Barkácsfelszerelés

Mérés és jelölés, szabályos körvonal

A pontosság érdekében

Állítsa az élére a colstokot, amikor méreteket jelöl be a munkadarabon.

Ceruzával mérésÍgy a mérővessző beosztásait közvetlenül átvezetheti az anyag felületére. A munkadarabra fektetett vonalzó élén nincs beosztás, ezért nehezebb pontosan bejelölni a méreteket.

Megfelelő ceruzával

Nem mindegy, hogy a faanyagra milyen ceruzával jelöli be a méreteket. A Hl-es és annál keményebb hegyű hihetetlenül mélyen megkarcolja a fát, így azt utólag csiszolni vagy gyalulni kell. Lehetőleg HB-s ceruzát használjon. Ezt gyakrabban kell hegyezni, de a nyoma puha radírral könnyen eltüntethető.
Egy igazi  ácsceruza a legjobb. Ennek lapos az oldala, így nem gurul le az asztalról, mint a hengeres. Sniccerrel rendszeresen hegyezze.

Szabályos körvonal

A fatáblákra léc, ceruza és egy szög segítségével rajzolhat szabályos kört.

Kör rajzolásaFúrjon lyukat a léc egyik végére, s dugja bele a ceruzát. A lyuk közepétől mérje rá a kör sugarát a lécre, majd üssön át egy szöget ezen a ponton. A lécet a szög körül lassan körbeforgatva rajzolja meg a kört.

Ma már (szinte) minden metrikus

Régen sok helyütt használták a colos mérték­rendszert – a vízvezetékcsövek átmérőjét éppúgy hüvelykben (colban) mérték, mint a faanyagok, a különböző deszkák vastagságát. Manapság azonban már csak a vízvezeték ­szereléshez kell fél- vagy háromnegyed colos csövet vagy csapot kérni, mert a faanyagot metrikus méretre gyalulják – a „félcolosat” például 12 mm vastagra. Furcsa módon éppen a legkorszerűbb iparágakban maradt fenn még a col, mint használatos mértékegység: a keréktárcsán kívül a televíziókészülékek és a számítógép-monitorok átmérőjét a mai napig hüvelykben adják meg.

Ellenőrizze, hogy sík-e a felület!

Bármilyen egyenes élű vonalzóval ellenőrizhető, hogy sík-e a felület. Helyezze rá a lapra a vízmértéket, fémvonalzót vagy a visszatolt élű kézigyalu talpát, s forgassa körbe.

Sík-e a felület ellenőrzéseAhol fény jut át az éle alatt, az annak jele, hogy ott domború (középen kiemelkedik) vagy homorú (mélyedés van rajta) a felület. Ennek megfelelően kell kijavítani az eltérést.

Átlóvizsgálat

Keretek vagy állványok összeállí­tásakor mérőszalaggal mérje le az átlókat, hogy derékszögű-e a szerkezet. Más módszer: hegyezze ki egy egyenes bot egyik végét. Illessze a bot hegyét az egyik sarokba, majd a másik végén jelölje be a szemközti sarok távolságát. Ezután nézze meg, hogy ugyanilyen méretű-e a másik átló. Ezt addig folytassa, amíg derékszöget nem kap.