Gyerekszobák

Fiúknak: járművek és építkezés, képregényhősök a gyerekszobában

Járművek és építkezés

A kicsiket teljesen lenyűgözi a teherautók és daruk látványa, és ami nekünk csak egy poros és rendetlen építési területnek tűnik, azt ők elbűvölve csodálják. A következőkben bemutatunk néhány egyszerű fogást, amellyel elkészíthetjük a gyerekek érdek­lődésnek megfelelő környezetet.

Kombináljuk a mintákat!

A falra festett teherautók vagy a különféle szer­számokkal díszített ágynemű megmozgatja a kicsik fantáziáját, akik előszeretettel képzelik magukat a teherautó kormányfülkéjébe.

Járművek és építkezés

A vörös és kék mintázatú szobában az ágy melletti éjjeliszekrény színe is harmonizál a többi elemével.

Ez a stílus nagyszerűen illik a közlekedési eszközöket csodáló gyerekek ízlésvilágához. Válasszunk vidám, kontrasztos színeket (pl. vörös és kék), és a bútorokat is fessük olyan színűre, hogy illeszkedjenek az ágyneműhöz és a függönyökhöz. A képet a sok-sok játék teszi teljessé, így aztán alakítsunk ki elegendő helyet, ahol ezeket közszemlére tehetjük.

Ipari jellegű színvilág

Ehhez a stílushoz az élénk, harsány színek (pl. sár­ga, vörös) illenek legjobban. Az építkezések világát felidézhetjük kisméretű védősisakok, építkezéseken alkalmazott figyelmeztető feliratok (ilyeneket a barkácsáruházakban, szaküzletekben szerezhetünk) és a raktárakra emlékeztető nyitott polcrendszerek, amelyeken kényelmesen elférnek a kedvenc játék­autók. A képen az egyik falat vörös-fehér sávokkal emeltük ki, az építkezések helyszínén használt védőszalagot pedig a faelemek sárga-fekete színei­vel való festésével idéztük fel.

Falra festett teherautó

Egy ilyen alkotás a járműrajongó gyerekek vágyai­nak netovábbja. Készítése is egyszerű, ha ismerünk néhány hasznos trükköt. Olyan képet válasszunk, amely főleg egyenes vonalakból és derékszögekből áll, mert ezt festés előtt könnyen felrajzolhatjuk a falra. Ha van némi rajzkészségünk, vonalzóval egy mintául használt kép alapján további segítség nélkül is felrajzolhatjuk a járművet a falra.

Óvato­sabbak azonban ehhez használjanak diavetítőt. Ennél a módszernél vetítsük a mintát a falra, állít­suk be a kívánt méretre, majd ceruzával rajzoljuk körbe a körvonalakat. Ezután fessük ki a felületeket. Felülről lefelé haladva dolgozzunk. Először a nagyobb felületeket fessük ki, ezután jöhetnek a kisebb részletek. Használjunk akrilfestéket. Ha nem vagyunk elégedettek valamelyik részlettel, fessük át. Amikor megszáradt a műalkotásunk, kenjük be a felületet színtelen akrillakkal.

A harsány színekkel készült falikép nagyon látványos - válasszunk élénk, erős színeket.

A harsány színekkel készült falikép nagyon látványos – válasszunk élénk, erős színeket.

Képregényhősök

Még az idősebb gyerekek is szeretik megosztani a szobájukat egy kedvenc képregény- vagy mozi hőssel. Könnyű dolgunk van, ha az adott figurával díszített ágyneműt készen be tudjuk szerezni, de to­vábbi részletekkel is gazdagíthatjuk a szobát.

Ügyes részletek

Azt mindenki egyből észre veszi, ha a Pókember karja feltűnik az ajtólapon – az ilyen tréfás részletek biztos nagyon tetszenek majd a nagyobb gyerekek­nek!

Ügyes részletek

Ha ügyesen festünk, elég, ha a figura körvonalait egy kép alapján kijelöljük az ajtón. Ha ke­vésbé vagyunk magabiztosak, fénymásolóval nagyítsuk az adott részletet a kívánt méretre, és azt sablonként használva készítsük el az ábrát.

Élénkvörös ágynemű

Ha élénk színű (pl. vörös-fekete, Pókem­ber-mintás) ágyneműt választunk, igyekez­zünk leegyszerűsíteni a helyiség színössze­állítását. Esetünkben a falat semleges szí­nűre festettük, a modern, lámpák és bú­torok pedig jól kiegé­szítik a lakástextilek harsányságát.

Élénkvörös ágynemű

A vörös és fekete szín megjelenhet pl. vörös színű képkereteken, vagy a két színt kom­bináló párnákon, tá­rolódobozokon vagy egyéb kiegészítőkön. A vörös fekete mintás szőnyeg vagy vörös szegélyű roló teljessé teszi a képet.

Asztal képregénnyel (elkészítése)

Az itt bemutatott darab a szalvétatechnika egyszerű változata; nagyméretű képregény lapokból készül. Válasszuk ki csemeténk kedvenc képregényhősét, és az azzal díszített asztalnak biztosan sikere lesz!

Asztal képregénnyel

Nagyobb gyerekek szívesen besegítenek a munkába, sőt, esetleg teljesen önállóan is képesek elkészíteni az asztalt.

Amire szükségünk lesz Kisasztal Négy-öt képregényújság (az asztal méretétől függően) PVA ragasztó Ecset

Lépések:

  1. Szedjük szét a képregényújságokat; egyes lapokat hagyjunk meg egészben, másokat tépjünk ketté vagy négyfelé. Készíthetünk szabályos vágásokat vagy szabálytalan, tépett éleket.
  2. Ecsettel vonjuk be az asztal egy kis felületét PVA ragasztóval, majd ragasszunk rá néhány lapot. Ismételjük meg a műveletet, kis szakaszonként az egész felületet befedve.
  3. Amikor elkészültünk művünkkel, fixáljuk a felületet úgy, hogy bevonjuk vízzel hígított PVA ragasztóval (egy rész vízhez adjunk kb. három rész ragasztót). Hagyjuk megszáradni az asztalt.

ÖNTAPADÓS MATRICÁK. Ha egyszerűbb asztalt szeretnénk, díszítsük a felületet matricákkal. Kisebb gyerekeknél ez egyszerű és gyors módja annak, hogy kedvenc figurájukkal ékesítsük a bútor­darabot. Ragasztáshoz a felület tiszta és száraz legyen (érdemes azt esetleg finoman megcsiszolni, majd áttörölni nedves szivaccsal). Amikor helyükre kerültek a matricák, vonjuk be a felületet egy réteg hígított PVA ragasztóval.

ÖTLET. Bár esetünkben régi képregényújságokat használtunk, ezeket azonban helyettesíthetjük tetszés szerint sci-fi, sport vagy éppen lovas­újságokkal, de akár még családi fotókat is választ­hatunk. Ragasztás előtt ellenőrizzük, hogy tiszta és kellően sima-e az asztal felülete. Az is lehet, hogy a lábak csupaszon maradnak, és csak az asztallapot borítjuk be. Hasonló módszerrel dobozokat vagy éppen fa tükörkeretet is díszíthetünk.