Kültéri munkák

Faborítás – Deszkaburkolatú falak

Repedések javítása

Az elrepedt deszkát úgy javíthatja meg, hogy szétfeszíti, majd kültéri polivinil-acetátos (PVA) faragasztót nyom bele.

Repedések javítása

Esetleg egy extra erős ragasztószalaggal rögzítheti a hasadékot, míg megköt a ragasztó. Ha mégsem kötne meg, csavarozzon az elhasadt deszka alatti laphoz egy lécet, s üssön be egy faéket a léc és a javított deszka alsó pereme közé.

Vigyázzon a szigetelésre!

A faházak gyakran kátránypapírral vannak szigetelve a külső deszkaborításuk alatt. A sérült deszkák cseréjekor vigyázzon, nehogy a szögek átüssék a kátránypapírt.

Ötféle szögelési mód

Szögelési módokA faburkolat többféleképpen is rászögelhető a függőleges tartólécekre. A módszert aszerint kell megválasztani, hogy milyen típusú a burkolat, s rejtett lesz-e a szögelés, avagy sem. Az egyszer szögelt deszkákat a felületükön átütött szögek rögzítik, amelyek nem mennek át az alattuk elhelyezkedő deszkán. A duplán szögelt lapokat rögzítő szögek az alattuk lévő deszkát is átütik. Rejtett szögelésnél a deszka felső széle mentén kell beütni a szögeket, így a következő deszka alsó széle eltakarja azok fejét. Ez a módszer jól védi a szögek fejét, a deszka viszont könnyen kifeszíthető.

Vetemedések kisimítása

A megvetemedett, kihasasodó deszkát a középvonala mentén behajtott rozsdamentes facsavarokkal fogassa hozzá a tartóléchez.

VetemedésekFúrja elő a fát, nehogy elhasadjon a csavarozáskor. A csavarfejeket süllyessze be, majd vonja át kültéri gittel vagy – ha pácolva van a fa – színezett műfával.

Sérült deszkák eltávolítása

Törött deszka kivágása

A sérült deszkát a tartóléc középvonala fölött kell átfűrészelni. A tartóléctől jobbra és balra üssön be egy-egy faéket a deszka alá – ez megkönnyíti a vágást.

Törött deszkaÉkelje alá egy kisebb fadarabbal a vágási vonalat, nehogy a fűrész éles fogai megsértsék az alulsó, ép deszkát. Vágja be a deszkát illesztőfűrésszel, amennyire csak lehet. Ezután ékelje ki az elfűrészelt deszka felső szom­szédját, és egy vékony lyukfűrésszel vágja át a fát.

Rejtett szögek eltávolítása

Rejtett szögek eltávolításaA rejtett rögzítőszöghöz úgy férhet hozzá, hogy beüt két éket a cserélendő darab feletti deszka alá. Ezután már befér a résbe egy kisméretű fémfűrész, amellyel elvághatja a szöget.

Látható szögek kihúzása

A szög eltávolításához feszítse ki a deszka alsó felét (a feszítővas alá tett fadarab elejét veszi az alsó deszka sérülésének). Először tegye a feszítővasat a szög mellé, majd koppintson rá a kalapáccsal – s máris kibújik a deszkából a szög feje.

A tetszetős és tartós javítás mesterfogásai

Távtartóval egyenletes az átfedés

Távtartó

Egyforma lesz a deszkák átfedése, ha két kis lécből távtartót fabrikál. A hosszabbikon jelölje be, hogy mekkora lesz az átfedés, majd itt szögelje rá a kisebbiket.

Favédő szerrel kezelje

Az új deszkákat kenje át konzerválószerrel vagy faalapozóval, mielőtt felrakja őket a helyükre. így később kezdődik majd el a deszkák korhadása.

Csúnya a toldás-foldás

Ha már elkezdődött a korhadás, az egész deszkát cserélje ki, s ne csak egy-egy darabját, mert úgy toldozott-foldozott benyomást kelt a fal.

Nem hasad el a deszkák vége

A deszka széle mentén fúrja elő a lyukakat, nehogy a fa elhasadjon. A máshová beütendő szögek hegyét tompítsa el oly módon, hogy betonfelületen elkalapálja a végüket.

Szigetelje!

Ha nagyobb felületen kellett leszedni a falburkolatot, az új deszkák felrakása előtt tegyen polisztirén szigetelőtáblákat a tartólécek közé, majd fedje le vízhatlan kátránypapírral.

Szögek okozta rozsdafoltok ellen

A deszkák rögzítéséhez kerek fejű, horganyzott szögeket használjon. Ezek nem korrodálódnak és nem okoznak rozsdafoltokat. A szögek fejét jól üsse be a deszkába, majd kültéri gittel töltse ki a mélyedést.

Támassza alá, amíg szögeli!

Ha egyedül dolgozik, érdemes egy lágyfém csíkból S alakú lemezdarabot hajlítani. Ez – a már rögzített deszka felső szélébe beakasztva – megtartja a következő léc egyik végét, míg a másikat szögeli. Fal kiszögellések közé kerülő burkolatnál ez az egyszerű módszer természetesen nem alkalmazható, mert a kampót nem lehet oldalt kicsúsztatni a felszögelt deszka mögül. Őrizze meg a nyílások, ajtók-ablakok és egyéb tárgyak mellől leszerelt, méretre vágott darabokat, hogy ezek mintájára szabhasson majd új deszkát a helyükre.

Egykezes trükk

Ha nincs „szabad keze” a szög tartásá­hoz, illessze a szöget – hegyével kifelé – a szöghúzó körmei közé, majd így nyomja bele a deszkába. Ezután akassza ki a kalapácsot és verje be a szöget.