Barkácsfelszerelés

Hogyan válasszuk ki a faanyagot? Hogy tároljuk?

Ügyeljen a faanyag hibáira!

A fa hibáiAmikor faanyagot vásárol, figyeljen a helytelen szárítás és tárolás okozta hibákra. Nézze át minden egyes darab felületét és éleit, s ne vegyen vetemedett vagy görbe faanyagot, azt is kerülje, amelyben görcs van, vagy a vége behasadt.

Sík-e az ajtó?

A kész ajtó megvetemedhet a helytelen tárolástól – fektesse le a földre, s ne válasszon olyat, amelynek sarka elemelkedik a földtől.

Nagy tételben olcsóbb

Nagyobb munkákhoz egyszerre vásároljon faanyagokat:

FaanyagokAsztalosmértékek

Egyes barkácsboltokban a faanyagok tényleges méreteit tüntetik fel, de a fakereskedők általában az eredeti, fűrészelt méretet adják meg – függetlenül attól, hogy gyalulták-e az anyagot. Ennélfogva a 75×50 mm-es méretű faanyag a gyalulás után valójában csak 71×46 mm-es, mert minden oldalából körülbelül 2 mm-t vesz le a gyalulás.

Faanyagok rövid áttekintése

Fatelepeken a fűrészárut általában 4, 5, 6 m-es szálakban tartják. Kisebb barkácsboltokban leginkább 2 m-es vagy 2,5 m körüli anyag­hosszakkal találkozhat, míg nagyobb barkácsáruházakban 30 cm-enként növekvő méretezésben kaphat faanyagot.

Mielőtt tervet készít, döntse el, hogy honnan szerzi be a munka elvégzéséhez szükséges faárut, és tájékozódjon, hogy az milyen hosszakban kapható. Ha okosan tervez, pénzt takaríthat meg, és felesleges fahulladékkal sem kell bajlódnia.

Raktárról vagy rendelésre?

A fatelepen vagy barkácsboltban kapható faanyagok méretéhez igazodva tervezze meg az asztalos­munkákat.

Fa méretre darabolásaHa más méretű darabokra lenne szüksége, keressen egy műhellyel is rendelkező kereskedőt, ahol szalagfűrésszel (balra) vagy körfűrésszel méretre vágathatja a faanyagot. Ilyenkor néhány napot várni kell, mire elkészül a rendelt anyag.