Barkácsfelszerelés

Kötőelemek: szögek és csavarok kiválasztása

Szögkészlet

Tartson a szerszámosládában különféle méretű szögeket mind a négy fajtából. (A méretük milliméterben van megadva.) Így mindenféle munkával meg fog birkózni. Az ovális huzalszög általános kötőelemként használatos, bognárszöggel rögzítik a lam­bériát, a huzalszög durvább munkákhoz való, a kőművesszöggel pedig a faanyagot erősítik a téglafalhoz.

Íme, néhány szög a felsoroltak közül:

Szögek fajtáiMilyen méretű a csavar?

A csavarokat két méret jellemzi: a hosszuk és az átmérőjük, mely a dobozon vagy a csomagoláson van feltüntetve. A méret első száma mindig a csavar átmérőjét jelzi, a máso­dik a hosszát, milliméterben mérve. Minél nagyobb tehát a szám, annál vastagabb, illetve hosszabb a csavar. A csavaros  doboz oldalán feltüntetett 3,5×40-es szám például azt jelenti, hogy a csavar 3,5 mm átmérőjű, a hosszúsága pedig 4 cm (40 mm).

Nagyobb rögzítőerő

A bordázott szögek szárán körkörös barázdák futnak körbe:

Bordázott szögekEz a szög főként a padlóra kerülő pozdorja-lemezek rögzítésére használatos, ahol minden illesztésnek szilárdan kell tartania, nehogy nyikorogjon a padló. Kalapáccsal kell beverni, és nagyon nehéz kihúzni.

Akkus csavarhúzóhoz való…

csillagcsavarA csillagcsavart könnyebb behajtani, mint a hornyos fejűt -különösen akkus csavarhúzóval. A csavarhúzó hegye belesimul a csavarfej csillag alakú mélyedésébe, így kevésbé csúszhat ki a szerszám, s nem karcolja meg a munkadarab felületét.
A Pozidriv csillagfejű csavarok onnan ismerhetők meg, hogy a hornyuk közepénél egy kereszt alakú kis karcolás is látható. Ezek pontos behajtásához külön Pozidriv (PZ) csavarhúzót vagy akkus behajtóbetétet célszerű használni.

Apró műhelytitkok – szebb eredmény

A kúpos alátét óvja a felületet

A leszerelhető burkolópanelt általában csavarok rögzítik. Ha sokszor kell le- és felszerelni a panelt, tegyen védőtányért a csavarok alá, nehogy a csavarhúzó megsértse a fa felületét.

Csavar alátétekA kúpos alátéteknek két fajtájuk létezik. Az egyik úgy fekszik rá a felszínre, hogy a csavar feje kiemelkedik. A másik egy süllyesztett lyukba kerül, így a csavar feje is süllyesztve van. Mindkét típusból létezik réz, vas és krómozott. Azt válassza, amelyik jobban illik a csavarhoz.

Árulkodó jelek elleplezése

Takarja el a csavarfejeket – a kimélyített lyukba ragasszon egy facsapot, majd a ragasztó száradása után gyalulja és csiszolja síkba a tetejét.

Takarja el a csavarfejeketHa teljesen el akarja rejteni a csavarhelyek, akkor a munkadarabbal azonos színű és erezetű hulladék fából készítse el a gépi foltvágóval a takaródugókat.

Rögzítés bütüfába

Rögzítés bütüfábaA gyenge bütüfába (a faanyag szálirány felőli végébe) behajtott csavart úgy erősítheti meg, hogy a csavar helyénél kifúrja a fát, majd facsapot tesz bele.

Méretes és vezetőfuratok fúrása

Két faanyag egymáshoz kötésekor a csavar szára „méretes” furattal megy át a külső darabon, míg a vége átér a másik darabba előfúrt lyukba. A méretes furat akkora legyen, hogy ne szoruljon meg a csavar szára, a csavarmenetnek azonban belé keli vágnia magát a vezetőfuratba, hogy megtartsa a fát.
Egy 3,5-es csavarnak 3,5 mm-es méretes és 1,5 mm-es vezetőfuratot kell fúrni. A 4-es csavarhoz 4 és 2 mm-es, az 5-öshöz 5 és 2 mm-es, az 5,5-eshez 6 és 2,5 mm-es furatméret való. Ha keményebb fába vagy fémbe kerül a csavar, növelje meg a vezetőfurat méretét. Az apró csavaroknak lyukasztóárral készítsen vezetőfuratot.