Ajtók, ablakok

Külső ajtózárak betörés elleni védelme

Legalább ötlemezes legyen

Vizsgálja meg a bejárati ajtó zárját vagy a hozzávaló kulcsot. Ahhoz, hogy a zár kellően biztonságos legyen, legalább öt zárlemezzel vagy csappal kell rendelkeznie. A biztosítók előírhatnak különböző feltételeket a velük kötött szerződésben.

Zár

Kerülje a kötéseket!

A bevésőzárat – ha csak lehet -nagyjából az ajtó alsó harmadához, a középső osztóborda alá szerelje be. Máskülönben a bevésés miatt megsérülhet a keresztbordát a függőleges keretléchez rögzítő csapolás, kötés.

A zárható retesz biztosabb

Zárható retesz

Az üvegezett bejárati ajtóra szereljen kulcsra is zárható biztonsági reteszt. A hagyományos reteszekkel ellentétben ezt nem lehet kívülről benyúlva – az üveg betörése után – kinyitni, így a betörő hoppon marad.

Jobb az óvatosság!

Megfelelő zárnyelv

A bevésőzár szerkezete olyan, hogy ha nincs ráfordítva a kulcs, akkor a zárnyelv az ajtókilinccsel nyitható. A zártestet az ajtószárny éle felől kell besüllyeszteni – úgy, hogy a kilincs legyen felül -, épp ezért a zár jobbos vagy balos kivitelű. Ha nem kapható a megfelelő típus, vásároljon olyan zárat, amelynek nyelve mellett egy kis bevágás található.

Zár

Ennél – a rögzítőcsavarok eltávolítása után – a zárnyelv egyszerűen megfordítható. Más esetben szét kell szerelni a zárat, s úgy kell megfordítani – vagy lakatossal megfordíttatni – a nyelvet. De görgős nyelvű zárat is vásárolhat, amely jobbos és balos ajtón egyaránt használható.

Ki kopog?

Az ajtóba vágott kémlelőnyílás biztonsági szempontból igen hasznos, de ehhez kellően meg kell világítani a bejáratot. Sötétedés után kapcsolja fel a világítást, vagy szereljen fel mozgásérzékelő kapcsolót, amely automatikusan felgyújtja a fényforrást, ha közelít valaki a bejárathoz.

A legjobb ajtólánc

Ajtólánc

A legerősebb ajtóláncok tartólemeze derékszögben van meghajlítva, és a lánc szabadon elfordulhat benne – ezek jól ellenállnak a feszítésnek. A régi lánc megerősítéséhez cserélje hosszabbra a tartócsavarokat.

A bejárati ajtó betörés elleni megerősítése

Az ajtóretesz megerősítése

A bejárati ajtó biztonságosabbá tételének viszonylag olcsó és egyszerű módja, ha megerősíti az ajtót, a tokot vagy mindkettőt.

Ajtózár

A felcsavarozott zárral vagy ráfordítható retesszel ellátott ajtót viszonylag könnyű betörni: elég nagyobb erővel megütni vagy kifeszíteni a zártestet, amelyet csak néhány csavar tart, és már benn is van a betörő. A megerősítés éppen ezt akadályozza meg; a zártestre szorosan rásimuló lapos acélt több csavar rögzíti az ajtólaphoz vagy a tokhoz, így a nemkívánatos személy kinn marad…

Rátéttel erősebb…

A záraknál és pántoknál kétoldali vasalással erősíthető meg az ajtó és a keret. Ez két egyforma lapos vasból áll, amelyeket az ajtón vagy a kereten átmenő csavarok jól megfognak. A bevésőzár megerő­sítéséhez például kétfelől rácsavarozott vasakkal fogják közre a zárlemezt és természetesen magát a zártestet is.

Hét tanács – bevésőzárak szereléséhez

Először mérje meg!

Legyen tisztában az ajtókeret szélességével és vastagságával, mielőtt bevésőzárat vásárolna, mert különféle vastagságú és mélységű zártestek kaphatók. Üvegezett ajtóknál ez különösen fontos, mivel szárnykeretük igen keskeny is lehet.

Jelölje be a kulcslyukat!

Kulcslyuk

Miután kivéste a zár és a zár fedőlemezének fészkét, illessze be a helyére a zárat, hogy árral vagy ceruzával bejelölhesse az ajtón a kulcslyuk pontos helyét.

Meddig kell fúrni?

Ha túl mélyen kifúrja a keretét, meggyengülhet az ajtó, sőt az üveg is elrepedhet.

Ajtó fúrása

Ennek megelőzésére ragassza körül szigetelőszalaggal a fúrószárat, hogy lássa, elég mély-e már a furat; kissé mélyebbre fúrjon, mint a zártest szélessége. Jelzőszalag helyett a fúró mélységszabályzóját is használhatja – ha van.

Óvja a szemét!

Ha egy jól irányzott fúvással távolítja el a zárfészekből a for­gácsot, az könnyen a szemébe mehet. Inkább vékony véső­vel vagy a fúrószárral kaparja ki a hulladékot.

Ha túl tág, elhasad…

A zártestnél alig valamivel vastagabb fúrószárat válasszon. Ha túl szélesre vési a zár fészkét, annyira meggyengülhet az ajtó, hogy a zár körül feszítés hatására könnyen elhasadhat.

Könnyebben megfogható…

Mielőtt a zárat belepróbálná a fészkébe, fordítsa ki a kulccsal a zárnyelvet. így ugyanis fogóval megfoghatja és könnyűszerrel kihúzhatja a helyéről a zárat, ha netán beszorulna.

A tökéletes záródás titka

Tökéletes záródás

A zár beszerelése után mérje meg a zárnyelv és az ajtó belső (felütköző) felülete közti távolságot. Ennek megfelelően helyezze el az ajtótokon a zárlemezt – hogy az ajtó csukásakor a nyelv pontosan a lemez nyílásába csusszanjon bele.