Erkélyek felújítása

Erkélyfelújítás Murexin anyagokkal

Az alapfelület megfelelő kialakítása

A terasz felülete nyáron a tűző napon – akár 50 °C-ra is – felforrósodik, majd egy hirtelen érkező zápor gyorsan lehűtheti. Ősszel az eső, télen pedig a hólé a burkolaton, ill. a fugákon keresztül beszivároghat az aljzatba és a fagy hatására károsíthatja azt.

Az erkély burkolásán, vízszigetelésén nem érdemes spórolni. Sok bosszúságtól kímélhet­jük meg magunkat, ha előre felkészülünk, és már a kialakításnál vagy legalább az átalakításkor a kültéri igénybevételnek megfelelő anyagokat használunk.

Felújítás során az első lépés az alapfelület meg­felelő előkészítése: el kell távolítani a tönkre­ment burkolatot, ragasztót és az esetleg málló betonrészeket; a felületet gondosan meg kell tisztítani, portalanítani; a következő rétegek tökéletes tapadásához alapozni kell, ehhez a Murexin LF 1 mélyalapozót ajánljuk.

Ha szükséges, aljzatkiegyenlítéshez és lejtés­kialakításhoz a Murexin AM 20 kiegyenlítő­habarcs vagy a Murexin FMA 30 kültéri aljzat­kiegyenlítő használható. Ez 1-3 %-os lejtés kialakítását teszi lehetővé, hogy a felületre ke­rülő víz le tudjon folyni és ne álljon meg a te­rasz közepén.

A Murexin PD 1K Profi vastagfólia speciáli­san teraszokhoz, erkélyekhez kifejlesztett, ru­galmas, kenhető vízszigetelés, amely képes követni a hőtágulásokból származó mozgáso­kat, így a burkolat nem válik el az aljzattól. Glettvassal, ill. teddyhengerrel is egyszerűen fel­hordható min. 2 mm vastagságban. A szige­teléshez kapcsolódó rendszer-kiegészítők hasz­nálatával, pl. az élek és sarkok kialakításánál al­kalmazható DB 70 hajlaterősítő szalaggal töké­letes vízzárást érhetünk el.

Lényeges szempont, hogy a terasz szélein megfelelő vízorrot alakítsunk ki. Ezt jelentősen le­egyszerűsíti a Murexin alumínium teraszprofilja, amely nem korrodál és egyben a homlokrész megjelenése esztétikusabb lesz. A 24 órás szá­radást követően a kent szigetelés hatásosan védi a teraszt a nedvesség ellen.

A kenhető szigetelésre flex csemperagasztó­val kell rögzíteni a lapokat. A ragasztó kiválasz­tásánál figyelembe kell venni a burkolólap víz­felvételét, méretét és a kültéri körülményeket. Teraszburkoláshoz a C2TE, S1 emelt minősí­tésű Murexin KGF 65 Totál Flex ragasztó­habarcsot ajánljuk, amely különösen alkalmas nagy terhelésnek kitett alapfelületekre, kerámia­lapok, természetes és műkövek, greslapok stb. ragasztására. A burkolat fektetésekor töreked­ni kell a 100 %-os beágyazódásra, ami úgy ér­hető el, hogy az aljzaton kívül a lapok hátol­dalát is bekenjük ragasztóval.

Anyagok az alap kialakításához:

A termék neveKiszerelésAnyagszükséglet
LF 1 mélyalapozó1, 5, 10, 25 kg150 g/m2
AM 20 kiegyenlítőhabarcs25 kg1,6 kg/m2/mm
FMA 30 kültéri aljzatkiegyenlítő25 kg1,6 kg/m2/mm
DB 70 hajlaterősítő szalagtekercsigény szerint
PD 1K Profi vastagfólia18 kg1,5 kg/m2/mm
KGF 65 Totál Flex ragasztóhabarcs8, 25 kgkb. 3(-5) kg/m2
FM 60 fugázó2, 8, 25 kgcsempe és fugamérettől függően
SIL 60 szaniter szilikon310 m1 kartus kb. 10 m 5 mm széles fugánál

Fugázáshoz a Murexin FM 60 Flex fugázót javasoljuk, amely ideális a teraszokon fellépő extrém igénybevételek elviselésére. Nagyon jól bedolgozható, egyszerűen tisztítható, megelőzi a penészképződést. Vízlepergető hatásának köszönhetően selyemfényű, 2-7 mm fuga­szélességig ajánljuk. A megfelelő fugaszín ki­választásakor érdemesebb inkább a sötétebb, kevésbé érzékeny színeket választani, amelyek jobban tűrik a kültéri körülményeket.

