Télikertek

Fűtés – legyen kellemes meleg a télikertben!

Igazán kellemesen akkor múlathatjuk az időt a télikertben, ha a lakótérrel azonos klímával kényeztet el minket, vagyis ha 20 °C mellett a levegő relatív páratartalma 40-60%. Ha néha örülhetünk is télen a ter­mészetes felmelegedés okozta hőmérséklet­-emelkedésnek, a téli időszakban kellemes klíma nem biztosítható kiegészítő fűtés nélkül. Általában nem jelent gondot, ha a lakás központifűtés-rendszerére még egy fűtőtestet kapcsolunk.

Télikert fűtése, tervezési szempontok

Mindenképp célszerű azonban átgondolni még a télikert megépítése előtt, hogyan le­het azt a ház fűtési rendszeréhez kapcsolni. A télikert fűtésének azonban több szem­pontnak kell megfelelnie, mint a ház többi részét fűtő rendszernek. Azon túlmenően, hogy kellemes meleget kell biztosítania, a páraképződés csökken­téséhez is hozzá kell járulnia. Ebből azonban részben ellentmondásos kö­vetelmények adódhatnak, így csak akkor számíthatunk megnyugtató megoldásra, ha az érveket egyéni szempontjaink szerint mérlegeljük.

Az egész évben használt télikertet természetesen fűtenünk kell.

Az egész évben használt télikertet természetesen fűtenünk kell.

A fűtés célja

A fűtéssel egyrészt azt kell elérnünk, hogy a nagy üvegfelületek minél ritkábban párásodjanak be. Ez úgy érhető el, ha a külső üvegtáblák előtt meleg levegő cirkulál. Ez a meleg levegő származhat a szellőzőakná­ból, de jobb, ha kombináljuk előmelegített friss levegővel. Egy másik megoldás az le­het, ha az alsó szellőzőnyílások elé fűtőtes­teket állítunk be.

Az energiakihasználás szempontjából ezek a megoldások természetesen nem nevezhe­tők ideálisnak, amit az is mutat, hogy az ilyen elhelyezkedésű fűtőtestekre külön elő­írások vonatkoznak. Energetikai szempont­ból sokkal hatékonyabbak a lakásban bel­jebb elhelyezkedő fűtőtestek. Jó példa erre a padlófűtés. Ezzel ugyanis a kívánt helyen közvetlenül melegíthetünk (például a sa­rokgarnitúra alatt).

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hősu­gárzásnak köszönhetően a padlófűtés ese­tében már akkor is kellemes meleget ér­zünk, ha a szoba levegőjének hőmérséklete a megszokott 20-22 °C helyett mindössze csak 17 °C.

A télikert egyetlen fűtési módjának a pad­lófűtés azonban azért nem jó megoldás, mert a hőmérséklet gyors ingadozására nem reagál elég rugalmasan, továbbá a nö­vényeknek sem tesz jót, hogy földjük alul­ról folyamatosan melegszik, hiszen ez meg­zavarhatja a nyugalmi időszakukat, amely a legtöbb növény esetében a téli időszakra esik.

Fontos:

Amennyiben módunk van rá, lehetőleg kombinált fűtést alakítsunk ki!