Természetes kövek

Előlépcső készítése kövekből

Előlépcső

Előlépcsőket a terepszintnél magasabban elhelyezkedő bejáratoknál találhatunk. Általában két, legfeljebb három lépcsőfokból állnak; az ennél magasabbakat már inkább szabadlépcsőnek nevezzük.

Az előlépcsők szerkezete általában betonból készül, és hátsó felületüket az épülethez rögzítik. A vázszerkezeteket a szabadban előszeretettel burkolják természetes kőanyaggal. A betonszerkezet bizonyos mértékben meghatározza a felhasználható lapvastagságot. A lépcsők burkolata általában vízszintes lépcsőlapokból és függőleges homloklapokból áll.

A felmérés és tervezés során meg kell tenni néhány fontos lépést ahhoz, hogy gördülékenyen folyhasson a későbbi munka. Jelöljük fel a lépcső profilját a ház falára. A lépcsőket lentről felfele haladva burkoljuk. A mérést és jelölést azonban felülről végezzük.

A lépcső felső élét a bejárat küszöbének acél-, esetleg alumíniumprofiljához igazítjuk. Ügyeljünk arra, hogy a vízcseppentő és a burkolat között elegendő hely maradjon, és ne szorulhassanak be kis kövek alá. A kívánt magasságot vízmértékkel jelöljük fel mindkét oldalon a bélletekre és a falfelületre.

Jó tanács

A burkolat méretének feljelölésekor pontosan a bejárat tengelyéhez kell igazodnunk. Jobbra és balra tehát fél-fél méretet jelölünk fel. Ha az alsóbb lépcsőfokok helyzetét felvetítjük a mérővonalunkra, ellenőrizni tudjuk az egész lépcső méretét.

Mérjük meg a legalsó szintig adódó távolságot, majd osszuk el a fellépések számával. A kapott érték a fellépések magassága. Ebből az értékből vonjuk le a lépcsőlap vastagságát, ami általában 3 cm, így megkaphatjuk a homloklapok magasságát. Ne hagyatkozzunk a betonszerkezet méreteire, mert betonozáskor a nagy nyomástól deformálódhat a zsaluzat. A pontatlanságokat majd habarccsal kel kitöltenünk, ügyelve arra, hogy a habarcsréteg vastagsága sehol ne legyen kevesebb 1 cm-nél.

Jelöljük fel a homloklapok kontúrját úgy, hogy átlagosan 2 cm rés maradjon a burkolat és a betonszerkezet között. A lépcsőlapok nagyjából 3 cm-t álljanak ki a homloklapok síkjához képest.

1. Fektetési terv

Terv

Rajzoljunk egy fektetési tervet, amelybe írjunk be minden méretet. Jelöljük meg a homloklapok látszó végeit (amennyiben nem vágjuk azokat gérbe).

2. Pontos jelölés

Pontos jelölés

A falon készült pontos jelölés sokat segít a lapok elhelyezésénél és beállításánál.

3. lépés

3. lépés

A méretre készített lapokat a gyártó cégek raklapon szállítják le. Az elemeket rendszerint a fektetési terv szerinti számozással látják el.

4-5. lépés

4. lépés5. lépés

A munka a legalsó lépcsőfok homloklapjának elhelyezésével kezdődik. Ha lejt a terep, akkor a homloklapokat a ferdeségnek megfelelően kell kialakíttatnunk.

A homloklapokat pontosan függőlegesen kell beállítanunk, és a mögöttes hézagot teljesen ki kell töltenünk képlékeny ragasztóhabarccsal. Biztosítanunk kell őket kidőlés és elcsúszás ellen is. A lapokat megtámaszthatjuk betonelemekkel vagy téglákkal, a vízszintesség beállításához pedig jól jöhet néhány faék.

6. lépés

Homloklapok

A homloklapok ütközéseinél ügyelnünk kell a merőlegességre, hogy később párhuzamosak legyenek a lépcsőfokok éleivel. A homlok- és lépcsőlapok közötti csatlakozófugákba és az ütköző fugákba is rakjunk valamennyi habarcsot.

Jó tanács

Ha a lapokat előre gyártattuk, kérjünk hozzájuk fektetési tervet. Terv nélkül nem tudhatjuk, hogy hol és mennyit hagytak rá a méretekre a túlnyúlások miatt, és magunknak kell kiszerkesztenünk a fektetési tervet az adott méretekből.

7. lépés

7. lépés

Az utólagos fugázás inkább csak a rés felületközeli részét tölti ki, ezért előnyös, ha már a fektetésnél kerül kötőanyag a mélyebben fekvő részbe.

8-9. lépés

8-9. lépés

A lépcsőlapot vastag, réteges habarcságyba fektetjük. Az első, földnedves réteget simára döngöljük, majd egyenletes réteget hordunk, fel rá a másik, képlékenyebb habarcsból kitüremkedő habarcsot hagyjuk kissé megszáradni, mielőtt a spatulával vagy egy fadarabbal eltávolítanánk.

10. lépés

10. lépés

A lépcsőlapoknak teljesen fel kell feküdni a habarcságyon. Vízmértékkel minden irányban ellenőrizzük a lapok vízszintességét. A beállításnál gumikalapácsot használjunk. Minimális lejtést is kialakíthatunk (ügyelve a csúszásveszélyre), de ez előtető alatti lépcsőknél nem feltétlenül szükséges.

11-12. lépés

11. lépés12. lépés

A következő lépcsőfok homloklapját is függőbe kell állítanunk. Léteznek speciális rögzítő szerszámok is, de a célnak megfelel néhány alátétfa is, amelyeket a túlnyúlásnál pillanatszorítóval rögzíthetünk.

13. lépés

13. lépés

Munka közben ellenőrizzük a belépés mélységét. A lépcsőlap elülső éle és a homloklap közötti távolságnak minden lépcsőfoknál végig ugyanakkorának kell lennie.

14. lépés

14. lépés

A legfelső lapnál az ajtókeret és a bélletek formáját általában saját kezűleg, helyben kell kialakítanunk.

Végül:

Gondosan mérjük fel a kivágást és hagyjunk elegendő helyet a kő és küszöb közötti fugának, amit később tartósan rugalmas anyaggal töltsünk ki. A vágást sarokcsiszolóval és gyémántszemcsés vágótárcsával végezzük. Hosszabb vágatoknál szükség lehet rá, hogy a hátoldalon is készítsünk bevágást.

Jó tanács

A rászáradt cement által hagyott szürke nyomokat kb. egy órán belül száraz ronggyal még nyom nélkül eltávolíthatjuk. Ne használjunk nedves törlőket vagy szivacsokat, mert a víz feloldja a cementet, és csak elkenjük vele a felületen. A vizes törléssel esetleg a fugákból is kimoshatjuk az anyagot. A makacsabb maradványokat egy-két nap múlva gyenge savval (csak savra érzéketlen kőnél!) vagy speciális cementoldóval távolíthatjuk el.