A burkolás befejezésekor a negatív sarkokat, falcsatlakozásokat a fugázóanyagokkal azonos színekben kapható SIL 60 szaniter szilikonnal kell szakszerűen tömíteni, amely tartósan elasztikus, ellenáll a baktériumoknak és a gom­básodásnak. Hőállósága: -40-180 °C.

Vasbeton szerkezetek felújítása

Az évekig halogatott felújítás, esetleg a hibás kivitelezés, valamint a környezeti hatások miatt szükségessé válhat nemcsak az erkélyburkolat­nak, hanem a vasbeton szerkezetnek a felújí­tása is. Sokféle cementalapú anyag kapható a piacon, de érdemes azok közül választani, amelyek egy­másra épülve egységes rendszert alkotnak.

A Murexin a betonacélokhoz történő tapadás ja­vítására a Repol BS 7 betonacélvédő szert, a felületi kiegyenlítő anyagok tapadásjavításá­hoz a Repol HS1 tapadásjavító habarcsot ajánl­ja. A betonjavító anyagokkal – pl. könnyí­tett habarcsok, flexibilis CO2 szigetelők – az eredeti alapfelület teljesen helyreállítható a hiányzó részek kitöltésével, kiegészülve a fagy és oldott só elleni védelemmel, a vasbeton szer­kezetek korrózió elleni optimális védelme is meg­oldható.

Erkély és vasbeton

Minden javítási munka megkezdésének első legfontosabb követelménye a hiba feltárása, a javítási terület behatárolása, a beton vissza­bontása, ha szükséges, a betonacélok sza­baddá tétele és rozsdamentesítése. Az alapfelület előkészítésének célja a szilárd, tartós kötés. El kell érni a szükséges javítási mélységet, szabaddá kell tenni az alapfelületet a cementtejtől, a laza, porhanyós, lágy részek­től és a leválasztó szerektől. Ennek módja lehet kisebb felületeknél a vésés, a marás, a na­gyobb felületek esetén szóba jöhet a nagy nyomású vízzel vagy levegővel végzett felület­szórás.

A szabaddá tett és megtisztított betonacélok­ra a Murexin REPOL BS 7 betonacélvédő szert kell felhordani. Egyszerűen feldolgozható, ás­ványi alapú kötőanyagának és a gyors kötést lehetővé tévő receptúrájának köszönhetően kitűnő a tapadása az acél- és betonfelületek­hez. Ecsettel, kétszer kell a betonvasra felhor­dani. A második kenést kb. 6 órával az első után végezzük.

A betonacélvédő szer felhordása után a kör­nyező betonszerkezetet elő kell nedvesíteni és a REPOL HS 1 tapadásjavító habarcsot be­dörzsölni, ami kül- és beltérben a betonjavítás­hoz szükséges igen nagy tapadószilárdságot hoz létre. A betonjavító habarcsot a még ned­ves tapadóhídra kell felhordani és bedolgozni. Ez az ún. nedves a nedvesre eljárás.

A betonjavító anyagok lehetnek

  • teherhordó szerkezeti habarcsok: részt vesznek a teherviselésben, befolyásolják a statikai adatokat, terheltek, így szükség van a teherviselésükre;
  • szerkezeti kiegészítő habarcsok: kiegészítik a hiányzó részeket, nem befolyásolják a sta­tikai adatokat, nem viselnek terhet, csak geometriai kiegészítők, pl. oszlopok, pillé­rek tetején megnövelik a betontakarást.

Nagyobb egyenetlenségek kitöltésére a Repol SM 20 betonjavító habarcsot javasoljuk. Ez egykomponensű, felhasználásra kész, por alak­ban kapható. Kromátszegény és klorid mentes, betonjavítási munkákhoz kiválóan megfelel. Kül- és beltérben alkalmazható 20 mm vastag­ságig. Függőleges, vízszintes, valamint fej fe­letti hibák javítására, profilozására kézi vagy gépi (nedves lőtt) technológiával. 0,5-2 cm-es nagy felületek javíthatók vele. Amennyiben lyukakat kell kitölteni, max. 5 cm vastagságban is bedolgozható.

