Természetes kövek

Szárazon rakott kőfal készítése

Szárazon rakott kőfal

A szárazon rakott falakat habarcs nélkül rakjuk. Az ilyen falakat a kötőanyag hiányában is nagyon stabilra kell készítenünk. A lejtős terepeken szép teraszokat alakíthatunk ki szárazon rakott támfalakkal, amelyeket növényekkel is beültethetünk.

1. lépések

1. lépés

A szárazon rakott fal keresztmetszetén jól látszik, hogy állékonyságát alapjának szélessége és a bedolgozott anyag saját tömege adja. A falnak nagyjából fele olyan vastagnak kell lennie, mint amilyen magas. A talaj süllyedései miatt az 1 m-nél nagyobb magasságok már problémát jelenthetnek. A hátoldalon jelentkező földnyomás felvételére a falaknak kb. 20°-ban hátrafelé kell dőlniük. A hátsó oldalon elég egy kis ferdeség is, így a falak felfelé vékonyodnak. A szárazon rakott falakhoz is szükség van alapozásra. Az alapnak kellően mélynek kell lennie, ami hozzávetőleg a látszó rész magasságának harmadát jelenti.

Építőanyagnak minden kemény kőzet megfelel. Szóba jöhet a gránit, a bazalt, de más olyan fagyálló kőzet is, mint a homokkő. Vásárláskor ne hagyjuk magunkat összezavarni. A köveket az egyszerű terméskőtől a ciklopkőig mindenfajta méret és forma szerinti osztályozásban, és ennek megfelelően drágán kínálják. Az ömlesztett követ tömegre árulják. A szokásos mértékegység a tonna. Érdemes jól körülnézni és összehasonlítani az árakat, mert 150 %-os eltérések is adódhatnak ugyanazon kőfajta áraiban.

Jó tanács

A legolcsóbb árakat és a legnagyobb választékot kőbányákban találhatjuk. Példánkban a tulajdonos egyszerűen a hulladékot választotta. Olyan köveket vásárolt az árak töredékéért (kb. 1700 Ft/t), amelyeket a bányában nem tudtak egyik áruosztályba sem sorolni.

A kövek közül a nem megfelelő darabokat jól használhatjuk töltőanyagként. Mindig érdemes kicsit több anyagot vásárolni, mint amennyire előreláthatólag szükségünk lesz, mert így válogatni tudunk a fal rakásakor a különböző nagyságú és formájú kövek között.

A szárazon rakott falakhoz a nagy, sima felületű darabok a megfelelőek. Az elülső oldal kialakításához olyan kövek kellenek, amelyeknek van legalább egy sima lapjuk. Vásárláskor tehát inkább a szögletes és lapos darabokat részesítsük előnyben, és lehetőleg ne vásároljunk kerekded és görbült formájúakat. Az élekkel rendelkező kövek jobban összeékelődnek a falazatban és így tartósabb szerkezetet alakíthatunk ki belőlük.

Kivételek talán csak a nagy görgetegkövek, amelyek nagy tömegüknél fogva nagyon stabilak, de ezeket kézi erővel nem tudjuk mozgatni. Először az alap helyét kell előkészítenünk. El kell távolítanunk a zavaró növényzetet. Ki kell ásnunk a gyökereket is, mert azok esetleg újra kihajthatnak, instabillá téve az alapozást.

2. lépés

2. lépés

Jelöljük ki a falat zsinórral összekötött karókkal. A kijelölt mezőben szedjük le a humuszréteget, és ásóval/kapával emeljük ki az alapárkot a kívánt mélységben. A leszedett humuszt rakjuk félre, mert később jól jöhet a növényzet telepítésénél.

3. lépés

3. lépés

Töltsük ki az alapárkot minél nagyobb kövekkel. A résekbe rakjunk már most törmeléket és homokot. Lehetőleg ne használjunk kavicsot vagy futóhomokot, mert az ilyen anyag nem jól tömörödik.

Az alap tetejének nem kell egyenesnek lennie, sőt jót tesz a kötésnek, ha elöl vagy a középső mezőben nagyobb darabok kiállnak. Ezek kapcsolatot képeznek az alap és a felette lévő szerkezet között. Ha hiányoznak az ilyen kötődarabok, a földnyomás a sima felület mentén eltolhatja az egész falat.

Jó tanács

A homokot az alsó, nehezen hozzáférhető részekbe locsolócsővel mossuk be. A víz a finom részecskéket az üregekbe szállítja. A felülről lemosott homokot pótoljuk. Ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a locsolást, mert azzal szét is áztathatjuk a szerkezetet.

4-5. lépés

4-5. lépés

Az alap után kezdhetjük a látszó falszakaszt rakni. Rétegesen kell haladnunk. Ez azt jelenti, hogy a tejes szélességet végig kell raknunk. A kevésbé tetszetős darabokat rakjuk hátra. Terítsünk minden elhelyezett kőre egy éles szemcséjű homokból álló réteget. Ebbe helyezzük a következő sor köveit, amelyeket gumikalapáccsal ütögessünk a helyükre. Lehetőleg ne képezzünk függőlegesen vagy vízszintesen átmenő fugákat. A kialakuló fugák formája természetesen nagyban függ a kövektől.

6. lépés

6. lépés

Próbáljuk úgy válogatni a darabokat, hogy minél kisebb üregek adódjanak köztük. Töltsük ki a réseket előbb törmelékkel, majd homokkal.

7. lépés

7. lépés

Fontos, hogy az elülső, látszó köveket ne csak egymással, de a hátuk mögött lévő kövekkel is kötésbe rakjuk. A célnak legalkalmasabbak a vékony, lapos kövek, amelyek a teljes szélességet átérik.

8. lépés

8. lépés

Néhány követ csak akkor tudunk a falba illeszteni, ha kicsit megdolgozzuk. Sokszor csak egy-egy kiálló sarok vagy gerinc akadályozza az elhelyezést. A kemény kőzeteknél jó, ha van speciális „sprengvasunk”, de spiccvésővel vagy a kalapács élével is elboldogulhatunk. A nehéz és éles kődarabokkal való foglalatossághoz feltétlenül viseljünk védőkesztyűt és megfelelő cipőt.

9. lépés

9. lépés

Ha növényekkel kívánjuk beültetni a falat, akkor tegyük meg már építés közben. Kerüljük az olyan növényfajokat, amelyek gyökérzetükkel tönkretehetik a szerkezetet.

Az ültetéshez használjuk a leszedett humuszt, amelyből távolítsuk el a nagy kődarabokat. A humuszt úgy helyezzük el a falszerkezeten, hogy hátrafusson egészen a fal mögötti talajig. Így érhetjük el, hogy a növények növekedésükhöz elegendő nedvességhez és tápanyaghoz jussanak. Csak ellenálló, könnyen kezelhető fajtákat válasszunk, olyanokat, amelyeket sziklakertbe javasoltak. A kövirózsa pl. nagyon megfelelő, mivel igénytelen és szinte minden talajon megél.

Így biztonságos

A kövek megmunkálásakor mindig számoljunk a lepattanó, éles szilánkokkal. Főleg a terméskövek rakásánál szokták elhanyagolni a védőszemüveg viselését, mert csak ritkán kell alakítani egy-egy kövön. A tapasztalatok szerint pont ilyenkor történik a legtöbb szemsérülés.