Belsőépítészet

Az új konyha: hangsúlyozott a praktikusság. Konyha tervezése!

Az biztos, hogy az értékes anyagokból készült szép konyha a lakás dísze és a vendégek csodálatát kivívja. A határok és mértékek folyvást bővülnek, de vajon praktikus-e és a személyi igényeket a napi használatot illetően minden vonatkozásban kielégítő-e egy ilyen konyha.

A konyha elsősorban munkatér és a jövőben is az marad. Azonban ma a konyhafelszerelés gyártóinak ajánlata, olyan széles és változatos, hogy a konyhatér­ből egy tiszta laboratóriumot is lehetne varázsolni, de vissza is süllyeszthető egy rideg, barátságtalan főzőüzem szint­jére. És ez még egy kevéssé tömött pénztárcával is meg­tehető.

Azok az egyedi voná­sok, amelyek egy konyhát saját konyhánkká tesznek, és a későbbi konyha változásait is képesek követni – ha egy nagyobb lakásba vagy házba költözködünk – az igazán ideálisak. Mert a beépített konyhaszekrények is egyedi szekrények. Csak a munkalap fűzi össze őket egy egységgé. Tetszőlegesen lehet azokat új elosztásban kicsinyíteni vagy a meglévő rendszerben kiegészíteni, bővíteni.

A gondos tervezés növeli a használhatóságot

Fontos: A konyhabútorok vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy olyan termékeket vegyünk, amiket még évek múlva is gyártanak.

Milyen nagy egy konyha helyisége?

Ez attól függ, hogy kívánunk-e benne étkezőhelyet reggelizéshez, vagy kisebb falatozásokhoz kialakítani. Gyakran ez az étkezőhely pompás családi találkozások színhelyévé növi ki magát. De vigyázat: az étkező­hely a konyhai funkciót nem akadályozhatja. Nincs annál bosszantóbb, mint egy olyan konyha, amelyben a munkák során mindenbe belebotlunk. Az új építésű konyhák előnyei, hogy a konyhaméretet még meg lehet határozni. Talán még egy kamrához és háztartási helyiséghez is marad hely. A meglévő házaknál azonban az alaprajzok adottak. Az ajtók, ablakok, szerelvények, olyan fix pontok, amelyekből egy ügyes tervnek a legjobbat kell kihoznia.

A konyha elhelyezkedése jelentős, ha azt családi találka­helyként használjuk: ez esetben a tájolás Kelet-, vagy Nyugat felé kedvezőbb, mint Észak felé.

A helyiség nagysága és alaprajza a következő döntést is meghatározza:

Milyen elrendezéssel lehet a legjobban kihasználni a teret? Csak egysoros konyhához marad-e hely, vagy elég az a kétsoros konyhához is? Az L alak kedvezőbb-e, mint egy U alak, vagy van elég hely a sziget­alakra? Egy jól használható, legalább 7 m rakodófelületre van szüksége. Ha az egymással szembeni beépítés mellett döntünk, akkor a konyhának legalább 2,40 m szélesnek kell lennie, hogy két, egyenként 60 cm szekrénymélység mellett 1,20 m mozgásterület marad­jon.

A szekrények közötti több, mint 1,80 m szabad tér esetén, megnyílik a lehetőség arra, hogy a helyiség közepét ugyancsak rakodóhelynek hasznosítsuk. Optikailag vonzó lehet, a mosogató és tűzhely sarokra helyezése; ez oldja a konyha hangulatát. A feloldás, amellyel egy konyhát nyitot­tabbá lehet tenni, úgy, hogy nagyobbnak tűnjön, főleg az étkezőtérrel egybekötött konyhákban jó hatású. A különböző magasságú, és polcokként, üvegajtós szekrényként, zárt szekrény­ként, félmagas szekrényként, térelválasztónak vagy területleválasztónak használt felső szekrényekkel sok kívánság megvalósítható. De még egy régi szekrény is hozzá tud járulni egy modern beépített szekrény individualitásához.

Egy tapasztalt konyhatervező ismeri az öreg ház csalafintaságait.

Egy tapasztalt konyhatervező ismeri az öreg ház csalafintaságait. A helyiség adott volt, munkájával az adottságokhoz kellett alkalmazkodni. És hát, nem mindenhol van annyi hely mint itt.

