Biztonságos otthon

Pár szó az otthonunk biztonságáról

Szeretne biztonságban élni?

Erre a kérdésre mindenki gondolkodás nélkül igent monda­na. Nem csoda, hiszen lakásunkat mindnyá­jan saját – és családunk – legintimebb kör­nyezetének tekintjük, ahol pihenünk, kikap­csolódunk vagy barátokkal kellemesen töltjük a szabadidőnket. Annak ellenére, hogy sze­retnénk biztonságosan lakni, mégsem magá­tól értetődő, hogy már a lakás vagy ház megvásárlásánál a biztonságra gondolnánk.

Védelem

Előbb döntünk egy kényelmes ülőgarnitúra, egy jó minőségű TV vagy egy korszerű hűtő masszív biztonsági ajtót ért, másvalaki viszont a nyugalom érzetét, biztonságot, ha házon kívül van, megint mások saját – és övéi – etet­és egészségvédelmét. A biztonságos lakás mindezt együtt jelenti.

Biztonsági ajtók, egyéb védelem

Amennyiben lakásun­kat vagy házunkat minőségi biztonsági ajtó­val védjük, nem kell aggódnunk, mi történik otthon távollétünkben. Ennek ellenére a leg­magasabb biztonsági fokozatú biztonsági ajtók sem mindig elegendők a házak védel­mére. Bár más elektronikus és mechanikai elemekkel együtt védenek a lakásba való erőszakos behatolás ellen, de a tűz vagy a megsemmisítő ár ellen hatástalanok.

Sajnos nemhogy úrrá tudnánk lenni a természeti elemek pusztító csapásain, de még előre látni sem tudjuk azokat, kitérni sem tudunk előlük. Azért, hogy vihar vagy árvíz idején megvédjük mindazt, amit évek alatt megsze­reztünk és gyarapítottunk, tehetünk bizonyos megelőző intézkedéseket, amelyek mérséke­lik a következményeket.

Biztosítás

A megoldások egyike az ingatlanbiztosítás. Az igaz, hogy egy ilyen komplett biztosítás egyben pénzügyi kérdés is. Mindenkinek megvannak a pénzügyi korlátai, mi az, amit szekrény beszerzéséről. Csupán a legvégén kerül sor az ajtóra, a riasztóra vagy a lakás­biztosításra.

Ennek pont fordítva kellene történnie. Először mindent meg kellene tennünk, hogy semmi ne fenyegesse házunkat, majd ezután foko­zatosan rendezhetnénk be. Valószínűleg nem mindenkinek van pontos fogalma a lakásbiztonságról és arról, hogy mi mindent kellene tenni érte. Valaki ezen megengedhet magának és mi az, amit nem. Vegyük úgy, hogy a biztonság ér annyit, mint mindaz, amit meg szeretnénk szerezni. Saját lehetőségeink szerint egy bizonyos összeget el kell különíteni a lakásbiztonságra és foko­zatosan beruházni. Ami nem terheli pénztár­cánkat és nagy hatással van lakásunk vagy házunk biztonságára, az a saját óvatossá­gunk, figyelmességünk.

Felelős viselkedés

Tegyük fel, hogy egy közösségi portálon, szabad hozzáférésű pro­filon eldicsekedünk, mennyire örülünk, hogy három nap múlva nyaralni megyünk. Ne csodálkozzunk, ha visszaérkezésünkkor a la­kást kifosztva találjuk. Valaki, aki ezt elolvas­ta, megkereste, hogy hol lakunk. Rengeteg ilyen esetről hallhattunk már. Elég csak a médiát figyelni, ahol naponta olvashatunk vagy hallhatnunk híreket különféle szeren­csétlenségekről. Mindannyiunkat fenyeget a rablás vagy a tűzeset réme, vagy az álta­lunk lakott ház rossz műszaki állapota miatt keletkező egészségkárosodás.

Gondossággal, odafigyeléssel sok veszély­forrás teljesen kizárható vagy a károk mérsé­kelhetők. Ehhez szeretnénk ezzel a kiadvány­nyal hozzájárulni.