Hasznos - Ártalmas

Hogyan válasszunk egészséges kozmetikumot?

Sok kozmetikai cikket úgy fejlesztenek ki, hogy mélyen behatol­jon a bőrbe – biztonságos használatukat azonban nem mindig vizsgálják. Szánjunk időt arra, hogy megnézzük, mi is van krémjeinkben, piperecikkeinkben! Némi tudással felvértezve elérhetjük, hogy szépítkezésünk ne károsítsa a Földet – és egészségünket.

Veszélyes kozmetikumok?

Sok kozmetikum és piperecikk tartalmaz kőolajszármazékokat, tartósítószereket, mesterséges illatanyagokat, génmódosított összetevőket és más, potenciálisan ártalmas anyagokat.

 • A piperecikkeket a szupermarket helyett bioboltban szerezzük be!
 • Jó választást jelentenek a méh­viasz alapú kozmetikumok, például krémek, ajakbalzsamok, szemöldök­ceruzák, rúzsok és szemfestékek.
 • Az üvegházhatású gázokat tartal­mazó hajtógázos termékek helyett inkább pumpás spray-ket, golyós és rudas kiszerelésűeket vásároljunk!
 • Keressünk olyan, ökológiai gazdál­kodásból származó vagy növényi alapanyagú termékeket, amelyek ki­fejlesztéséhez nem kellett állatokat kínozni (ezt az „állatokon nem tesz­telt”, esetleg a „cruelty-free”   p™ felirat mutatja)! Sok ilyen ter­mék ugyanakkor tartalmaz­hat olyan összetevőket, amelyeket állatokon is teszteltek. Ilyen a kolla­gén, a glicerin, a keratin és a lanolin.
 • Több listát is talál­hatunk az interneten arról, hogy mely cégek végeznek állat­kísérleteket, illetve melyek nem.

Jó összetevők

 • Aloe vera: Kíméletes, gyulladáscsökkentő hatású.
 • Citromfű :Tonizáló és enyhén összehúzó hatású gyógynövény, pattanás elleni szerekben használják.
 • E- és C-vitamin: Antioxidánsok, amelyek segítenek a bőrnek ellensúlyozni a napfény és más környezeti tényezők káros hatásait. A C-vitamin serkenti a kollagén, valamint az elasztin termelését is, és enyhén fehérítő hatású.
 • Ginszeng: Regeneráló és serkentő tulajdonságú.
 • Glicerin (növényi): Sűrű, növényi eredetű folyadék, amely kiválóan hidratál,
 • Lecitin: Szójakivonat, amely táplálja és hidratálja a bőrt.
 • Levendula: Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású; égések kezelésére is használják.
 • Mezei zsurló: Összehúzó hatású gyógynövény, a haj erősítésére és növekedésének serkentésére használják.
 • Neem :A fa levelei bőrgyulladás és ekcéma kezelésére jók.
 • Zab: Vízi ágyításra, valamint bőrpír, viszketés és gyulladások enyhítésére használják.

Dezodorok

Az izzadásgátló szerek és dezodorok többsége a verej­tékmirigyeket összehúzó alumíniumsókat tartalmaz. Noha nem bizonyított, hogy az alumínium beteg­séget okoz, a szakértők javasolják, hogy kerüljük a használatát. Vegyünk vagy készítsünk alumíniummentes illatszert.

Szőrtelenítőszerek

A szőrtelenítők többsége egy sor vegyszert tartalmaz, köztük a bőrt irritáló és allergén hatású anyagokat, valamint lúgos, maró hatású vegyületeket, például nátrium-tioglikolátot.

Próbáljunk ki természetes mód­szereket, például a cukros gyantázást (cukor, citromlé, víz és citromsav elegye)! A hagyományos gyanták közül méhviaszost válasszunk!

