Gipszkarton

Gipszkarton mennyezetbe épített lámpák

Anyag

4 x 6 és 3 x 5 cm-es lécek, csavarok és dűbelek, nóniusz-függesztő, 12,5 mm-es gipszkarton lapok, önmetsző gyorsépítőcsavarok, kőzetgyapot lapok, hézagoló- és glettelő anyag, kisfeszültségű halogénlámpák.

Mennyezeti fríz modern beépített világítással

Mennyezeti fríz modern beépített világítással

1. Lépés

A modern berendezésű magas helyiségek gyakran nem túl lakályosak, sőt felesleges fűtési költségekkel is járnak. Ezen álmennyezettel segíthetünk. Az álmennyezet szerelését hő- és hangszigeteléssel köthetjük egybe. Érdekes megoldás a képen látható mélyebben fekvő mennyezetkoszorú a benne elhelyezett spotlámpákkal. A helyiség pontos felmérése alapján először tervet kell készíteni, amelyben a tartóváz elrendezését is fel kell tüntetni. A tartóváz gyalulatlan, függesztett 6×4 cm-es falécekből áll, amelyek távolsága legfeljebb 80 cm. A helyiség tényleges méreteinek megfelelően többnyire 80 cm-nél nem nagyobb, egyenlő közöket szokás választani.

1. Lépés

Az alaplécezés felerősítéséhez egymástól mindig 90 cm távolságra dűbeleket helyezünk a födémbe. Az alaplécezésben nem szabad billenőnyomatéknak keletkeznie, ezért a dűbeleket úgy kell elhelyeznünk, hogy a függesztők felváltva a lécektől jobbra és balra kerüljenek. Ennek célszerű a mennyezeten egy festékes zsinór felcsapásával a 4 cm-es lécszélességnek megfelelően 2 párhuzamos vonalat kijelölni. Ezután a dűbellyukakat felváltva hol az egyik, hol a másik vonalon jelöljük ki. Beton-födémeken a függesztők felerősítésére beütő-horgonyokat célszerű használni, üreges födémeken a húzóerő felvételére pedig fém billenődűbeleket.

2. Lépés

Miután minden fúrást elvégeztünk, bekalapáljuk a beütőhorgonyokat és felerősítjük rájuk a könnyen beigazítható nóniusz-függesztőket. Ezek két U alakú lapprofilból állnak, rajtuk egy sor furattal. Mivel az egyik részen tízes beosztás, a másikon kilences beosztás van, gyakorlatilag minden kívánt hosszúság pontosan beállítható úgy, hogy az U profilokat egy pecekkel összekötjük, és a lécezést vízmértékkel beállítjuk.

2. Lépés

A lyukpárok valamelyike a kívánt függesztési távolságnál mindig fedésben van egymással, ezért a pecek átdugható rajta. A pecek végeit fogóval derékszögben meghajlítjuk, hogy ki ne csússzon. Ha a képen látható lépcsős mennyezetet szándékozunk kialakítani, a tartóváz tervezésekor ennek eltérő függőmagasságát megfelelően figyelembe kell vennünk.

3. Lépés

A vízmértékkel beállított kész alaplécezés alá 3×5 cm-es tetőlécekből tartórácsot csavarozunk fel. A rács léceit lapjukra fektetve erősítjük az alaplécezésre. Középvonaluk távolsága a 100 x 150 cm-es, szálerősített gipszkarton lapok méretének megfelelően 50 cm. A tartó- rács felerősítésére legalább 60 mm hosszú csavarokat használjunk.

3. Lépés

Ezeket megfelelően mélyre süllyesszük be, hogy a mennyezet későbbi burkolását ne akadályozzák. Mielőtt a hő- és hangszigetelő réteget felraknánk, egy villanyszerelőnek a külső koszorúban el kell helyeznie a transzformátort és a halogénlámpák kábeleit. Ezeket elosztódobozzal kell leszorítani azon a helyen, ahol a mennyezetből kilépnek, és ragasztószalaggal rögzíteni kell őket.

4. Lépés

Szigetelésre nem éghető (A1 tűzvédelmi osztályú) ásványgyapotból vagy üveggyapotból készült, 40 mm vastag lapokat használjunk. Ezeket a lépcsőzetes lécvázon szorosan egymásra kell fektetni, a helyiség falain pedig körös-körül tenyérnyi szélességben fel kell hajtani. Ha különlegesen jó hangszigetelést kívánunk elérni, a szigetelőanyagot eltolt illesztési hézagokkal két rétegben kell elhelyezni.

4. Lépés

5. Lépés

Ha már az egész tartóvázat szigeteltük, ráerősítjük a burkolatot. Ahhoz hogy, ne keletkezzenek keresztirányú hézagok, a lapokat felváltva hosszában és keresztben helyezzük el. Ehhez érdemes egy alátámasztásra szolgáló, T alakú segédeszközt használni. Ennek olyan hosszú nyelet készítsünk, hogy függőleges helyzetben a padlóra állítva, feje a gipszkarton lapot szorosan a tartóváz alá nyomja. A nyelet később a perem burkolatának szereléséhez a magasság-különbségnek megfelelően rövidebbre kell vágni.

5. Lépés

A mélyebben fekvő mennyezetkoszorú burkolásakor a fal felől kb. 2 cm széles árnyékhézagot kell hagyni. Ennek kettős funkciója van: egyrészt eltakarja a fal esetleges egyenetlenségeit, másrészt megakadályozza, hogy hanghidak keletkezzenek a falak és a függesztett mennyezet között. Ezáltal a hangszigetelés teljes mértékben megoldódik. Ha a mennyezet egész felületét így lezártuk, elkezdhetjük a burkolatot hézagolni, glettelni, csiszolni és mélyalapozni. Végül következhet a tapétázás.

6. Lépés

A kontrasztosan megválasztott színek tovább fokozzák az ilyen mennyezetek érdekes hatását. A mennyezet tükre lehet pl. telt, matt türkiz árnyalatú, a mélyebben fekvő külső koszorú pedig fénylő törtfehér.

6. Lépés

Jó tanács

A hangszigetelés követelményeinek akkor teszünk eleget, ha sem az alap-, sem a tartólécezés nem ér a falakhoz. Ezért a lécezések és a falak között mindig 2-3 cm-es közt kell hagyni.

Közvetett megvilágítású helyiség

A helyiségben közvetett világítást is szerelhetünk oly módon, hogy fénycsöveket szerelünk a mennyezet tükre és a mélyebben fekvő külső koszorú közötti lépcsőbe. Ilyenkor a burkolat kb.15 cm-rel nyúlik ki a belső tér felé, eltakarva a fénycsöveket.

Ez a megoldás célszerű pl. a panellakások felújításakor, amelyek megvilágítását többnyire amúgy is elég silányra méretezték. Olyan világítótesteket célszerű előnyben részesíteni, amilyenek pl. a halogénlámpák és a fénycsövek. Ezek viszonylag csekély energia felvétellel viszonylag erős fényt adnak.

Mivel a panellakások helyiségei meglehetősen alacsonyak, tehát álmennyezet nem jöhet szóba, a középső mezőben lévő lapokat közvetlenül a födémre kell felszerelni.