Természetes kövek

Fellazult burkolólapok rögzítése

Fellazult burkolólapok rögzítése

A szabadban lévő burkolatok szélsőséges időjárási igénybevételeknek vannak kitéve. Főként az erősen napsütötte helyeken okoz a felmelegedés nagy hőmozgásokat. Ha nem végeztek tökéletes munkát fektetésekor, a lapok előbb vagy utóbb fellazulnak

Első jel a lépés közben jelentkező kongó hang. Kis kalapáccsal néhány lapot megkocogtatva könnyen felismerhetjük az eltérést. De vigyázzunk, mert nem csak az eleresztett ragasztástól lehet egy lap hangja furcsa. Előfordul, hogy az eltérés az aljzat, vagy a kő szövetének hibájából ered.

1. megrepedt fugák

Ha viszont a fugák is megrepednek a lap körül, akkor az már biztos jele annak, hogy elengedett a ragasztás. Gyakran sötét elszíneződés látható a fugán a repedés átnedvesedése folytán. Tehetünk vizes próbát is. Fröcsköljük be a fugát vízzel, és ha a víz gyorsan beszívódik, akkor okkal gyanakodtunk.

1. megrepedt fugák

A lap felszedéséhez először el kell távolítani körülötte a fugákat. A puha fugákat kikaparhatjuk egy vékony pengéjű késsel vagy keskeny vésővel. A műveletet óvatosan kell végeznünk, mert könnyen lepattanhatnak a kőlapok felső élei.

2. lépés

Ha elég széles a fuga, akkor eltávolításához a legelegánsabb megoldás egy gyémánttárcsás sarokcsiszoló használata.

2. lépés

A művelet azonban biztos kezet igényel, mert könnyen fogakat vághatunk a lapok élébe. Jelentős előny, hogy a fugázóanyagot biztonságosan és teljes keresztmetszetében el tudjuk távolítani ezzel az eljárással. Kötésben rakott lapoknál, a sarkokban azért a vésőnek is marad egy kis munka. A fugák eltávolítása után a legtöbb fellazult lapot már mozgatni lehet.

3-4. lépés

3-4. lépés

Sima felületű lapok esetében vákuumos emelőt használhatunk. A porózus lapoknál nem érhető el vákuumhatás, ezért azoknál speciális kiemelőfogót használjunk. Alapvetően kerüljük azt, hogy a környező burkolathoz feszítve emeljünk, mert lepattanhat vagy el is törhet a lap éle. Problémát jelenthet a falcsatlakozásoknál lévő lapok felszedése. Ilyenkor a lábazaton végigfutó burkolat akadályozhatja a munkát és előfordulhat, hogy azt is le kell szednünk.

5. lépés

5. lépés

Tisztítsuk meg a lapot és az aljzatot a habarcsmaradványoktól és a kiálló vagy laza részektől. A ragasztásnál vegyünk figyelembe egy minimális vastagságú ragasztóréteget is. Az aljzatról távolítsunk el ennek megfelelő vastagságot a régi ragasztóhabarcsból. Ha nem kielégítően végezzük el ezt a műveletet, akkor nem tudjuk majd síkba igazítani a visszahelyezett lapot.

6. lépés

6. lépés

Kenjünk a bekevert csemperagasztóból kőműveskanállal vagy spatulával a lapra és a jobb tapadáshoz vékony rétegben az aljzatra is. A spatula fogazatával húzzuk le a felesleges ragasztót a felületről. A ragasztóréteg sehol ne legyen több 5 mm-nél, különben félő, hogy később újból elereszt a ragasztás. Az élekre ügyelve, óvatosan helyezzük a lapot az emelővel a helyére.

7. lépés

7. lépés

A behelyezés után a gumikalapács finom ütéseivel igazítsuk a kőlapot a kívánt helyzetbe. Kerüljük, hogy a lapok összefeszüljenek.

8. lépés

8. lépés

Végezetül töltsük ki a fugákat. Ügyeljünk arra, hogy a fugázóanyag színe ne üssön el az eredetitől. Az anyagok pigmentjei idővel az UV sugárzás hatására veszítenek intenzitásukból és elszürkülnek. Erősen nedvszívó kőzetek esetén előre nedvesítsük meg a fugát, mert a kő elszívja a fugázóanyag kötéséhez szükséges vizet.

Jó tanács

Rakjuk vissza próbaképpen a lapot, hogy lássuk, jól dolgoztunk-e. Az a jó, ha a lap mindenhol mélyebben fekszik, mert a ragasztó úgyis kitölti majd a különbséget.