Rossz összetevők
ÖsszetevőkMegjegyzések
Alfa-hidroxisavak (AHA-k)Arcmaszkokban és bőrradírokban fordulnak elő. Általában citrom- vagy tejsavból készülnek, és bőrhámlasztó hatásúak. Bőrpírt és irritációt okozhatnak. Rendszeres használatuk - azáltal, hogy érzékenyebbé teszi a bőrt az UV-sugarak káros hatására - növelheti a bőrrák kockázatát.
Dietanol-amin (DEA)Mérgező nitróz-amin, amely kísérleti állatoknál feltehetően daganatokat okoz. A vegyületre érzékeny személyeknél allergiás reakciókat válthat ki, s a bőrön vagy a szervezetbe kerülve rákkeltő anyagokat hozhat létre.
FaggyúSzappanokban, rúzsokban, samponokban és borotvahabokban fordul elő. Juhok és marhák szerveiből és szöveteiből állítják elő.
Formaldehidet kibocsátó tartósítószerekÁltalában imidazolidinil-urea, diazolidinil-urea,2-bróm-2-nitropropán-l,3-diol DMDM hidantoin vagy kvaternium 15 névvel jelölik őket. A formaldehid bőrreakciókat, például gyulladást okozhat, és potenciális karcinogén.
FtalátokÁltalában „illatanyag" néven utalnak rájuk. Megzavarhatják a szaporítószervek működését, és fejlődési rendellenes¬ségeket okozhatnak. A leggyakrabban használt ftalát, a dietil-hexil-ftalát (DEHP) valószínűleg rákkeltő hatású.
Izopropil-alkohol KőszénkátrányAntibakteriális, fertőtlenítő és összehúzó hatású, ezért gyakran használják arctonikokban és borotválkozás utáni szerekben. Idegméreg, nagy mennyiségben belélegezve mérgező lehet.
KőszénkátrányKőolajszármazék, a címkén általában FD&C vagy D&C színezékként szerepel. Antibakteriális tulajdonságai miatt széles körben használják gyógyszappanokban és -samponokban; egyes hajfestékekben is megtalálható. Aromás aminokat tartalmaz, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek.
Mesterséges illatanyagokKőolajszármazékok lehetnek. Fejfájást, szédülést, bőrelszíneződést és más nem kívánt reakciókat okozhatnak. Szinte minden mesterséges illatanyag tartalmaz ftalátokat (lásd fent). Válasszunk természetes, illóolaj alapú illatanyagokat!
Mesterséges színezékekAz FDC Red 4 és FDC Red I (vagy Food Red I) élelmiszerekben már nem használható, egyes kozmetikumokban azonban igen.
Metil-izotiazolinonTartósítószer, amely allergiás bőrreakciót válthat ki. Belélegezve túlérzékennyé teheti a tüdőt, ami asztmás rohamhoz és más légzőszervi problémákhoz vezethet.
Nátrium-lauril-szulfátFelületaktív és emulgeálószer, amelyet samponokban, fürdőhabokban és lemosókban használnak. Irritálhatja és száríthatja a bőrt.
ParabénekA butil-, etil-, metil- és propil-parabének gyakran használt tartósítószerek, amelyek a hormonrendszert befolyásolhatják, és allergiás reakciót válthatnak ki.
ParafinSokféle termékben használják, a szőrtelenítőkrémektől kezdve a szemfestékekig és a szemceruzákig. Tartós érintkezés révén irritációt okozhat, főleg a bőrön.
Perfluor-szénhidrogénekTestápolókban, préselt púderekben, körömlakkokban és borotvakrémekben használják. A rákkal és különböző fejlődési rendellenességekkel hozták összefüggésbe.
Polietilén-glikol (PEG)Széles körben használt hidratáló összetevő, a bőrt érzékenyebbé teszi, és megkönnyíti más vegyületek bőrbe jutását.
Tri etanol-amiEmulgeálószerként használják. Rákkeltő anyagokat hozhat létre a bőrön vagy felszívódva a szervezetben. Viszkető és égető érzést, illetve bőrhólyagosodást okozhat.
TriklozánBaktériumölő hatása miatt gyakran használják az „antibakteriális" szappanokban. Túlzásba vitt használata elősegítheti az úgynevezett multi-rezisztens baktériumtörzsek kialakulását.

Jó ötlet

Ha csak egyet cserélünk le megszokott kozmetikumaink közül, a rúzs legyen az! A becslések szerint a rúzshasználók életük során négy teljes rúdnyi rúzst nyelnek le. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy a termékben minél kevesebb mesterséges tartósítószer és vegyszer legyen.