Konyha alakja

A helyiség mérete és alaprajza meghatározza a konyhabútorok és -berendezések elrendezését.

Sokrétűen kialakított konyhaelemek

Az alsó szekrényekkel a konyha minden centimétere praktikusan hasznosítható. Ezek a szekrények minden szélességben megtalálhatók. A 60 cm alapmélység mellett van a különleges beépítésekhez extraméret is.

A kihúzható elemek meg­könnyítik a konyhai munkát és kímélik a hátat. A csöpögtető tálcák a tűzhely mellett és alatt szintén munkát könnyítők. A legfontosabb napi élelmi­szerekhez a kihúzható fiókok az előkészítő-részen, a kihúz­ható szeméttartó a mosogató alatt, a speciális konyhagépek, vágók, kenyér és üvegek kihúzható tartói, mind munkát könnyítők. Ezenkívül a kihúzható asztallap és a törölgetőrongy tartó szolgál a munka praktikusabb végzésére.

Étkezőfelületek különböző magasságokban valósíthatók meg.

Étkezőfelületek különböző magasságokban valósíthatók meg.

Lehetőségként: helymegtakarító asztaltoldalék.

Lehetőségként: helymegtakarító asztaltoldalék.

A felső szekrények is forgó és billentő mechanizmussal vannak ellátva. így a teljes szekrénymélység több szinten egymás után jól hozzáférhető. Ehhez alkalmazkodnak a sarkok szekrényei és polcai is. A 30 vagy 40 cm széles, úgynevezett patikafiók, amelyeknél az ajtóval együtt a teljes szekrény tartalom is kifordul, és így kétoldali kényelmes hozzáférést tesz lehetővé. Ha valaki itt gondosan előre elhatározza, hogy a szekrényekbe mit szeretne elhelyezni, az a belső kialakítást teljesen annak megfelelően rendezheti el.

Manapság ilyen szempontból is nagyon nagy a választék. A sarokszekrényekben létezik forgatható kör alakú, rakodó­felületű, amelyekkel a tér teljesen kihasználható. A sarokszekrény éknél az ajtó a sarokhoz képest ferdén helyezkedik el: kitűnő megoldás, mert kihasználható a sarok, amely sok tárolási lehetőséget kínál fel. A felső- és alsószekrény közötti hely kihasználására készülnek függesztő rendszerek. A szekrények, praktikus görgőkkel, alkalmasak az elektromos konyhai készülékek elhelyezésére is.

A működőképes konyha tűzhelyéhez tartozik még a főzőfelület és a sütő mellett a szagelszívó is. Ajánlatos a tűzhely magasabbra helyezése, mert így lesz könnyebben hozzáférhető. A főzőfelület 45 és 90 cm közötti szélesség­ben létezik. A hagyományos kialakítások mellett ma már üvegkerámiás tűzhelyet alkalmaznak. Ezek ugyanis esztétikailag tetszetősek és könnyen tisztíthatók. Új fel­fűtési módozatokkal itt a főzési idő jelentősen csökkenthető. A sütők különösen kitüntetet­tek a műszaki haladást illetően: az automatikus tisztítás rend­szerétől a felfűtés módjainak sokféleségéig, amelyek közül mindig a legmegfelelőbb választható ki.

TIPP: Út mérték utáni konyhához

Alaposan informálódjon és te­gyen összehasonlításokat. Ke­resse fel a konyhaberendezési szakboltokat és kiállításokat, kérjen az Önt érdeklő témáról prospektusokat. Ha nem tudja a címet, akkor lapozza fel az Arany Oldalakat. Forduljon közvetlen a gyártóhoz. A gyár­tó megfelelő anyagot küld majd Önnek.

 

A ferde elemek feloldják a konyhakontúrt

A ferde elemek feloldják a konyhakontúrt. Az ábrán a tűzhely előreugrik, kényelmesen oldalról is hozzáférhető.

A csúcstechnika bevonul a konyhába

A felső- és alsó melegítést kombinálva vagy egymástól különválasztva lehet alkalmazni, egy infravörös lámpa energiamegtakarítást jelent, és megkönnyíti a munkát. A mikrohullámú sütők alkalmasak gyors és kímélő sütésre, vagy gyors olvasztásra és felmelegítésre. A mikrohullámú sütők alkal­mazásával időt takaríthatunk meg, mégpedig az ételnek megfelelően 50 és 80% között, és természetesen energiát is. A szagelszívó a főzési szagok kivezetésével csökkenti a konyha szagterhelését. A szagelszívónak lehetőleg zajmentesen kell működnie.

