Gipszkarton

Tömítés és felerősítés, nehéz fali terhek gipszkartonra

Tömítés és felerősítés

A csővezetékek és a gipszkarton lap közötti gyűrű alakú rést szintén tömítjük (pl. szilikon tömítőanyag). Az olyan felületeken, amelyeket vízsugár vagy fröccsenő víz érhet – pl. zuhany-fülkékben – további tömítési munkák szükségesek, nehogy a hézagokon át nedvesség érje a gipszkarton lapot. Itt olyan különleges ragasztót célszerű használnunk, amely egyúttal a vízhatlanságot is biztosítja is (ragasztószalag).

Erre a célra régebben kétkomponensű epoxi-ragasztókat használtak. Ezek mellett ma olyan egykomponensű ragasztók is kaphatók, amelyek felhasználása könnyebb, és egyúttal tömítenek is. Ezek vízzel kikeverhető porok vagy használatra kész diszperziós ragasztók. A vízhatlanságot biztosító ragasztók alkalmazásakor a gipszkarton alap hézagait tömíteni kell, hogy egyenletes alapot kapjunk, és a ragasztók használatakor a költségek is kedvezőbben alakuljanak.

Tippek:

  • A különösen kritikus sarkok védelmére a tömítő ragasztókat előbb a sarkok két oldalán mintegy tenyérnyi szélességben kenjük fel.
  • A friss ragasztóágyba ezután rugalmas tömítő csíkot ágyazunk be, amelyre simító-kanállal egy újabb vékony ragasztóréteget kenünk. Ha minden sarkot így előkészítettünk, a gipszkarton lap egész felületére ugyanabból a ragasztóból kb. 1 mm vastag szigetelőréteget hordunk fel. Ezt rozsdamentes acélsimítóval húzzuk le és egy éjszakán át keményedni hagyjuk. A tulajdonképpeni ragasztóágyat csak azután, egy következő munkamenetben húzzuk fel fogazott lapátkával.

Most már a csempéket a szokásos módon belenyomhatjuk a ragasztóágyba. A hézagokat a szokásos fugaanyaggal zárjuk le. Olyan fugaanyagot válasszunk, amelynek színe illik a csempékhez.

Felerősítési problémák és megoldásuk

Megfelelő dűbelekkel vagy előre megtervezett horgonyzásokkal épített gipszkarton mennyezetekre és falakra is gond nélkül erősíthetünk fel különféle terheket. Az alkalmazandó rögzítőeszköz kiválasztásakor természetesen figyelembe kell venni a szerelendő tárgyak fajtáját és tömegét, de az sem mindegy, hogy milyen a gipszkarton burkolat fajtája és vastagsága. Könnyű, sík terhek – pl. 15 kg-nál nem nehezebb képek – a kereskedelemben kapható képkampókra gond nélkül felakaszthatok.

Nehéz fali terhek

A nehezebb fali terhek különleges felerősítést igényelnek. Tömör aljzatra erősített fal- és mennyezetburkolatok esetében megfelelő hosszúságú keretdűbeleket mélyíthetünk a gipszkarton burkolat mögötti tömör építőanyagba. Üreges falszerkezetekre könnyű polcokat vagy faliszekrényeket utólag műanyag terpesztő dűbelekkel, vagy akár fémből vagy műanyagból készült alakzáró dűbelekkel rögzíthetünk.

A különleges tartószerkezetre nagy felületű terhek erősíthetőek

A különleges tartószerkezetre nagy felületű terhek erősíthetőek

Ha a falra kerülő terhek helyét már az állványzat felépítésekor előre látjuk, a teher nagy felületen való eloszlatásához ajánlatos kiegészítő tartósínt vagy falapot beépíteni. A nehéz konzol-terhek, mint pl. mosdókagylók, bidék és falhoz erősített WC-k olyan tartószerkezetet igényelnek, amelyek a terheléseket az állványzaton és tartókon keresztül a padlóra vezetik le. Szaniter berendezések alátámasztására szerelésre kész, rendszerbe tartozó tartók kaphatók. A mennyezetre a terhek szintén probléma nélkül erősíthetők fel, ha a dűbeleket helyesen választjuk meg.

Könnyű szerkezetek, pl. függönyrudak és világítótestek gond nélkül erősíthetők fel a gipszkarton mennyezeti lapra. Ehhez normál terpesztő dűbeleket, műanyagból vagy acélból készült üreg dűbeleket, esetleg billenő- vagy rugós dűbeleket használhatunk. Ha a dűbelenkénti függő teher tömege egy-egy mennyezeti mezőben nem haladja meg a 6 kg-ot, a terhek a gipszkarton lapra közvetlenül is felerősíthetők. Mennyezeti mezőnek tekintünk egy 1 m hosszú lapfelületet, amelyet oldalt egy-egy tartóléc fog közre.

A különleges tartószerkezetre nagy felületű terhek erősíthetőek

A nehéz fali terhek különleges megoldásokat igényelnek