Hajápoló szerek

 • Keressünk természetes, esetleg ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból készült sampont és hajbalzsamot – ezek bioboltokban kaphatók. Illatanyagoktól mentes termékeket vegyünk, vagy olyano­kat, amelyeket növényi olajokkal illa­tosítottak! A legbiztonságosabb tar­tósítószerek az A-, C- és E-vitamin, valamint a grépfrútmagkivonat.
 • Sok hajlakk, -hab és -zselé tartal­maz ftalátokat, amelyeket sokszor csak illatanyagként tüntetnek fel.
 • A tartós és féltartós hajfestékek potenciálisan rákkeltő aromás aminokat tartalmazhatnak. Használatuk egyesek szerint növeli bizonyos rá­kos megbetegedések kockázatát, bár az egyértelmű összefüggést illetően nincs egyetértés a szakértők között.
 • A lemosók és hajszínezők biz­tonságosabbak.
 • A haj melírozása még biztonságo­sabb megoldás, mivel a festék ilyen­kor nem érintkezik a fejbőrrel.

Smink

Nehéz olyan szemfestéket, alapo­zót, rúzst vagy pirosítót találni, mely nem tartalmaz vegyipari terméke­ket. Mindig van bennük tartósító­szer, amely nélkül elszaporodnának bennük a mikroorganizmusok.

 • A kozmetikumok a bőrbe való behatolást elősegítő anyagokat, pél­dául polietilén-glikolt (PEG) vagy trietanol-amint (TEA) is tartalmaz­hatnak – ezek érzékenyebbé teszik a bőrt, és lehetővé válik, hogy azon keresztül a mesterséges vegyületek bejussanak a szervezetbe. A trietanol-amin rákkeltő vegyületeket hoz­hat létre.
 • Keressük a legtermészetesebb, legkevésbé illatosított termékeket, amelyeket A-, C- vagy E-vitaminnal tartósítsanak!

Körömápolás

 • A körömlakkok és a körömlakk-lemosók is oldószeres termékek: nagy valószínűséggel tartalmaznak formaldehidet, toluolt és ftalátokat, valamint acetont, amely nagy mennyiségben belélegezve szem- és lég­zőszervi irritációt és fejfájást okoz.
 • Biztonságosabb megoldás, ha a körmünket egyszerűen kipolírozzuk. Ha mégis a lakkozás mellett dön­tünk, olyan terméket válasszunk, amely minél kevesebb mérgező vegyszert tartalmaz! A körömlakk lemosásához lehetőleg acetonmentes készítményt használjunk!

Parfümök

 • A parfümök összetevőinek kiderí­tése olykor nem egyszerű, mivel a gyártók nem kötelesek felsorolni minden összetevőt – elég az „illat­anyag” szó feltüntetése, amely akár mesterséges illatanyagokat is jelent­het. Sok anyag okozhat irritációt, de a legtöbb aggodalomra a ftalátok adnak okot. Ezek a vegyületek szin­te minden illatosított termékben megtalálhatók, a szappantól a borot­vahabon át egészen a légfrissítőig.
 • Több nagy kozmetikai cég is ön­ként vállalta, hogy beszünteti a két legveszélyesebb ftalát – a dibutil-ftalát és a dietil-hexil-ftalát – hasz­nálatát. Azt azonban a fogyasztó nehezen tudja kideríteni, hogy az egyes termékekben jelen vannak-e ezek az anyagok, mivel a gyártók nem kötelesek feltüntetni őket.
 • Ha allergiásak vagyunk a mester­séges illatanyagokra, használjunk nem illatosított termékeket vagy illóolajokkal készült, természetes alapanyagú készítményeket!
Vigyázat! Kerüljük azokat a kozmetiku­mokat, amelyek összetevőinek nevében „fluor-” vagy „perfluor-” előtag van: ezek PFC-kre (per­fluor-szénhidrogénekre) utalnak. A PFC-k tartósan megmaradnak a környezetben, s rákot és fejlődési rendellenességeket okozhatnak.

