Gyerekszobák

Hogyan rendezzük át ésszerűen a gyerekszobát?

Ha eljött az ideje annak, hogy átrendezzük a szobát, olyan kialakítás mellett döntsünk, amely biztosan átvészeli a következő néhány évet. Ennek olyannak kell lennie, amely már kissé „felnőttesebb” az előzőnél, anélkül, hogy unalmas lenne. A nagyobb gyerekek is szeretik az élénk színeket és mintákat, mindössze attól ódzkodnak, amit szerintük a barátaik gyere­kesnek ítélnek. A következő néhány jó tanács biztosan segít­ségünkre lesz.

Mintás és egyszínű felületek variálása

Mintás és egyszínű felületek variálása

Az egyszínű kék falaknak és az egyszerű vaságynak köszönhetően ezt a lány szobát az ágynemű cseréjével könnyen átalakíthatjuk.

Fessük a falakat valamilyen élénk, a gyereknek tetsző színre. Olyat válasszunk, amelyhez sokféle árnyalatot társíthatunk. A mintás ágynemű és az okosan megválasztott kiegészítők teszik teljessé az összképet. így az ágynemű és kiegészítők megvál­toztatásával könnyen átalakíthatjuk a szobát.

Semleges alapok

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy milyen szín tetszene a gyereknek, fessük fehérre a falat, és a kiválasztott színárnyalatot kiegészítőkkel jelenítsük meg a szo­bában. Kisebb részleteken egy harmadik szín is megjelenhet. Olyan darabokat válasszunk, amelye­ken fehér minta található, így egységes lesz az összkép.

A fehér színt szinte bármely más színnel párosíthatjuk

A fehér színt szinte bármely más színnel párosíthatjuk, csak arra ügyeljünk, hogy a fehér a berendezés más elemein is megjelenjen. Itt a fehéret az éjjeliszekrény merész vörös színével egészítettük ki, és a szőnyeg és ágynemű finom kockás, ül apróvirágos mintájával társítottuk.

Absztrakt minták

Absztrakt minták

Idősebb gyerekek körében általában si­kere van a hullámos vonalaknak, spirál­alakzatoknak és egyéb absztrakt mintáknak. Ezek megjelenhetnek a tapétán vagy a füg­gönyökön vagy könnyebben kicserélhető elemeken, pl. ágyneműn is. Többszínű mintát válasszunk, így könnyen találunk hozzá kiegészítőket.

Élénkítsük az összképet!

Az élénksárga és narancssárga szín nekünk talán túl harsánynak tűnhet, azonban jó választás akkor, ha a gyerekek szeretik az élénk színeket.

Élénkítsük az összképet!

Ezek az árnyalatok könnyen társíthatok a hűvösebb kékkel és zölddel. Ezekkel a színekkel kellően vidám lehet a szoba, anélkül, hogy gyerekesnek tűnne. Fiúk és lányok szobájában egyaránt jól mutat ez a párosí­tás, így két különnemű gyerek közös szobájában is jó választás.

Elegáns tapéta

Nem muszáj a gyerektapéta-részlegben keresgél­nünk. Ha olyan mintát választunk, amelyben meg­található csemeténk kedvenc színe, olyan tapétát is vehetünk, amely idősebb korában is megfelelő lesz majd. Később a kiegészítők cseréjével könnyen át­alakíthatjuk a berendezést.

Romantikus lányszoba

Ha a nagyobb lányok szobáját is szeretnénk „lányos hangulatúvá” tenni, a lila szín jó választás. A rózsa­színhez hasonlóan ez is nőies szín, ugyanakkor kifino­multabbá tehető pl. halványlilával társítva. Az ágy fölé helyezhetünk baldachint, amelyet aztán később, ha nagyobb lesz a gyerek, le is szedhetünk.

Romantikus lányszoba

Ebben a szo­bában körmintás szegélyt alakítottunk ki a falon, amelynek színei visszaköszönnek az ezüstszínű tükör­kereten. A nyitott éjjeliszekrény a legjobb helye az éksze­reknek, kiegészítőknek: mintegy egyszerűsített fésülködőasztalként használható. Az ezüstszín jól mutat a lila mellett, ezért bátran helyezzünk el fém vagy krómozott bútorokat, a tanulás és tárolás színhelyein.

Lampion virágokkal

Romantikus lányszoba

Egy egyszerű papírlampiont egyedivé varázsolhatunk néhány művirággal. Itt orchideákat választottunk, de kereshetünk egyszerűbb virágokat, amelyeken vissza­köszön a berendezés egy-egy színe vagy motívuma.

