Felületképzések

Homlokzati mészfestés alkalmazása

Meghatározás

Külső falfelületek festése mész- vagy kazein tartalmú mészfestékkel.

Felhasználásra kerülő anyagok

Építési fehér mészpép (oltott mész), MSZ 108. Legalább 1,5-2,0 éven át ver­melt minőségben, célszerűen lágy vízzel hígítva. Ipari savkazein, MSZ 3694. Lenolaj, MSZ 997. Lenolajkence, MSZ 998. Mész- és fényálló pigmentek: krómoxidzöld vasoxidvörös vasoxidsárga vasoxidfekete ultramarinkék „C” cementsárga „M” cementvörös „M” cementbarna „M” cementzöld „M” cementfekete „l”. Folyami finomhomok.

Kivitelezés

A munkavégzés feltételei:

 • homlokzati mészfestést csak 10 °C feletti szerkezet- és léghőmérsékle­ten szabad végezni,
 • nedves, párás, esős időben, illetve 75% relatív légnedvesség tartalom fölött a munka nem kezdhető el,
 • az előbbi feltételek a homlokzati mészfestés teljes időtartamára, a be­vonat teljes száradásáig érvényesek,
 • a vakolat felületi szennyeződéseit, kiálló egyenetlenségeit kaparóvassal, spatulyával vagy csiszolással kell eltávolítani, majd ezután portalaní­tani.

A kivitelezés szerszámai, gépei

Acélspatulyák, kaparóvasak (rasketták), csiszolóvászon (MSZ 4541), csiszolópapír (MSZ 4542), korongecset, négyszögletes festőkefe (MSZ 10301), vedrek (MSZ 10754), sziták, keverőfák, meszelőgép.

A kivitelezés műveletei

Anyagelőkészítés

A homlokzati mészfestés anyagait felhasználás előtt 1-2 nappal beáztatják, többször átkeverik és 1 mm lyukbőségű szitán átszűrik. Az oltott mészpé­pet lehetőleg lágy vízzel felhordási konzisztenciára hígítják. Kazein nélküli mészfestés esetén az utolsó réteg kivételével minden réteg mészpépjét len­olajjal vagy lenolajkencével keverik. Színes, kazeines mészfesték készítése­kor előbb a beáztatott pigmentet kell a mésztejbe adagolni, majd a színe­zett péphez a kazeint. Színezőanyagként csak mészálló és fényálló oxidpig­mentek keverhetők be, a keverék össztömegére számított legfeljebb 10% mennyiségben.

Alapmeszelés

Az átkaparással, csiszolással letisztított és kiegyenlített, majd portalanított vakolatfelületet szívóképességtől függően 1-2 rétegben, lenolajtartalmú híg mészpép felecsetelésével előmeszelik.

Felületjavítás, simítás

Az alapmeszelt felület repedéseit, sérüléseit gipszet nem tartalmazó, finom­homok vagy márványliszt töltésű mészhabarccsal javítják. Külön előírásra a finomsimítást is ezzel a habarccsal, acélsimító segítségével készítik. A javítás (simítás) száradása után azt átcsiszolják és portalanítják.

Meszelés

Az alapmeszelt, majd javított felületre az előkészített mészfestékeket leg­alább 2 rétegben, ecseteléssel vagy gépi szórással hordják fel. Kazeint nem tartalmazó mészfestésnél az első réteg lenolaj adalékolással, a második anélkül készül. Kazeines mészfestés esetén a két réteg festékanyaga azonos. Az egy műveletben felhordott, száradt rétegvastagság 0,2 mm-nél több nem lehet. A homlokzaton használt mészfestékekbe festőtéglát nem szabad bekeverni.

Munkavédelmi előírások

Homlokzati mészfestésnél kiemelt fontosságú előírások:

 • Ha a szembe mész kerül, vízzel kimosni tilos, e célra híg táblaolajat kell készenlétben tartani!
 • Mészfesték szórásánál a szórókezelőt védőszemüveggel és védőkesz­tyűvel kell ellátni!
 • Mészfesték színezésére mérgező hatású pigmenteket nem szabad hasz­nálni!

Minőségi követelmények

A homlokzati színes mészfestés kiemelt minőségi követelményei:

 • a bevonat egyenletes vastagságú legyen,
 • a kész felületen leveles mállás, lepergés, elporlás nem engedhető meg,
 • a bevonat sávos, ecsethúzásos, megfolyt nem lehet,
 • színárnyalati eltérés, mintázott felületen eltolódás vagy kihagyás nem megengedett.

Kivitelezési hibák, javítás

Az alapfelület hiányos előkészítése miatt visszamaradó laza felületrészek vagy szennyeződések a mészfesték rétegtapadását rontják, leválását okoz hatják. A mészfesték száradásához elég időt kell hagyni, mert túl gyors száradás esetén (pl. tűző napon) a festék leporlik az alapról. Túl vastag réteg fel­hordásakor a levegő C02 tartalma nem képes a kötőanyagot mélységében karbonáttá alakítani. Nem előírt minőségű vagy helytelenül előkészített anyagok alkalmazásakor a festés foltos, szemcsés, csökkent tapadóképes­ségű lesz.

Nem lúgálló és klímaálló pigmentekkel kevert homlokzati mész­festések a napfény hatására gyorsan kifakulnak. Felújításkor először bő lan­gyos vizes lemosást végeznek, majd a nedvesített felületről minden tapadás­csökkentő régi festést lekaparnak, az átütési veszélyt jelentő zsír- és olajfolto­kat eltávolítják. Részleges, vagy teljes felújítás csak ily módon letisztított alap­felületen kezdhető el, az előzőekben leírt műveleti sorrend betartásával.

Műszaki-gazdasági adatok

A homlokzati mészfestések élettartama az épület­homlokzatok mechanikai és klíma-igénybevételétől, valamint a szennyező­dés sebességétől függően 2-8 év, ezután teljes felületen felújításra szorul.