Faházak

Hővisszanyerés és tradíció faházban, példa

Az alacsony energiafel­használású házak a készház piacon lassan stan­darddá válnak – ahogy Schwöreréknél is. A lehetőség szerinti legjobb hő- és lég­szigetelő szerkezetek lehetővé teszik, hogy a meleg a ház­ban maradjon, így alacsony a hőveszteség. Ez előny jelent a környezetvédelem és a pénz­tárca szempontjából, de a kellő légcsere hiányában káros lehet az egészségre. A termé­szetes légcsere ezekben a házakban óránként csupán 0,1-0,4-szeres. Az ajánlott legalább 0,6-szoros, de az optimális 1-1,5-szörös lenne óránként.

A következmények: megnő a páratartalom, a ká­ros és allergén anyagok kon­centrációja a levegőben, az építőanyagok átnedvesednek, fokozódik a hőveszteség, ha a bentlakók belátásuk szerint csak ablakon át szellőztetnek.

Hővisszanyerés és tradíció faházban

Itt csak egy segíthet: az automatikus szellőző- és szel­lőztető berendezések, hővisszanyerővel felszerelve. Ezt a technikát Schwörer 1983 óta szériában alkalmazza a „Hő újrahasznosító házai­ban”. További előny, hogy a beérkező levegőt a rendszer megszűri, és megtisztítja a pollenektől és a portól, ami allergiásoknak igen kedvező. Ezután kerül a hőcserélőbe, ahol a beérkező levegőt a tá­vozó levegő és a kazán meleg füstgáza keveredés nélkül me­legíti fel.

Hővisszanyerés és tradíció faházban

Még hatásosabb a hő-visszanyerés, ha egy talaj hő-visszanyerőt is integrálnak. 40 méter csövet fektetnek le a ház köré, mintegy 1,5-2 méter mélységben. A kont­rollált légcseréhez szükséges levegőt ezekben áramoltatják, így a levegő felveszi a föld mélyének termikus energiá­ját. Alacsony külső hőmér­séklet esetén —10 °C-ról +2 °C-ra melegedhet fel a levegő, ami ezután érkezik a szellőző berendezés hőcserélő­jéhez. Nyáron a talaj hő-visszanyerő klímaberendezés­ként működik, és kellemesen lehűti a levegőt.

Alaprajz

Ezt a fűtési koncepciót az Ikarus 4,8 m2-es napeleme egészíti ki. Ez, mint az összes többi Schwörer-féle hővisszanyerő háznál, benne foglaltatik az alapárban.

Szoba

A lakóterek felosztása jól bevált – a földszinten nap­pali, étkező, konyha, az eme­leten elég a hely a két gyerek és a szülők hálószobája szá­mára. Egy harmadik gyere­ket a földszinten lehet elhe­lyezni, de ezt a szobát akár vendég- vagy dolgozószobá­nak is lehet használni.

Szoba

Tények és adatok

  • Gyártó: Schwörer Haus GmbH & Co. In­dustriegebiet.
  • Építési mód: külső falak 23 cm-es fakeretes építés, K-érték 0,22 W/m2K, belső falak 12,24 cm-es fakeretes építés, pincefalak 20 cm-es beton.
  • Tető: 35°-os nyeregtető, szelemenes szerke­zet, 20 cm ásványgyapot szigetelés.
  • Épületgépészet: termo-napelemek, hővisszanyerő, talajhő-visszanyerő.
  • Melegigény: 58,2 kWh/m2a.
  • Lakófelület: földszint 88 m2, tető 60 m2.
  • Költségek: Kulcsra készen 240000 EUR.