Gyerekszobák

Hogyan frissítsük fel a gyerekszobát?

A gyerekek gyorsan nőnek, így aztán a vidám állatfarmra vagy éppen tündérmesére emlékeztető tapétát hamar gyerekesnek találják. Szinte még időnk sincs hozzászokni ehhez a felnőttes hozzáálláshoz, a gyerekszoba máris szigorúan magánterületté válik, ahol már nem járkálhatunk szabadon ki-be. Nem mindig könnyű átvészelni azt a korszakot, amikor a csemeténkből tinédzser lesz.

Egyik nap tökéletesen flegma, másnap pedig nagy vígan keresgéli elveszett játékait – ilyenkor csak annyit tehetünk, hogy helyet teremtünk a játékoknak, és a tinédzserekre jellemző tevékenységeknek is. Újra vizsgáljuk meg a szobát, hogy van-e benne elegendő hely a tanuláshoz és a vendégfogadáshoz.

A berendezés felfrissítése

Ne legyenek álmatlan éjszakáink amiatt, hogy vajon szemünk fénye milyen szobát szeretne. Valószínűleg úgysem vagyunk képesek kitalálni, hiszen felnőttek vagyunk, azaz nem vagyunk „mérvadóak” ebben a kérdésben. Valószínűleg immúnisak vagyunk a ti­nédzsermagazinokkal és hasonló, fontos ízlés­formáló elemekkel szemben is.

Inkább menjünk el együtt lakberendezési és barkácsáruházakba, vagy adjunk oda a gyereknek katalógusokat, színkártyá­kat, és kérjük meg, hogy válassza ki a neki tetsző változatokat. Készüljünk fel rá, hogy kénytelenek leszünk majd kompromisszumokra – ne feledjük, a fekete vagy a metállila szín iránti rajongás való­színűleg már el is múlik, mire a festék megszáradt.

Halvány rózsaszín

A halvány rózsaszínt csak az ágyneműn falszegé­lyen és szőnyegen megjelenő lila egészíti ki.

A fehér falak, kifinomult kiegészítők és egyszerű

A fehér falak, kifinomult kiegészítők és egyszerű, csíkos ágynemű kifinomult eleganciát kölcsönöz a szobának.

A meglévő berendezés átalakítása

Nem biztos, hogy a szobát gyökeresen át kell alakí­tanunk. Elképzelhető, hogy kisebb mértékű átalakí­tás is elegendő, hogy „felnőttesebben” nézzen ki. így olcsóbb is lesz a munka, és gyorsabban elkészülünk vele.

A színek tompítása

Ha a szoba lakója ráunt az alapszínekre, próbáljuk meg azt lehetőleg háttérbe szorítani. Egészítsük ki más színnel, és változtassuk meg a részleteket, pl. ágyneműt, árnyékolót. Általában érdemesebb inkább harmonizáló színek mellett dönteni.

Semleges fehér vagy krémszín alkalmazása

A meglévő berendezés átalakítása

Ha a szoba meghatározó színei nagyon harsányak, a lehetőségeink már korlátozottabbak, a fehér és krémszín használatával azonban biztosan nem fogunk mellé, és sikeresen finomíthatunk az összképen. Egy vagy két falat, vagy a falra sze­relt díszléc feletti részt fessük semleges színűre. Semleges színű bútorok és ágynemű használata szintén segíthet.

Fémes felületek

Az ezüstös vagy metálos bevonatok biztosan mo­dernné teszik az összképet. Visszaverik a fényt, így izgalmasabb teszik a sötétnek, unalmasnak tűnő színeket. Helyezzünk el tükröket, fémpolcokat, vagy helyezzünk el a falon fémesen csillogó szegélyt vagy öntapadós figurákat.

Rendrakás

A rendetlenség felszámolása a leggyorsabb módja, hogy felfrissítsük a szobát. Beszéljük rá a gyerekeket arra, hogy szabaduljanak meg megunt játékaiktól. Segíthet a rábeszélésben, ha megígérjük, hogy he­lyette közös bevásárló körútra indulunk és új ki­egészítőket szerzünk be. Az irodabútor-boltokban biztosan találunk pl. praktikus polcokat és íróasztalt. Ezeket egészítsük ki irodai kiegészítőkkel, és olyan tárgyakkal, mint pl. egy kényelmes szék, csinos olvasólámpa és színben harmonizáló szőnyeg. Vá­lasszuk el élesen a tanulás és a pihenés területét!

A megunt szegély lecserélése

Valószínűleg a mintás tapéta lesz az első, amelyre csemeténk ráun. Ha mind a négy falat ilyennel vontuk be, nem kerülhetjük el az újratapétázást, ha azonban csak egy mintás szegélyt kell kicserélnünk, már sokkal könnyebb dol­gunk van feltéve, hogy alatta a vakolat jó állapotban van!). Tapétakaparóval szed­jük le a csíkot, miután alaposan benedvesí­tettük. Óvatosan húz­zuk le a falról. Helyére kerülhet új szegély, de azt fel is festhetjük a falra, eltakarva a régi szegély helyén maradt esetleges nyo­mokat. A képen egy­szerű, narancsszínű, fényvisszaverő pöttyökkel díszített sze­gélyt készítettünk, amely jól illik egy tizenéves szobájába.