Hasznos - Ártalmas

Mit teszel a tisztább levegőért? [Infógrafikával]

A légkör hatalmas, viszont egyéni döntéseink hozzájárulnak a levegő minőségére gyakorolt összehatáshoz. Kövesd a következő lépéseket, hogy segíts levegőnk tisztántartásában!

1. Közlekedj tudatosan

A károsanyag kibocsátás fő forrásai, amelyek hozzájárulnak a levegőszennyezéshez, a járművek. Az ózon úgy keletkezik, hogy az autó által kibocsátott szennyező anyagok reakcióba lépnek a napfénnyel. A forró és napsütéses nyári napok Oklahomában óriási ózonszintet idézhetnek elő, ezért vezess környezetbarát módon és használj más közlekedési lehetőséget.

A. Telekocsi

Oszd meg az autót, hogy ezzel is csökkentsd a forgalmi dugót és megtakaríts sok tízezret az üzemanyagon és karbantartáson.

Vezess környezetbarát módon
Vezethetsz környezetbarát módon saját autóddal is. Köss össze útvonalakat, hogy ezzel is pénzt és üzemanyagot takaríts meg. Tankolj esténként és kerüld el a tele tankolást, hogy korlátozd a VOC (illékony szerves vegyületek) kipárolgását. Végül, ne járasd a motort, mert ezzel üzemanyagot pazarolsz és megduplázhatod autód légszennyező anyag kibocsátását.

B. Pattanj fel a buszra

Egy busz 35 autót képes helyettesíteni az utakon. Az ózon szezon alatt a buszjegyek ára csökkenhet vagy akár ingyenes is lehet néhány nap a közlekedés. A legtöbb buszon van bicikli tárolására lehetőség, így utazhatsz busszal és biciklivel is egyszerre. Vagy szállj le korábban és sétálj egy kicsit.

C. Biciklizz

Egy bicikli költsége pár ezer forint évente, az autó több tíz a vagy százezer költségével szemben. A biciklik kiválóak az egyetemhez közel élő diákok számára.

D. Sétálj

Sétálj az egészséged és a tiszta levegő érdekében. Naponta 30 perc séta csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

2. Használj elektromos eszközöket a gyep gondozására

A nem hatékonyan működő kis motorok el nem égetett üzemanyagot és olajat engednek ki. A benzinmotoros fűnyírók egy órás használat alatt annyi légszennyező anyagot bocsátanak ki, mint egy autó egy 45 mérföldes út alatt. Az Egyesült Államokban évente mintegy 17 millió gallon benzin ömlik ki, míg a gyepgondozó berendezéseket újra tankolják. 2015-ben segítettünk Közép Oklahoma lakosságának lecserélni 95 benzines fűnyírót elektromosra, ezzel nagyjából 9 literrel csökkentve az éves kibocsátást.

3. Válassz egy alacsony kibocsátású hajómotort

Fontolj meg egy 4 ütemű vagy közvetlen üzemanyag-befecskendezésű 2 ütemű motort egy hagyományos 2 ütemű változat helyett. Ezen motorok 75%-kal kevesebb légszennyező anyagot bocsátanak ki, 35-50%-kal kevesebb benzint és 50%-kal kevesebb olajat használnak.

4. Legyél környezettudatos otthonodban is

Az „energia vámpírok” nincsenek használatban, de a bedugott berendezések elektromos áramot vesznek fel, amely növeli az erőművek kibocsátását. A nagy felhasználók közé tartoznak a számítógépek, a digitális kijelzők / televíziók, a kábel / műhold dobozok, a telefon töltők és játékkonzolok. Ezek az eszközök akár 10+%-kal megnövelhetik a villanyszámládat, ezért használj hosszabbítókat, húzd ki az eszközöket/töltőket és válassz ENERGY STAR minősített modelleket.

Csökkentsd a VOC kibocsátást otthonodban VOC mentes festékek és szőnyegek választásával és használj ecsetet és hengert festékszóró helyett. És persze szorosan zárj le minden oldószeres tartályt.

Következtetés

  • Tartsd tisztán levegőnket.
  • A tisztább levegő veled kezdődik.
  • Választásod számít!

Mit teszel a tisztább levegőért?


Forrás:
protektor-festek.hu/mit-teszel-a-tisztabb-levegoert-infografika/