Allergiamentes otthon

Tisztítószerek otthonunkban – Tanácsok allergiásoknak

Sok hétköznapi tisztítószer – különösen az olyan aeroszolos termékek, mint a bútortisztító spray-k, melyek finom per­metet szórnak szét a levegőben – olyan oldószereket vagy más irritánsokat, bo­csát ki a levegőbe, amelyek a légúti aller­giában szenvedőknél kiválthat tüneteket. Az érzékenyebbek jobb, ha sok termék­nek még az illatát is kerülik.

A kontakt-allergiás betegek bőrét számos termék irritálhatja, s bármilyen tisztítószer használatakor ügyelniük kell kezük védelmére. Ugyan nagyobb való­színűséggel alakul ki irritációs ekcéma a kézen azoknál, akik gyermekkori ekcé­mában szenvedtek, ám bárkinél előfor­dulhat, aki elég hosszú ideig ki van téve egyes anyagok hatásának.

Gyakori példá­ul az irritációs ekcéma a kézen az elsőbabás szülőknél, mivel a baba hazaérkezése után a szülők, ha nem óvják ke­züket, erős vegyi anyagokkal kerülnek kapcsolatba – mint például a fer­tőtlenítők vagy pelenkaáztatók.

Háztartási tisztítószerek

Ne gondoljuk, hogy az olyan feliratok, hogy „környezetkímélő” vagy „környe­zetbarát” azt jelentik, hogy a termék szükségszerűen megfelel az allergiások­nak is. Lehet, hogy ezek a kifejezések mindössze, annyit jelentenek, hogy a cso­magolás újrafelhasználható vagy biológi­ailag lebontható, avagy hogy a tartalma sűrítmény, azaz kevesebb csomagolásra van szükség.

A vegyi anyagokból készülő háztar­tási termékekkel szemben egyre na­gyobb az érdeklődés a hagyományos tisztítási eljárások iránt, melyek során olyan anyagokat használnak, mint a szó­dabikarbóna, az asztali só vagy az ecet. Biztonságos módja például a sütő tisztításának, ha vizet fröcskölünk a szennyeződésekre, majd meghintjük szódabikarbónával, majd újra vízzel. Éjszakára így hagyjuk, majd más­nap reggel letöröljük, ha szükséges nem túl durva dörzsszivaccsal. Ezután mossuk le valamilyen folyékony szappannal és öblítsük le!

Ruhatisztítás

Az allergiában szenvedőknek két fő szempontra kell ügyelniük a szennyessel kapcsolatban. Az első az atkák által sú­lyosbított tünetek (légúti vagy bőr), a második az egyes mosószerek által kivál­tott vagy súlyosbított ekcéma, bőrgyul­ladás vagy csalánkiütés.

A házi poratkák 56 °C-ig kibírják a mosást

Bár az atkaallergén már alacso­nyabb hőmérsékleten is kijön, maguk az atkák a lábukon lévő tapadókkal beleka­paszkodnak a ruhákba. Ezért fontos, hogy minden ágyneműnk pamutból készüljön (lepedők, párnahuzatok, paplan­huzatok, stb.), és olyan hőmérsékleten moshassuk, ami biztosan elpusztítja az atkákat.

Azt is megtehetjük, hogy az ala­csonyabb hőmérsékleten mosott ágy­nemű mosóvizéhez hígított benzil-benzoát oldatot teszünk. A benzil-benzoát elpusztítja az atkákat, melyeket aztán az allergénekkel együtt kimosunk. Ügyel­jünk a gyártók által előírt adagok betar­tására!

A benzil-benzoátot általában bizton­ságosnak tartják, de nem igazán ismert a hatása hosszú távú atkaölőként. Ha ezt használjuk az ágyneműk és a ruhák tisztí­tásához, ajánlatos a mosógépet meg­hosszabbított öblítésre állítani. Ehelyett persze lecserélhetjük ágyneműnket pa­mutra, és a benzil-benzoátot olyan anya­gokhoz használhatjuk (pl. függönyök), melyek nincsenek állandó kontaktusban bőrünkkel.

Allergén mosószerek

Sok próbálkozás után a legtöbb al­lergiás rájön, hogy milyen mosószerek a legjobbak a bőrének. Bármelyik is, ne használjunk belőle túl sokat és alaposan öblítsünk, hogy minden potenciálisan ir­ritáló maradványt kimossunk! Ha még próbálkozunk a megfelelő termékek megtalálásával, ne felejtsük el alaposan kiöblíteni a mosógépet, hogy az előző fajta maradványait eltávolítsuk. Jó ötlet lehet egy-egy új terméket csak néhány ruhadarabon kipróbálni, különösen, ha az allergiában szenvedőnek nagyon érzé­keny a bőre.

A bioaktív mosószerek olyan enzi­meket tartalmaznak, melyek képesek a foltot hagyó fehérjék – mint a tej vagy a vér – lebontására. Az ekcémában szenvedők bőrtünetei súlyosbodhatnak ezektől az enzimektől (melyek légúti tü­neteket is okozhatnak), s gyakran a nem bioaktív termékek sokkal jobban megfe­lelnek.

Ha azonban ezek is imitációt vál­tanak ki, kipróbálhatjuk az „érzékeny bőrre” ajánlott termékeket, sőt még a régimódi szappanpelyhet is. Nagyon rit­ka, hogy valaki minden mosószerre allergiás legyen, de ha mégis előfordulna, pró­báljuk ki egy evőkanál mosószóda, nátrium-bikarbonát vagy bórax használatát egy adag ruhához. A másik lehetőség a mosógolyó, egy vegyszermentes mosási alternatíva a mosószerekkel szemben.

Jegyezzük meg! Néhány ekcémást nem zavarnak az öblítő szerek, de sokakat irritál az illat­anyaguk. Ha ez a helyzet, használjunk in­kább egy negyed pohár szódabikarbó­nát, ecetet vagy bóraxot!

Sok folteltávolító tartalmaz oldó-szerjellegű irritáló vegyi anyagokat, ezekre a gyártók gyakran fel is hívják a fi­gyelmet a termékismertetőben. Emellett sokszor erősen illatosítottak. Az egy­szerű, házilag elkészíthető folteltávolítók ecetből, szódavízből vagy kukori­cakeményítőből ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint az erős, kereskedelmi for­galomban lévő márkák.

Védőkesztyű

Akár érzékeny bőrűek vagyunk, akár nem, mindig viseljünk védőkesztyűt, ha olyan anyagokkal dolgozunk, amelyekben előfordul­hatnak irritánsok, például a mosó­szerek és tisztítószerek. Ne feled­jük, hogy ha állandóan ki vagyunk téve egy irritánsnak, bármikor ki­alakulhat ekcémánk. A háztartási gumikesztyűk általában latexből készülnek bolyhos pamut vagy si­ma béléssel.

Páran allergiásak a kesztyű anyagában a latexre vagy a hintőporra, amit azért tesznek a kesztyűbe, hogy könnyebb legyen felhúzni. Lehet kapni különleges kesztyűket latex érzékenyeknek. Az érzékeny bőrűeknek olyan vé­kony műanyag kesztyűt kell visel­ni, amilyet a fodrászok viselnek a hajmosáshoz.