Gipszkarton

Hogyan készítsük elő a gipszkaron fal aljzatát? Száraz aljzat [TIPP]

A tartósan rugalmas fugák lehetnek szilikon vagy akril fugázó anyagok. Itt fontos, hogy fugák megfelelő szélesek legyenek, hogy a fugázó massza a fugahézagban fellépő méretváltozásokat fel tudja venni. Ezért a sarkokban a felcsavarozott gipszkarton lapok és a téglafal között 0,5-1 cm széles fugát kell hagyni.

A simítókanál használata

A simítókanál használata

Mélyalapozás felhordása

Mélyalapozás felhordása

Sarkok hézagtömítése szilikonkittel

Sarkok hézagtömítése szilikonkittel

Így biztonságos

Amennyiben szerves oldószert tartalmazó anyagot használunk, a helyiséget mindig alaposan szellőztessük ki, és ügyeljünk arra, nehogy meggyulladjanak az oldószer gőzei. Ne gyújtsunk rá a helyiségben, és távolítsunk el minden olyan elektromos berendezést, amely szikrát okozhat.

Mélyalapozás

Tömítés és csiszolás után a gipszkarton felületeket mélyalapozással elő kell készíteni. A mélyalapozással a lapfelületek nedvszívó képességét szabályozzuk. Ha a gipszkarton lapokat tapétázni vagy festeni akarjuk, környezetbarát, szerves oldószer nélküli (vízbázisú) mélyalapozót használhatunk. Ha a felületeket csempézzük, oldószertartalmú mélyalapozót kell használnunk. Az oldószeres vagy oldó- szermentes mélyalapozókat egyaránt mennyezetecsettel (pl. korongecset) hordjuk fel, és enyhe nyomással dolgozzuk be.

Száraz aljzat

Felújításkor elbontott padlószerkezetet és feltöltést könnyen és gyorsan helyettesíthetünk száraz aljzat lerakásával. Ez különösen nagy nyomószilárdságú gipszkarton lapokból készül, amelyek egyszerűen és biztos eredménnyel rakhatók le. Ehhez először szintezővel határozzuk meg a padló legmagasabb és legmélyebb pontját, majd az új padló szintjét a falon körös rétegeinek összeragasztása körül jelöljük meg.

Száraz aljzat lerakása

Száraz aljzat lerakása

Többrétegű aljzat rétegeinek összeragasztása

Többrétegű aljzat rétegeinek összeragasztása

Csavarozás

Csavarozás

Elsőként a szintkiegyenlítő feltöltést, többszintes épületben a kopogó hang elleni szigetelést kell elkészíteni arra megfelelő lépésálló kőzetgyapot, üveggyapot, roskasztott polisztirolhab anyagú lapokkal. A száraz aljzat falcsatlakozásait szegélysávokkal kell kialakítani az úsztatott aljzat kopogó hang-szigetelésének elérésére.

A lépéshang-szigetelő réteget ezután két, egyenként 12,5 mm vastag aljzatlappal fedjük le. A lapok második réteget úgy rakjuk le, hogy illesztési hézagai ne essenek egybe az első réteg hézagaival. Mindkét réteget teljes felületén aljzatragasztóval ragasztjuk le, és a szegélyeken még le is csavarozzuk.