Védelem a nehéz napokban

 • Keressük a 100 százalékban ökológiai gazdálkodásból származó pamutból készült tamponokat és betéteket! Olyan termékek is kaphatók, amelyeket nem fehérítettek, vagy erre a célra klór helyett hidrogén-peroxidot, illetve oxigént használtak.
 • Jelenleg a leginkább környezetbarát megoldást a többször használatos betétek jelentik. Ezek 100 százalékban puha pamutból készülnek, többféle vastagságban kaphatók, s menstruáció és inkontinencia esetén is használhatók. A gyártókról az interneten tájékozódhatunk.
 • A tamponnak is van alternatívája: egy kicsi, puha szilikonkehely, amely nem elnyeli, hanem összegyűjti a vért. Ennek beszerzési lehetőségeiről szintén az interneten találunk felvilágosítást.

Borotválkozószerek

Keressünk nem hajtógázas, illat-anyagmentes, szappan alapú borotvakrémet!

A borotválkozás utáni szerek és az arctonikok gyakran tartalmaznak kőolajból előállított izopropil-alkoholt. Alternatívaként keressünk növényi alapanyagú termékeket, amelyekben varázsmogyoró, rózsavíz, citromfű, kamilla vagy uborka van! A borsmenta jót tesz a zsíros bőrnek, s egyben gyulladáscsökkentő és enyhén fertőtlenítő hatású is.

Bőrápoló termékek

Olyan arckrémet, testápolót és kézkrémet használjunk, amely nem tartalmaz mesterséges színezékeket és illatanyagokat (vagy csupán természetes illóolajokkal illatosított)! Különösen kerüljük a különböző parabén tartósítószereket – jóval biztonságosabbak azok a készítmények, amelyeket A-, C- vagy E-vita­minnal tartósítottak.

Keressünk növényi olaj alapú bőr­ápoló termékeket – vagy még jobb, ha azokat magunk készítjük el .

Szappanok

Vegyünk növényi alapanyagú, tiszta szappant, amely nem tartalmaz illatanyagot, vagy amelyet illóolajokkal illatosítottak!

Próbáljuk kerülni az „antibakteriális” és „dezodoráló” szappanokat, mivel ezek nagy való-színűséggel triklozánt tartalmaznak. Az antibiotikumokkal szemben ellenálló „szuperbacik” kifejlődéséért is felelősnek tartott szer a vízben lévő klórral reagálva kloroformot hoz létre.

Napozószerek

A napozószer védjen meg bennünket az ibolyántúli sugárzás mindkét fő típusa – az UV-A és az UV-B – káros hatásaitól; erre utalhat például a „széles spektrumú” jelölés.

Noha a legtöbb napozószer már nem tartalmaz allergén, mesterségesen előállított para-amino-benzoé-savat (PABA), sok készítményben továbbra is vannak ártalmas vegyületek, például dietanol-amin, trietanol-amin, parabének és benzofenon, amelyek megzavarhatják az állatok szaporodási ciklusát, és feltételezhető leg egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is növeli.

A legbiztonságosabb alternatívát a fizikai UV-blokkolók jelentik, vagyis a cinkoxid és a titán-dioxid – no meg persze a széles karimájú kalap és a megfelelő ruha. (A régebbi termékektől eltérően az újabb cink-oxidos szerek többsége már nem alkot vastag bevonatot a bőrön.)

Hintőporok

A hintőpor alapanyaga a talkum, ez a magnézium-triszilikátot tartalmazó ásványi anyag, amely bizonyítottan rákkeltő hatású azbesztet is tartalmazhat. Ma már minden talkumos kozmetikumnak azbesztmentesnek kell lennie. Kipróbálhatjuk a kukoricalisztet is! Illatosíthatjuk szárított levendulával – a virágok nem férnek át a szóródoboz nyílásain.

Papír zsebkendő, WC-papír

Nehéz elhinni, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a WC-papír, formaldehidet is tartalmazhat. Keressünk illat- és színezőanyag-mentes, fehérítetlen, újrahasznosított papírból készült zsebkendőt és WC-papírt!

Fogápolási cikkek

Egyes fogkrémek és szájöblítők triklozánt tartalmaznak. Ez a vízben lévő klórral kloroformot hoz létre.

Keressünk természetes összetevőkből készült fogkrémet, vagy szórjunk a kefére szódabikarbónát! Szájöblítésre jó a pár csepp szegfűszeg- vagy borsmentaolajjal elkevert víz.