A Repol SM 40 betonjavító habarcs zsugo­rodásmentes, por alakú, egykomponensű, fel­használásra kész, betonra igen jól tapad. Javí­tási munkákhoz ideális, mert kromátszegény és klorid mentes. Élek kialakításra, profilozásra, fej feletti munkára ideális 1,5…4 cm-es nagy felületekre. Amennyiben lyukakat kell kitölteni, max. 6 cm vastagságban is bedolgozható.

A finomabb felületi javításokra a Repol BS 05 G betonglett ideális. Időjárás- és fagyálló, hid­raulikusan kötő, adalékkal javított, por alakban kapható. Kül- és beltérben alkalmazható: ma­gas- és mélyépítésben, kész betonelemeknél, zsugorodási üregek, kavicsfészkek, kitört élek javítására, egyenetlenségek korrigálására, szabadon álló betonvasak beágyazására, lyukak és egyéb üregek lezárására. Az anyagot a még nedves alapozóra kell felhordani (ned­veset a nedvesre) és elegyengetni. A glettréteg max. 5 mm vastag legyen.

Vasbeton szerkezetek felújítása

Ha ennél is vékonyabb anyagra van szükség, akkor az időjárás- és fagyálló, gyorsan szilár­duló, hidraulikus kötésű, por alakban kapható Repol BK 05 betonkozmetik anyag az ideális. Kül- és beltérben alkalmazható. A foltos, póru­sos és nem szép betonfelületek optikai javítá­sára szolgál. Egyenletes, sima felület hoz létre. Az anyagot a még nedves alapozóra kell fel­hordani (nedveset a nedvesre). A réteg vastag­sága max. 2 mm legyen.

A cementes anyagok kötése során utóke­zelésre mindig szükség van. Erre a célra Repol CS 1 kipárolgás gátló oldószertartalmú, szórható, gyorsan ható, filmképző utókezelő szer használható. Friss készítésű beton és ce­menthabarcsok védelmére szolgál kül- és bel­térben egyaránt. Megakadályozza a felület gyors kiszáradását, megfelelő záróhatást hoz létre. Csökkenti a zsugorodási repedések kialakulá­sát, javítja a felület szilárdságát.

Közvetlenül a beton lehúzása után a megfelelő szerszámmal fel kell hordani az anyagot a matt­ nedves felületre. Az esetleges tócsák kiszáradá­sát meg kell várni. Használat előtt jól fel kell rázni.

Betonjavító anyagok:

A termék neveKiszerelésAnyagszükséglet
REPOL BS 7 betonacélvédő szer2 kgkb. 0,2 kg/L/ acél, m
REPOL HS 1 tapadásjavító habarcs25 kgkb. 1,5-3 kg/m2
Repol SM 20 betonjavító habarcs30 kgkb. 2 kg/L üregtérfogat
Repol SM 40 betonjavító habarcs30 kgkb. 2 kg/L üregtérfogat
Repol BS 05 G betonglett25 kgkb. 1,5 kg/m2/mm
Repol BK 05 betonkozmetik25 kgkb. 1,4 kg/m2/mm
Repol CS 1 kipárolgás gátló25 kgkb. 0,20 L/m2
Repol BF 1 betonfesték20 kg100-150 mL/m2/réteg
Repol S4 szilikon impregnáló1, 5, 25 Lkb. 0,2-0,5 L/m2/réteg alapfelülettől függően

Amennyiben az elkészült erkélyünket a ház homlokzatával harmonizáló színre szeretnénk festeni, erre a legalkalmasabb a Repol BF 1 betonfesték. A tiszta akril, selyem matt, vízzel hígítható, környezetbarát betonfesték gyorsan szárad, jól tapad, rugalmas. Nem krétásodik, slaggal jól tisztítható. Kitűnő tulajdonságainak köszönhetően ásványi alapfelületeken (beton, vakolat, fa) használható külső térben, falon és mennyezeten. A felületnek megfelelő alapozás után ecsettel, hengerrel vagy szórógéppel kell két rétegben felhordani a festéket a felületre. Figyelembe kell venni, hogy járófelületre nem alkalmas!

A szabadban, bevonat nélkül maradó, de nem járható betonfelületeket is érdemes védeni az időjárás viszontagságaitól, elsősorban a víztől. A Murexin Repol S4 szilikon impregnáló meg­akadályozza a kezelt felület átnedvesedést, pára­áteresztő és gátolja a só kivirágzást.