Gipszkarton

Hogyan alakítsunk ki fürdőt gipszkartonfalból? [TANÁCS]

Anyag

4 x 6 és 3 x 5 cm-es lécek, csavarok és dűbelek, krepp ragasztószalag, 12,5 mm-es gipszkarton lapok, csatlakozótömítő, önmetsző gyorsépítőcsavarok, kőzetgyapot lapok, üveg-gyapot, hézagolóanyag, hézagerősítő szalag, szilikonkitt, mélyalapozó, kétkomponensű csemperagasztó.

Reggel hét órakor a világ békésnek tűnik, számos gyermekes családban azonban egészen más a helyzet: dúl a harc a fürdőszobáért. Nagyon hamar kiderül, hogy kell egy második fürdőszoba is. Ezt néha költséges költözködés nélkül is meg lehet oldani, ha a gyerekszoba elég nagy, és egyik fala közös a lakás fürdőszobájával vagy konyhájával.

Különösen előnyös, ha ez a fal éppen szerelvényezett fal is, amely minden csővezetéket magában rejt. Ezek megcsapolásával a gyerekszobában minifürdőt rendezhetünk be. Az előfalas szereléssel egybekötött szárazépítés következő példáján olyan praktikus megoldást mutatunk be, ami házilag is kivitelezhető, tehát pénzt takaríthatunk meg vele.

1. Lépés

Tervünk megvalósításához csupán két helyen kell kissé áttörnünk a falat, hogy a szerelő a nyílásokon át a hidegvíz- és melegvízcsövet, valamint a csatornát beköthesse. Valamennyi csővezeték a gyerekszoba és a fürdőszoba (esetleg a konyha) közötti közös falra kerül. Egy elébük helyezett gipszkarton előtétfal rejti el őket. Az is elég, ha az előtétfal félmagas (80-100 cm), így egy kb. 10-15 cm-re előugró lábazat keletkezik, amely valamennyi vezetéket elrejti, teteje pedig praktikus tárolóhelyként szolgálhat.

1. Lépés

Ha a zuhany beépítésekor lejtési problémák jelentkeznének, ezek könnyen megoldhatók úgy, hogy a zuhanytálcát egy gázbeton falazóelemekből rakott lapos felépítményre helyezzük, és a lefolyót innen vezetjük az előfal mögé. így a padlót sem kell megbontanunk, ami különösen többszintes lakóépületek esetében lényeges. Mindig ellenőrizzük, hogy a tervezett új fürdőszoba alatt milyen helyiség van! Magyarországon lakószobafalában, födémében ivóvíz- és szennyvízvezetéket ugyanis tilos vezetni.

2. Lépés

A kialakítandó minifürdőt a gyerekszobából gipszkarton lapokból épített könnyűszerkezetű fallal választhatjuk le. Az itt ismertetett példában más megoldást választottak. Itt a térelválasztót két keresztbe állított ruhásszekrény alkotja, ezek hátoldalára impregnált gipszkarton lapokat csavaroztak. A lapokat csempével borították, így a megfelelő, vízlepergető fal jött létre. A kondenzvíz képződésének megakadályozására minden hidegvíz-vezetéket hézagmentesen szigetelő csőhéjakkal kell körülvenni.

2. Lépés

3. Lépés

Az előtéthéj tartóváza 6×4 cm-es lécekből készül. Ezek egyikét – a padlólécet – szélesebb felületével az előtéthéj tervezett futásával pár-huzamosan úgy dűbelezzük a padlóra, hogy valamennyi elhelyezett vezeték ennek elülső éle mögé kerüljön. Szerelés előtt öntapadó csatlakozótömítést kell a padlóléc irányában a portalanított padlóra ragasztani. Egy ugyanilyen lécet az előtéthéj tervezett felső szélének magasságában – pl. 80 cm-re a padló szintje felett és ugyancsak csatlakozó-tömítésre fektetve – vízszintes irányban lapjával a falra dűbelezünk.

3. Lépés

4. Lépés

A padlólécet beütődűbelekkel erősítjük fel. Ehhez falra szerelhető fajtát is választhatunk, ha az megfelelő teherbírású anyagokból, pl. betonból vagy tömör téglából épült.

4. Lépés

5. Lépés

A falra vízszintesen felerősített lécre ezután egy szintén 6×4 cm-es lécet erősítünk, majd távtartóként rövid lécdarabokat használva, ezt és a padlólécet lapjukkal felcsavarozott 3×5 cm-es lécekkel kötjük össze. Az így elkészített tartóvázat hangszigetelő kőzetgyapot vagy üveggyapot lapokkal töltjük ki.

5. Lépés

6. Lépés

A csőkilépések körül a tömőanyag (pl. üveggyapot) az ideális hézagtöltő.

6. Lépés

7-8. Lépés

A méretre vágott burkolólapokat a tartóvázra gyorsépítőcsavarokkal erősíthetjük fel. Ügyeljünk arra, hogy a lapok ne érjenek le a padlóig. Hagyjunk itt inkább 1 cm széles hézagot, amelybe szilikonkittet nyomunk. így a burkolatba akkor sem hatolhat alulról víz, ha az a fürdőt kissé elárasztja.

7-8. Lépés