Amire szükségünk lesz Papír lámpaernyő Művirág (itt selyem orchideákat használtunk) Olló vagy tapétavágó kés Ragasztópisztoly

Lépések:

 1. A lámpaernyőt akasszuk fel stabilan, hogy ké­nyelmesen tudjunk rajta dolgozni.
 2. Vágjuk le a virágokat a szárukról ollóval vagy tapétavágó késsel.
 3. Ragasztópisztollyal erősítsük a virágokat a lámpa­ernyőhöz. Legjobban a szabálytalanul elszórt virágok mutatnak. Ügyeljünk rá, hogy ne vigyünk fel túl sok ragasztót. Nagyon szép látvány, ha a szirmok a levegőmozgásra szabadon lebegnek.

Fóliából készült faliképek

Fóliából készült faliképek

Ezekkel az ezüstszínű díszítőelemekkel egyszerűen és gyorsan izgalmassá tehetjük az egyszínű falat, emellett tükröződő felülete csillogással tölti meg a szobát. A díszítőelemeket elhelyezhetjük szegélyként egymás mellett vagy csoportban elhelyezve is.

Amire szükségünk lesz Vonalzó Ceruza Öntapadós motívumok Száraz törlőkendő

Lépések:

 1. A falat tisztítsuk meg a portól és a zsíros szennyeződésektől. Ha frissen festettünk, csak a festék száradása után kezdjünk el dolgozni!
 2. Döntsük el, hova kerül a motívum, majd ceruzá­val és vonalzóval jelöljük meg a helyét, hogy biztosan vízszintesek és függőlegesek legyenek az élek. A motívumok távolságát egyenletesen mérjük ki. Használhatunk szintezőt és függőónt is.
 3. Óvatosan húzzuk le az öntapadós motívumok hátáról a fedőfóliát, majd illesszük Finoman a helyükre. Kicsit távolabbról szemléljük meg, hogy elége­dettek vagyunk-e az elrendezéssel. Ha igen, száraz törlőkendővel nyomkodjuk helyére a matricát. Az esetleges levegőbuborékokat is simítsuk el.

Olyan mintákat válasszunk, amelyeken megjelennek a gyerek hobbijai.

Olyan mintákat válasszunk, amelyeken megjelennek a gyerek hobbijai.

A vidám minták oldotta teszik a hangulatot.

A vidám minták oldotta teszik a hangulatot.

Fiúszoba

Fiúk szobájában kiválóan megfelelnek a semleges keki vagy a barnásszürke alapszínek. A sportos és terepszínű öltözködést kedvelő gyerekek amúgy is megszokták ezt a színvilágot, és ezek az árnyalatok remekül kombinálhatok erősebb színekkel, vagy tompíthatok fehérrel vagy krémszínnel.

Fiúszoba

Alakítsunk ki bőségesen nyitott tárolóhelyeket a sport­eszközöknek, és válasszunk egyszerű, funkcionális búto­rokat.

Izgalmasabb lesz az összhatás, ha finoman mintázott felületű tapétát használunk. A függönyökön, lakástexti­leken harsányabb minták is megjelenhetnek. Ennél az összeállításnál nem nehéz növekvő gyermekünk változó igényeihez igazodni. Ehhez pl. a függönyt kicserélhetjük egyszerű farolóra.

A túlságosan bonyolult részletmegoldásokat kerüljük, és ne zsúfoljuk tele a szobát kiegé­szítőkkel, különben elveszítjük annak friss, modern jellegét. Az egyik fal mentén elhelyezett minimalista kialakítású polcrendszerrel a tárolás gondját is megoldot­tuk, a mintás dobozokban pedig kényelmesen elfér az összes játék.

Csillagmintás szekrény készítése

Csillagmintás szekrény

Az itt bemutatotthoz hasonló átalakítást egy hétvégén elvégezhetjük, és segítségével könnyedén látványos bútordarabbá varázsolhatunk egy egyszerű szekrényt. Érdemes eleve festett darabot választani alapnak. A csillogó díszekhez igazodva érdemes lehet ezüstszínű fogantyúkat felszerelni.

Amire szükségünk lesz Pauszpapír Vastag karton Olló Alumíniumfólia Golyóstoll Szike vagy tapétavágó kés Ragasztóspray

Lépések:

 1. Rajzoljuk át a kiválasztott mintát, és másoljuk át a kartonra. Ebből kivágva készítsük el a sablont. Esetünkben stilizált virágminta mellett döntöttünk, de választhatunk csillag-, kör- vagy geometrikus formákat is.
 2. Terítsük a fóliát vízszintes felületre, majd rajzol­juk körbe a sablont, addig ismételve a műveletet, amíg elegendő motívumot készítettünk.Csillagmintás szekrény
 3. 3 Vágjuk ki a motívumokat, majd ragasszuk a szekrényre ragasztóspray-vel. Itt egy kis ezüst­szeget is bevertünk a virág közepébe, de ez nem feltétlenül szükséges.
 4. Az ajtók alsó részéhez vágjunk ki megfelelő méretű fóliát – ehhez nagyon gondosan kell dolgoz­nunk a szikével vagy az tapétavágó késsel, hogy ne szakítsuk be a fólia szélét. A fólia díszítéséhez egyszerűen rajzoljuk körbe a sablont tollal, így be­mélyített mintázatot készíthetünk. Végül ragasztóspray-vel erősítsük a fóliát az ajtóhoz.

