Lakberendezés

Tárolás: Apró, de hasznos lakberendezési ötletek

Használja ki a zugokat!

A beépített konyhaszekrény alatti tér teljesen kihasználatlan. Szereljen fogantyút és mágneszárat a takarópanelre, hogy itt tárolhassa a ritkán használt holmit, például a szitát vagy a nagyobb serpenyőket, tálakat. Rejtett fiókokat is felszerelhet, ha a szekrénynek tömör az oldala és nem csak lábakon áll. A sínt a szekrény oldalára erősítse, a fiók előlapját pedig a régi takarólapból készítse el.

Duplázza meg a szekrény tárolóhelyét!

A ruhák nagy része nem ér a földig, a teljes magasságában akasztós szekrény tehát pazarlás. Szereljen egy szinttel lejjebb, a szekrény alja és a felső rúd közé egy második akasztó-rudat, és máris megduplázta a tárolóhelyet.

Forgótálcával beépítve

ForgótálcaA konyhaszekrény sarokelemében tárolt holmihoz elég nehéz hozzáférni. Szereljen ide 180 vagy 270°-os, kifordítható polcot, így a forgótálcán tárolt dolgok könnyen előszedhetők.

Tárolóhely a sarokban

A fürdőszobában többnyire már csak a sarkokban akad szabad hely. Nézze meg, hogy elfér-e egy padlóra állítható sarokpolc, ahol a piperecikkek és a tisztítószerek tárolhatók.

Áttekinthető kosarak

KosarakA konyhaszekrény polcát cserélje kihúzható rácsos tárolópolcokra, amelyek könnyebben ki- és bepa­kolhatok. Száraz áru, konzervek, lekvárok, zöldség-gyümölcs és konyhai eszközök tárolására kiválóak. Egy rácsos kosárban több minden elfér, mint a tömör polcokon. Ráadásul az is elkerülhető, hogy amit a polc hátulsó részére tett, az ott felejtődjön.

Rejtekhely a fürdőszobában

A beépített kád műanyag vagy zománcozott takarólemezének helyére szerelt, lehajtható vagy levehető panel mögött sokféle holmi tárolható – például fürdőszobai tisztítószerek vagy tartalék vécépapírtekercsek.

Fürdő-tárólókBeugrók kihasználása

A kémény melletti beugrót olcsón tárolóhellyé alakíthatja, ha kihúzható drótkosarakkal vagy állítható tartólécre, sínre helyezett polcokkal rendezi be. A mennyezetre felerősített, felhúzható redőnnyel jótékonyan eltakarhatja a beugróban tárolt holmikat.

Tárolja hálóban!

A gyerekszobában házilag varrt, felül zsinórral összehúzható zsákban vagy necchálóban teheti a szekrényben és a polcokon nehezen tárolható plüssjátékokat, labdákat és egyéb fura alakú dolgokat. Nem lesz útban a zsák, ha a szoba- vagy szekrényajtó hátuljára erősített tartóra akasztja.

Használja ki az alapterületet!

A tolóajtós gardróbszekrény a hálószobai hely kihasználásának kitűnő módszere, mert az ajtók nyitása nem veszi el a teret. Magas szobákban a mennyezetről lógó, állítható hosszúságú függesztőkonzolokra kell szerelni a tolóajtó felső sínjét, majd rápattintható homloklapokkal lehet eltakarni a szerelvényeket.

Óvatosan bontsa ki!

A „lapra szerelt” bútor csomagolását óvatosan bontsa ki. Kést ne használjon, mert megsérülhetnek az elemek. Ne szaggassa szét a csomagolást – fektesse a földre a dobozt, majd szedje le a kapcsokat, pántokat és egyéb rögzítőket. Egyenként vegye ki az elemeket, rakja őket sorba, s keresse meg a kötőelemek, szerelvények külön kis csomagját.

Két oldalról hozzáférhető

A nagyméretű nappalit kettéosztó, térelválasztó polcrendszerrel jóval nagyobb tárolóhelyhez jut, mint a fal mellett állóval, mert így a polcok és szekrények teljes mélysége kihasználható. Ugyanez érvényes a konyhai étkező- és munkapultra is.

Mire jó egy kandalló?

A használaton kívüli kandalló tárolóvá vagy vitrinné alakítható. Fedje le a kéményt, nehogy beessen az eső, majd szereljen ventilátoros záróajtót a kürtő aljára.

Megemelt ágy

Az ágy értékes helyet foglal el a szoba alapterületéből. Csúsztasson alacsony, görgős fiókot a lábakon álló ágy alá. Helyezze dobogóra a fekvőhelyet, s alakítson ki alatta tolóajtós tárolóhelyet. Cserélje ágyneműtartó fiókos ágyra a régi ágyakat. A gyermekszobába tegyen „egyszemélyes” emeletes ágyat, hogy alatta elférjen a ruhás- vagy játéktároló szekrény, illetve az íróasztal.

Tároló a pad alatt

Ablakban tárolóAz ablakfülkébe beépített ülőpad belsejében is sok holmi tárolható. Ezekhez az ülőkét felemelve, vagy a pad elején kialakított (toló)ajtón keresztül lehet hozzáférni.