A mosogató ma már egy egész centrummá fejlődött: a mosogatás mellett a tisztítás és zöldség-előkészítés, hulladék­kiöntés céljait is szolgálja. A mosogatók többféle anyagból készülnek: nemesfémből, műanyagból, kerámiából, zománcozott acélból.

A szakemberek kiszámítot­ták, hogy a mosogatógépek kereken 40%-os megtakarítással mosogatnak a kézi mosogatással szemben, és még időt is takaríthatunk meg velük. A biztonsági rendszerek a víz károsító hatásaitól védenek. A hűtő- és fagyasztó-berendezéseket a bevásárlási- és főzési szoká­soknak megfelelően kell megválasztani és kialakítani. Szokás szerint három vagy több hidegzónát alakítanak ki. Vannak olyan berendezések is, amelyeknél a levegő nedvesség­tartalmát befolyásolni lehet. Ahol nincs lehetőség a hűtő-és fagyasztószekrények egymásra helyezésére, ott olyan kihúzható berendezésekkel lehet a hiányosságot áthidalni, amelyek a munkaasztal alatt vannak beszerelve.

Süllyeszthető munkalapok

Süllyeszthető munkalapok. Állva és ülve egyaránt kényelmesen használhatók.

A jó ergonómiai kialakítás kényelmesebbé teszi a konyhai munkát

Az ergonómia tudományosan vizsgálja, hogy a munkaeszkö­zök és berendezési tárgyak az emberi adottságokhoz és igényekhez alkalmazkod­nak-e. A jó kezelhetőséget, a kényelemet és biztonságot szolgálják-e. A konyhák számára a hátkímélő munka­feltételeket helyezi előtérbe.

Egy, a darmstadti Műszaki Főiskolán elvégzett vizsgálat, azt mutatta, hogy már egy(függőlegeshez képest előre) 20°-os hosszabb ideig tartó háttartás egyoldalú gerinc­terhelést jelent, és ezáltal tartós hátfájási panaszokhoz vezethet. Az ebből levonható következ­tetés: a konyhában a munka­végzés magassága feltétlenül a munkavégző egyéni testméretéhez igazodjon. A számítás alapja a konyhában legtöbbet dolgozó személy mérete, két különböző nagy­ságú „munkavégző személy” esetén meg kell határozni az optimális magasságot.

A konyhai munkahelyhez alkalmazkodni kell

További ajánlatok a munka megkönnyítésére: Gyakran kell változtatni a munka­helyzetet, tehát az állást és ülést. A felső szekrényekben a nehéz tárgyakat ezért mindig a vállmagasság alatt tároljuk. Gyakran használt tárgyakat kényelmesen hozzáférhető magasságban tartsuk. Az állva jól elérhető polcmagasságok a széles szekrényeknél 15 cm-rel, a felső szekrényekben 5 cm-rel legyenek a testmagasság fölött. A hátnak különösen kedvezőnek bizonyultak a tetszőleges magasságban állítható munka­asztalok.

A munkához természetesen megfelelő fénynek is kell lennie. Az alap megvilágítást azonban az egyes munka­centrumok megvilágításával ki kell egészíteni. A felső szekrények alá felszerelt fény­csövek vagy matt üvegen át világító hagyományos izzók a megfelelőek. A munka­területek megvilágítására jól beváltak még a halogén spot-lámpák. A gyakran jogtalanul elhanyagolt konyhai munkahely lakóértéke a használatot illetően igen jelentős.

Patikafiók a konyhában. Előnye: mindkét oldalról hozzá­férhető.

Patikafiók a konyhában. Előnye: mindkét oldalról hozzá­férhető.

Főzősziget elszívóval a tér közepén

Főzősziget elszívóval a tér közepén.

Gyorsan kéznél van, amikor csak szükséges: fazék­kihúzó fiók a főzőfelület alatt.

Gyorsan kéznél van, amikor csak szükséges: fazék­kihúzó fiók a főzőfelület alatt.