk kereskedelmi választéka, részben magas költsége miatt. A 7-53. és 7-54. ábrán mégis bemutatunk egy példát, hogy érzékeltessük a megoldás előnyeit.

A teljesen alumíniumprofilokból ké­szült télikerteknek ugyanis számos elő­nyük mellett van hátrányuk is: ember­közelben az alumínium és általában a fémek kedvezőtlen, rideg hatásúak. Ez úgy küszöbölhető ki, hogy az alu­míniumszerkezetek előnyeit (nem kor­rodálnak, profilalakításuk alkalmas tömítő profilok elhelyezésére, befogására stb.) felhasználjuk, de kedvezőtlen kör­nyezeti hatásukat faszerkezetekkel csök­kentjük.

Fa-alumínium, kombinált szerkezetű üvegház ereszkialakítása

7-53. ábra. Fa-alumínium, kombinált szerkezetű üvegház ereszkialakítása 1 oszlop; 2 keret; 3 szaruzat; 4 távtartó léc; 5 támasztóléc (ék); 6 tömítő gumiprofil; 7 hőszigetelő üvegezés; 8 alumínium takaróprofil; 9 extrudált alumínium ereszcsatorna; 10 kittelés.

A 7-53. ábrán bemutatott télikert általános oszlop- és szaruzat csomópontja

7-54. ábra. A 7-53. ábrán bemutatott télikert általános oszlop- és szaruzat csomópontja (A jelölések megegyeznek a 7-53. ábráéval).