Iskoláskorú gyerekeknél nagyon fontos a megfelelően kialakított tanulósarok.

A következő néhány szempontot érdemes figyelembe venni ezek berendezésénél:

 • Elengedhetetlen egy akkora íróasztal, amelyen kényelmesen elfér a számítógép. Az asztal magassága legyen kényelmes, a képernyő pontosan szemmagasságban legyen, így nem kell kényel­metlen tartásban ülni a használatakor, ami hát-és fejfájást okozhat.Számítógép A számítógép használatakor ne kelljen elfordulni, az pontosan használójával szemben legyen. Az íróasztal alatt kényelmesen férjen el a láb, és a számítógép mellett legyen helye az írószereknek, papíroknak is. Használ­junk olyan helytakarékossági ötleteket, mint a kihúzható billentyűzettartó.
 • Ha nincs hely egy hagyományos íróasztalnak, érdemes lehet esetleg szekrényben elhelyezhető változat mellett dönteni. Legyen helye a tan- és írószereknek is. Az irodabútorokat árusító boltokban biztosan találunk megfelelő változatot. Ügyeljünk rá, hogy kényelmes legyen az asztalhoz tartozó szék is. A legjobb a fémből készült könnyű változat, párnázott üléssel és háttámlával. Érdemes lehet ergonomikus széket választani, esetleg vásároljunk állítható magasságú irodai széket, amelyet könnyen hozzáigazíthatunk növekvő gyermekünk testméreteihez. Bármilyen változat mellett döntünk is, a megfelelő háttámaszra mindenképpen ügyeljünk.
 • Érdemes lehet pl. csuklótámaszt vagy láb­tartót is beszerelni. A szemet a képernyő mellett elhelyezett helyi világítás alkalmazá­sával tehermentesíthetjük.

Legyen öröm az otthoni tanulás!

Ha praktikusan és hívogatóan rendezzük be a tanulósarkot, biztosan nem lesz teher az otthoni tanulás! Hasznosítsuk a számítógép feletti fal­felületet, az asztal alá pedig helyezzünk fiókos vagy polcos tárolóegységet.

Tároláshoz:

 • Helyezzünk el kisebb tárolóelemeket is a pa­pírok, CD-k, egyéb kisebb holmik tárolására. Nem muszáj unalmas irodai kiegészítőket használnunk: választhatunk élénk színű da­rabokat is!Legyen öröm az otthoni tanulás!
 • Szereljünk a falra színes parafa táblát, amelyre ki lehet tűzni a meghívókat, képeslapokat stb. Ezeket magunk is könnyedén elkészíthetjük, ha maradék parafa padlólapokat emulziós festékkel (latexfesték) festünk be. Festés helyett pamutvászonnal vagy filccel is bevonhatjuk ezeket.
 • Az asztal közelében állítsunk fel fém- vagy fapolcokat, amelyen színes irattartókat, mappá­kat helyezünk el. Az ilyen áttekinthető tároló megoldás arra készteti a gyerekeket, hogy rendben tartsák a környezetüket.

Polcok

Legyen öröm az otthoni tanulás!

Kényelmes ülőbútorok

Alakítsunk ki több ülőhelyet a szobában, hogy a barátoknak is legyen kényelmes helyük. Lehetőségeinket természetesen nagyban megszabja a szo­ba mérete, de még a legkisebben is elfér a padlón egy ülőpárna.

Továbbá:

 • Könnyű, modern székeket alkalmazzunk. Jó választás a karosszék, hordozható babzsák vagy vicces, felfújható, színes műanyag ülőal­kalmatosság.
 • Nagyobb szobában helyezzünk el egy kisasztalt az újságoknak és könyveknek. Ez lehet az elválasztó elem a pihenés és a tanulás színtere között, különösen, ha tároló polccal egybeépített változat mellett döntünk. Praktikus darab a ka­napévá összecsukható ágy, mert ezen kényel­mesen elférnek a látogatók is. Szűkösebb helyen jó megoldás a fotelágy, futon jellegű matraccal.