Barkácsfelszerelés

Csavarok és szögek helyettesítése, fali tipli kiválasztása

Könnyű, de erős: hullámos fémrögzítő

Hullámos fémrögzítőA könnyű faszerkezetek T-illesztéseihez hullámos fémrögzítőket használjon. Erősebben tartanak, mint a szög, s nem reped el olyan könnyen a fa.

Szilárdan kapaszkodó fogak

A fogazott kötőelem sokféleképpen használható a fakötések rögzítéséhez. Ha például úgy akar meghosszabbítani egy falécet, hogy oldalról hozzáerősíti a másikat, helyezze a horganyzott kötőelemet a két léc közé.

Fogazott kötőelemA csavart meghúzva a fogak a fába mélyednek, és összetartják a két darabot.

A fémcsap erősebb

Tegye erősebbé a köldökcsapos fakötést – használjon csillag alakú fém köldökcsapot, mely szilárdabb, mint a hagyományos facsap. Vigyázzon, hogy pontosan merőlegesen verje be a köldökcsapot, s a lapjával üssön rá a kalapáccsal, mert a csap rideg és könnyen törik.

A megfelelő fali tipli kiválasztása

Jól tart a gipszkartonban

A könnyebb tárgyak rögzítésére használjon gipszkartontiplit, a hozzá való behajtóval, mely egyszerre fúrja elő a tipli helyét és hajtja be azt.

Fém tipliNagyobb terhek rögzítéséhez üreges fémdübelt válasszon, amely szétnyílik és nekifeszül a gipszkarton tábla hátfalának, miután behajtják a furatba a csavart. A nagyobb terheket több ponton rögzítse.

Méret kérdése a biztos rögzítés

Fontos, hogy mindig kellő méretű lyukat fúrjon a műanyag tiplinek. Ha túl szűk, nem fér el benne a tipli – ha túl tág, nem tart elég erősen. A tipli mérete a csomagoláson van feltüntetve (vagy a fröccsöntött száron, ha több darabot öntöttek egybe). Egyes gyártók a különböző méretű tipliket más-más színben készítik. így a tiplik könnyen megkülönböztethetők – de csak akkor, ha azonos márkájút használ, mert a különböző cégek nem egyformán jelzik a méretet.

A legerősebb megoldás

A billenőhorog tart a legerősebben a gipszkartonban. Amint keresztültolják a horgot a táblába fúrt lyukon, nyomban kinyílnak a horog rugós fémszárnyai.

BillenőhorogAz itt látható változatnál a horog elvész, amikor kitekerik a csavart. Vannak azonban olyan erős fémszárnyak is, amelyek a helyükön maradnak a csavar ki hajtása után.

Ablakok és ajtók szilárd rögzítése

Az új vagy meglazult ajtókat és ablakokat ablakkeretdübellel rögzítse a falhoz. A dübel hosszú, sima szára átmegy a nyílászáró tokjának faanyagán és a mögötte lévő falon.
Állítsa be a helyére a tokot, fúrja át a fát. Ezután cserélje ki a fúróhegyet egy ugyanakkora méretű kőzetfúró hegyre.
Kapcsoljon át ütvefúrasra. Illessze a fúró végét a lyukba, s fúrja ki a falat. Süllyessze be a tok fájába a rögzítőcsavar fejének helyét.

Szilárd rögzítésNyomja be tövig a dübelt, majd hajtsa be a csavart, amely szétfeszíti a dübelt, s ezzel rögzíti a keretet. Végül gittelje be a csavarlyukat.