Barkácsfelszerelés

Mesterfogások: Szögek beütése és kihúzása, lyukfúrás

Így fogja meg…

Egy kerek fejű szöget – hacsak a feje nem áll ki – nehéz kihúzni a fából anél­kül, hogy megsérülne a faanyag mert a harapófogó tompa pofái képtelenek megragadni.

Szög kihúzásaPróbálja laposra köszörülni a harapófogó pofáinak külső felét, s ferdére a belső élét. Nyomja rá a fogót a fára, majd zárja össze a pofáit.

Használjon derékszöget

Hogy merőleges legyen a fába fúrt lyuk, az kellő gyakorlatot igényel. Ennek fortélya a következő: fúrás közben a tengely mentén kell nézni – villany- és kézifúrónál egyaránt. Talpas derékszöggel ellenőrizze, hogy valóban merőlegesen áll-e a felületen a fúró. Fekvő munkadarabnál állítsa a derékszöget a fúró mellé -így egyetlen pillantással is ellenőrizheti, hogy függőlegesen áll-e a szerszám.

Pontos jelöléssel

A spirálfúró és a kőzetfúró könnyen elmozdul a lyuk „bekezdésekor” – különösen akkor, ha életlen a fúró, vagy kemény a kifúrandó anyag. Ennek megelőzésére pontozóval jelölje be a lyuk helyét. Ezután már pontosan beillesztheti a fúró hegyét.

Ha befogja, nem érheti baleset…

A kis munkadarabokat mindig rögzítse a fúrás előtt. Ha csak puszta kézzel markolja meg, a fúró ereje kitépheti a kezéből, és a sebesen forgó „propeller” csúnya sérülést okoz.

Rögtönzött csigafúró

Keményfában vékony fúró helyett bognárszöggel vagy apró­szöggel is megjelölheti a szög- vagy csavarlyukak helyét. Először csípje le harapófogóval a szög fejét, majd fogja be a villany- vagy kézifúró tokmányába. A lyuk előfúrásához nyomja rá a szög hegyét a fára, majd lassan, de folyama­tosan mélyítse ki a lyukat.

Pontozó helyett

A pontozó egy nagyobb szöggel is jól helyettesíthető.

PontozóReszelje le a hegyét annyira, hogy alkalmas legyen a szögfejek besüllyesztéséhez. A rögtönzött lyukasztó sokkal könnyebben elcsúszhat, mint az igazi; ezért merőlegesen tartsa, és ügyeljen rá, hogy ne túl erősen üsse.

Ha szűkös a hely…

A sarkokban és nehezen hozzáférhető helyeken lévő lyukak fúrásánál útban van a villanyfúró teste – jobb tehát a furdancs.

Fúrás sarokbanJelölje be a lyuk helyét, majd kattintsa be a furdancs racsniját, és a szerszám karját 90°-os ívben oda-vissza mozgatva kezdje meg a fúrást.

Nehogy elhasadjon a fa!

LeszorításA lapos lyukvéső fúró éle szilánkokat hasíthat ki a faanyagból, amint áttör a túloldalán. Előzze meg a bajt – erősítsen egy hulladék fadarabot a munkadarab alá, majd így fúrja át.

Mélyebbre fúrva

Fúrógép faHa mélyre fúr a csigafúróval, húzza ki időnként a lyukból, s tisztítsa meg a hornyait a faforgácstól. A fúróhegy ugyanis megszorulhat, ha eltömődnek a spirális hornyai.

Hűtse a fúróhegyet!

Előzze meg a fúróhegy túlmelegedését – kis sebességgel fúrja a fémeket. Fekvő munkadarabnál vegye körül gittgyűrűvel a fúrás helyét, majd töltsön bele lakkbenzint, mert az hűti a fúróhegyet. Ugyanezt a trükköt használja a tükrök fúrásához is.

Gyors betétcsere

A villanyfúró vagy akkus csavarhúzó betétjének cseréje időt rabló – még akkor is, ha olyan tokmánya van, amely kézzel is meglazítható és -húzható. Vásároljon a tokmányba illeszthető gyorsbefogót. Ezzel a fúrók és a csavarhúzók pillanatok alatt váltogathatok.

Csavarok meghúzása és kilazítása

Kézben tartott szerszám

A sűrített levegős csavarbehajtókat jórészt felváltották az akkumulátorosak. Ezek éppoly hatékonyak, s gyorsan be-és kihajthatók velük a csavarok – különösen a keresztfejesek.

CsavarhúzóFogja meg a befogótokmányt, nehogy lecsússzon a csavar fejéről a szerszám. Ha túl nagy az ellenállás, reteszelje a racsnit, és használja hagyományos csavarhúzóként az elektromos csavarhúzót.

Ha nagyobb erő kell hozzá…

A facsavarok idővel beszorulhatnak, különösen akkor, ha megrozsdásodtak. Illessze a csavarhúzót a csavar vájatába, majd fakalapáccsal üssön rá erősen a nyelére. Ha ez se lazítja meg a csavart, döntse meg kissé a szerszámot, s üssön rá újra, hogy a csavar kissé beljebb forduljon (az óramutató járásával egyező irányba).

Próbálja meg felmelegíteni egy pákával a csavar fejét, mire a csavar kitágul, majd összehúzódik. Ez a módszer is segíthet meglazítani a fában a menetet.

Készítse elő acélcsavarral a lyukat!

A rézcsavar jól mutat, de lágy, így a behajtás során gyakran megsérül a feje, ami elcsúfítja. Épp ezért hajtson be előbb egy hasonló méretű acélcsavart, majd ennek helyére tegye a rézcsavart. Még mutatósabb, ha a csavarok hornyait egy vonalba állítja.