Természetes kövek

Kiválasztás, vásárlás, szállítás és tárolás (köveknél)

A kövek kiválasztásánál elsődleges szempont a felhasználás célja. A kültéri alkalmazásnál figyelembe kell vennünk az időjárás állóságot (ezen belül főként a fagyállóságot), de ügyelnünk kell más környezeti hatásokra is. Padlóburkolatnak csak a közepesen kemény vagy kemény kövek felelnek meg.

Tárolás

Keményebb köveknél

A keményebb köveknél gondolnunk kell arra is, hogy mondjuk a gránit megmunkálása lényegesen nehezebb és drágább, továbbá speciális eszközök szükségesek hozzá.

Mennyit vásároljunk?

Vásárláskor érdemes a szükséges mennyiségre elegendő tartalékot rászámolnunk (leeső, rontott darabok), mert egy esetleges utánrendelésnél nagy eltérések adódhatnak a burkolatban. Az azonos fajtájú kőanyagok színében és struktúrájában nagy szóródás lehetséges, és a kereskedők csak ritkán vállalnak garanciát ilyesmire. Figyelni kell arra, hogy az előre csomagolt kövek ugyanabból a szállítmányból származzanak. Ehhez tanulmányozzuk a csomagolásokon található feliratokat.

Hol szerezhetjük be?

A köveket beszerezhetjük kőmegmunkáló üzemből vagy építőanyag áruházból is. Többnyire a csempeüzletek is tartanak természetes kőlapokat. Hasonlítsuk össze az árakat és amennyiben lehetséges vizsgáljuk meg az árut, hogy nem keletkeztek-e rajta sérülések a szállítás és tárolás során. Elsősorban a letörött sarkokra, csorbult élekre és a polírozott felületek karcaira kell ügyelnünk.

Természetes kövek

Szállítási tippek

A nagyobb lapokat feltétlenül élükre állítva kell szállítani. A nagyobb felületű darabok ugyanis fekvő helyzetben a rezgéstől és a nagyobb dinamikus erőhatásoktól könnyen eltörhetnek. Az ablakpárkányokat és hasonló darabokat jól szállíthatjuk az autó hátsó ülésén is, de érdemes az üléshuzatot legalább egy takaróval védenünk.

Több lap szállításánál a darabok nem érhetnek egymáshoz, közéjük kartont vagy egyéb puha távtartót rakjunk. A szállítmányt alaposan biztosítanunk kell elcsúszás és feldőlés ellen. Nagyobb tömegű rakomány esetén jól jöhet egy utánfutó. A rakomány elhelyezésénél nagyon ügyeljünk a teherelosztásra, hogy a vontatmány minél kevésbé befolyásolja járművünk menettulajdonságait.

Figyeljünk a rögzítésre, tárolás

Ebben az esetben is vegyük figyelembe a lapok méretét és szállítsuk a nagyobbakat állítva. A megfelelő mennyiségű rögzítő anyagról előre gondoskodjunk. Vigyünk magunkkal kiszolgált raklapot, különböző hosszúságú deszkákat, léceket (szöget, kalapácsot), kötelet, gurtnit és alátétnek valót.

A tároláshoz szilárd aljzat szükséges és valami stabil tárgy, amihez oda lehet támasztani a darabokat. Az aljzatra fektessünk megfelelő méretű alátétfákat. A nagyobb lapokat mindig tároljuk állítva. Egymásra lehetőleg ne rakjuk a darabokat, de ha szükséges, használjunk megfelelő betéteket, hogy elkerüljük a feszültségekből származó törést.

Védjük az éleket

Az éleket védjük polisztirolhab csíkokkal, fagyapottal vagy kartonnal.