Allergiamentes otthon

Penészgomba spórák, pollenek és allergének a lakásban

Egy átlagos háztartásban leggyakrabban előforduló allergének hordozói a házi poratkák, a csótányok és a házi kedven­cek. Bár a virágpor és penészallergének általában véve jelentős problémát jelentenek, az otthonunkra jellemző allergén-mennyiségnek viszonylag kis összetevői. Ennek oka, hogy ezekkel az allergénekkel több­nyire a házon kívül találkozunk.

Penészgomba spórák, pollenek és allergének

A gombák – vagy pontosabban az álta­luk termelt spórák – jelen­tős gondot okozhatnak az állandóan nedves otthonokban, gondolva itt nem csak az általa kiváltott esetleges allergiás reakcióra, hanem a penész mentesítésének terhére. A ned­vesedésnek számos oka lehet egy lakás­ban, például túlfolyó esővíz a falakon folyik le; rosszul összeillesztett vagy sérült levezető csa­tornák, vízköpők, illetve rosszul záródó vagy nem megfelelően karbantartott ab­lakok. A fenti okokon túl szellőzési prob­lémák is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megnő a pára, ami leg­inkább a külső falak belső felületein csa­pódik le.

Ugyanúgy, ahogy a penészgomba ­spórák termelése, a lakás nedvessége is összefüggésben áll a házi poratkák és a csótányok elszaporodásával. Ezek az allergének mind kapcsolatban vannak az asztma, a nátha, a kötőhártya-gyulladás és – kisebb mértékben – az ekcéma, ki­alakulásával és makacsságával.

Egyes otthonokban a pollen is való­di gondot okoz az allergiás betegeknek. Az akut allergiában szenvedőknek egyetlen váza vágott virág megadhatja a lökést az allergiás reakció beindulásáhozA világ egyes ré­szein divat téli kertek kialakítása a lakás mellett, melyeket megtöltenék egzotikus növényfajokkal. Ez jelentősen megnövel­heti otthonunk pollen szintjét különösen, ha a külső fal eltávolításával a téli kert szerves részévé válik a nappalinak, ebédlőnek vagy konyhának.

Ablakos helyiség

Ugyanilyen gondot okozhat a virá­gokkal teli napfényszobás, beüvegezett balkonos vagy verandás lakás, ha a fent említett helyiségek a ház szerves részeit képezik, vagy az összekötő ajtók nincse­nek rendszeresen zárva tartva.

Az allergia kézben tartása

Otthonunkon belül az allergének kézben tartása azon múlik, hogy felismerjük-e azoknak az allergéntermelő anyagoknak a forrását és természetét, melyek befo­lyásolják betegségünket. Más otthoni tényezők is játszhatnak szerepet tünete­ink kialakulásában, így például az ételek, tisztítószerek, kozmetikumok és az égési melléktermékek; ám ezek inkább irritánsokként és nem allergénekként viselked­nek.

Bár ezek az irritánsok allergiás reak­ciót nem váltanak ki, határozottan súlyosbító szerepük van allergiás beteg­ségünk tüneteinek fokozásában.

A vágott virágok kezelése

Azok az allergiás betegek, akik különösen érzékenyek a virágporra, általában elkerülik a vágott virágokat ott­honukban. Ha azonban helyesen válogatjuk meg a nö­vényeket, nyugodtan élvezhetjük egy szép csokor látványát. A kinyílt virágban a virágkehelyből kinyúló porzószálon helyezkedik el a pollen. Ha a porzót óvatosan eltávolítjuk, mielőtt a pollen, meg­érne és a levegőbe kerülne, nem okozhat nagy problémát.

Néhány virágnak túl sok és apró a porzója ennek kivitelezéséhez, ám mások, például a liliomok, viszonylag kevés, kinyúló porzószállal rendelkeznek. Ezeket a virágok kinyílását követően néhány pillanat alatt eltávolíthatja egy nem allergiás családtag, és kivi­heti a házból a gondot okozó virágport.