Ereszcsatorna

Függőeresz csatorna cseréptetőn

53. ábra

53. ábra: A cserép- vagy palatetők (mint ezen az ábrán is) függőeresz csatornáját rendszerint minden nagyobb fajta munka nélkül is ki lehet cserélni. Ezen az épületen a régi csatornát új, műanyag csatornával cserélték ki. Mivel a régi csatornatartók még elég erőseknek látszottak, így ismét fel lehetett használni őket. Mindenesetre szebb, ha a rozsdás csatornatartókat újakra cserélik.

Esés nélküli függőeresz csatorna szerelése

Kisebb lakóházak függőeresz csatornái gyakran esés nélkül is elhelyezhetők, hogy nehogy úgy tűnjék, mintha „ferdén” szerelték volna fel őket.

Ez a szerelési mód nem okoz különösebb gondot, mert a vízszintes csatornából is elég gyorsan le­folyik a víz. Az viszont már hiba, ha a csatornának ellentétes irányú lesz az esése, mert ilyenkor a csapadékvíz nem tud teljesen lefolyni, és némi víz mindig benne marad.

Ezért az esés nélküli csatornát szerelés közben vízmértékkel nagyon gondosan ellenőrizzük, és az ellenkező irányú lejtés helyett inkább lejtsen kissé a legközelebbi lefolyócső felé.

A horganylemez ereszcsatornák korróziója

A horganylemez csatornákat, ha más fémekkel érintkeznek, tönkreteheti a korrózió. A horganylemeznek ezért horganylemezzel vagy horganyzott fémrészekkel szabad csak érintkeznie. Pl. a rézből készült csatornatartó a horganylemez csatornát rövid idő alatt tönkretenné az érintkezési helyeken.

Éppen ilyen veszélyesek a horganyozás nélküli acélszerkezetekkel való csatlakozások is. Ezért tehát minden acél szerkezeti elemet – így a csator­natartókat is – horganyozni kell.

A 6. táblázat feltünteti, hogy mely fémekkel érint­kezhet a horganylemez, és melyekkel nem.

6. táblázat: A horganylemez más fémekkel való összeférhetősége

AlumíniumÓlomVörösrézRozsdamentes acélHorganyzott acélNem védett acél
++-++-

Jelölések:

+ érintkezhetnek a horganylemezzel, mert védi őket természetes oxidrétegük;
– a horganylemezzel való érintkezésük roncsolást okoz.

54. ábra

54. ábra: A csatornatartókat a szarufákra vagy az ereszdeszkázatra kell felerősíteni. Ha a cserepek alá fólia vagy tetőfedő lemez kerül, akkor az az ereszcsatornába is beleérhet.

55. ábra

55. ábra: Megfelelő horganyzott szegekkel vagy csavarokkal kell a csatorna­tartókat felerősíteni.

56. ábra

56. ábra: Elkészült cseréptető csatornaszeglettel.

Cseréptető függőeresz csatornájának felújítása

57. ábra

57. ábra: A sarkon hiányzik egy csatorna­tartó, és ezért az ereszcsatorna lesüllyedt.

58. ábra

58. ábra: A régi ereszcsatornát leszerelték. A csatornatartók meg­maradhatnak, ha még jó állapotban vannak.

59. ábra

59. ábra: Az új csatornatartók felszerelését megkönnyíti, ha a tető­cserepeket feltoljuk – amennyire szükséges.

60. ábra

60. ábra.

61. ábra

61. ábra: Az új csatornatartót a réginek megfelelően kell meghajlítani, és vele összehasonlítva ellenőrizni.

62. ábra

62. ábra: A csatorna végén levő új csatornatartót odaszögezzük vagy odacsavarozzuk. Ezen az ábrán világosan látható, hogy a felerősítés módjának mindig a lehetőségekhez kell igazodnia. Pl. a deszkázatra rögzített fadarabbal is alá lehet támasztani a tartót.

63. ábra

63. ábra: Az előkészített új ereszcsatornát helyére kell tenni, és az esését ellenőrizni. Ha minden rendben van, a rögzítőnyelveket rá kell hajlítani.

64. ábra

64. ábra: A régi csatornatartók megtartása esetén az ereszcsatorna felfekvése sokszor nem lesz tökéletes. Azért, hogy szorosan illeszkedjék a csatornatartókba, fogóval elővigyázatosan beléjük is nyomhatjuk.

65. ábra

65. ábra: A tetőcserepeket ismét lehúzzuk és…

66. ábra

66. ábra: …a régi tetőn máris ott csillog az új csatorna.