Mesterfogások: Szögek beütése és kihúzása, lyukfúrás

Így fogja meg…

Egy kerek fejű szöget – hacsak a feje nem áll ki – nehéz kihúzni a fából anél­kül, hogy megsérülne a faanyag mert a harapófogó tompa pofái képtelenek megragadni.

Szög kihúzásaPróbálja laposra köszörülni a harapófogó pofáinak külső felét, s ferdére a belső élét. Nyomja rá a fogót a fára, majd zárja össze a pofáit.

Használjon derékszöget

Hogy merőleges legyen a fába fúrt lyuk, az kellő gyakorlatot igényel. Ennek fortélya a következő: fúrás közben a tengely mentén kell nézni – villany- és kézifúrónál egyaránt. Talpas derékszöggel ellenőrizze, hogy valóban merőlegesen áll-e a felületen a fúró. Fekvő munkadarabnál állítsa a derékszöget a fúró mellé -így egyetlen pillantással is ellenőrizheti, hogy függőlegesen áll-e a szerszám.

Pontos jelöléssel

A spirálfúró és a kőzetfúró könnyen elmozdul a lyuk „bekezdésekor” – különösen akkor, ha életlen a fúró, vagy kemény a kifúrandó anyag. Ennek megelőzésére pontozóval jelölje be a lyuk helyét. Ezután már pontosan beillesztheti a fúró hegyét.

Ha befogja, nem érheti baleset…

A kis munkadarabokat mindig rögzítse a fúrás előtt. Ha csak puszta kézzel markolja meg, a fúró ereje kitépheti a kezéből, és a sebesen forgó „propeller” csúnya sérülést okoz.

Rögtönzött csigafúró

Keményfában vékony fúró helyett bognárszöggel vagy apró­szöggel is megjelölheti a szög- vagy csavarlyukak helyét. Először csípje le harapófogóval a szög fejét, majd fogja be a villany- vagy kézifúró tokmányába. A lyuk előfúrásához nyomja rá a szög hegyét a fára, majd lassan, de folyama­tosan mélyítse ki a lyukat.

Pontozó helyett

A pontozó egy nagyobb szöggel is jól helyettesíthető.

PontozóReszelje le a hegyét annyira, hogy alkalmas legyen a szögfejek besüllyesztéséhez. A rögtönzött lyukasztó sokkal könnyebben elcsúszhat, mint az igazi; ezért merőlegesen tartsa, és ügyeljen rá, hogy ne túl erősen üsse.

Ha szűkös a hely…

A sarkokban és nehezen hozzáférhető helyeken lévő lyukak fúrásánál útban van a villanyfúró teste – jobb tehát a furdancs.

Fúrás sarokbanJelölje be a lyuk helyét, majd kattintsa be a furdancs racsniját, és a szerszám karját 90°-os ívben oda-vissza mozgatva kezdje meg a fúrást.

Nehogy elhasadjon a fa!

LeszorításA lapos lyukvéső fúró éle szilánkokat hasíthat ki a faanyagból, amint áttör a túloldalán. Előzze meg a bajt – erősítsen egy hulladék fadarabot a munkadarab alá, majd így fúrja át.

Mélyebbre fúrva

Fúrógép faHa mélyre fúr a csigafúróval, húzza ki időnként a lyukból, s tisztítsa meg a hornyait a faforgácstól. A fúróhegy ugyanis megszorulhat, ha eltömődnek a spirális hornyai.

Hűtse a fúróhegyet!

Előzze meg a fúróhegy túlmelegedését – kis sebességgel fúrja a fémeket. Fekvő munkadarabnál vegye körül gittgyűrűvel a fúrás helyét, majd töltsön bele lakkbenzint, mert az hűti a fúróhegyet. Ugyanezt a trükköt használja a tükrök fúrásához is.

Gyors betétcsere

A villanyfúró vagy akkus csavarhúzó betétjének cseréje időt rabló – még akkor is, ha olyan tokmánya van, amely kézzel is meglazítható és -húzható. Vásároljon a tokmányba illeszthető gyorsbefogót. Ezzel a fúrók és a csavarhúzók pillanatok alatt váltogathatok.

Csavarok meghúzása és kilazítása

Kézben tartott szerszám

A sűrített levegős csavarbehajtókat jórészt felváltották az akkumulátorosak. Ezek éppoly hatékonyak, s gyorsan be-és kihajthatók velük a csavarok – különösen a keresztfejesek.

CsavarhúzóFogja meg a befogótokmányt, nehogy lecsússzon a csavar fejéről a szerszám. Ha túl nagy az ellenállás, reteszelje a racsnit, és használja hagyományos csavarhúzóként az elektromos csavarhúzót.

Ha nagyobb erő kell hozzá…

A facsavarok idővel beszorulhatnak, különösen akkor, ha megrozsdásodtak. Illessze a csavarhúzót a csavar vájatába, majd fakalapáccsal üssön rá erősen a nyelére. Ha ez se lazítja meg a csavart, döntse meg kissé a szerszámot, s üssön rá újra, hogy a csavar kissé beljebb forduljon (az óramutató járásával egyező irányba).

Próbálja meg felmelegíteni egy pákával a csavar fejét, mire a csavar kitágul, majd összehúzódik. Ez a módszer is segíthet meglazítani a fában a menetet.

Készítse elő acélcsavarral a lyukat!

A rézcsavar jól mutat, de lágy, így a behajtás során gyakran megsérül a feje, ami elcsúfítja. Épp ezért hajtson be előbb egy hasonló méretű acélcsavart, majd ennek helyére tegye a rézcsavart. Még mutatósabb, ha a csavarok hornyait egy vonalba állítja.

Egy hozzászólás van a “Mesterfogások: Szögek beütése és kihúzása, lyukfúrás” oldalon

  1. Rendes Béla kor írta:

    Tiszteletem!
    Tudnak adni tippet arra hogy tudok (a kezem szétverése nélkül) beütni egy sarokba egy viszonylag kis méretű “U” szöget?

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!