Bútorápolás

A sima és tartós lakkréteg titka

Áttetsző és gyorsan szárad

A kétkomponensű és vízzel oldható lakkoknak két nagy előnyük van a poliuretánlakkokkal szemben: gyorsabban száradnak, ezért kevésbé ragad por a frissen lakkozott felületre, s a bevonat nem sárgul meg, átlátszó marad. A cellulózlakk is színtelen, de nem olyan ellenálló, mint a poliuretán- és a vizes bázisú vagy kétkomponensű lakkok.

Üvegedényben keverje!

lakkA kétkomponensű lakk nem fog megkötni, ha vegyi reakcióba lép a keverőedénnyel. Éppen ezért üvegedényt használjon a műanyag, illetve fém helyett.

Az ecset legyen pormentes!

Ha nem szeretné, hogy az ecset port szedjen fel a padlóról, illetve a munkaasztalról, állítsa alufóliára vagy műanyag tálkákba a bútor lábait a lakkozás megkezdése előtt.

Légbuborékok ellen

A lakkot új vagy kizárólag lakkozáshoz használt edénybe töltse ki. Mártsa bele, majd nyomja az edény falához az ecsetet. így a sörték közül eltávozik az ott megragadt levegő, amely külön­ben – apró buborékok formájában – átkerülne a frissen lakkozott felületre.

Állítsa fejtetőre!

A visszazárt lakkosdobozt fél órára for­dítsa fejjel lefelé, majd talpra állítva, a szokásos helyzetben tárolja. így jobban zár a tető, és kevésbé bőrösödik a lakk teteje.

Dörzsölje be az első réteget!

Az első, hígított lakkréteget tiszta, nem foszló ronggyal kenje fel a fára. Erős mozdulatokkal dörzsölje bele a felületbe. A rongy azért fontos, mert ecsettel ilyen nyomóerőt nem tudna kifejteni.

Keverve, nem rázva!

Sohase rázza fel a lakkosdobozt, mert levegőbuborékok keletkeznek benne. A lakkot lassan és óvatosan, egy tiszta, vékony faléccel keverje.

Megduzzadó rostok

A vizes lakk megduzzasztja a fa rostjait, így annak felülete érdes tapintásúvá válik. Ezen két módon segíthet. Előbb nedvesítse meg a fát, hogy alaposan megduzzadjanak a rostjai, majd csiszolja simára, vagy vigye fel az első lakkréteget, s utána csiszolja simára a megdagadt rostokat.

Porfogó rongy

A lakkon minden porszem meglátszik. Az egyes rétegek felvitele előtt lakkos-oldószeres ronggyal törölje át a bevonandó felületet. Mártson egy nem foszló rongyot lakkbenzinnel hígított poliuretánlakkba (a vizes lakk nem jó e célra), majd csavarja ki. A lenolaj is megteszi. A rongy ragadós legyen, ne pedig nedves.

Nem hullik az ecset szőre

Lakk felvitele ecsettelA lakkozáshoz jó minőségű vagy külön lakkecsetet használjon. Az olcsó ecset hullajtja a szőrét, a nedves lakkba beletapadó, kihullott szálak pedig nehezen vagy egyáltalán nem távolíthatók el a lakk száradása után.

Farontó bogarak ellen

A szekrények hátoldalát, fiókok alját se hagyja ki a bútor festése vagy lak­kozása során. Az asztalosok hagyományosan csupaszon hagyták ezeket a felületeket, de így a szú könnyen megtámadhatja a fát. Az is sokat számít, ha csak egy-két lakkréteget visz fel ezekre a felületekre.

Külön fesse be!

A bútor lakkozása előtt távolítsa el róla a gombokat és a fogantyúkat. Ezeket külön lakkozza, mielőtt visszaszereli őket a helyükre.

Ne késlekedjen!

A kétkomponensű és cellulózlakkokat gyorsan kell kenni. Laposan tartott ecsettel, szaporán hordja föl a lakkot. A csíkok széleit addig dolgozza össze, míg nedvesek – így nem látszik ecsetnyom a száradás után. Az ecsetet tisztítsa meg tüstént a megfelelő hígítóval vagy oldószerrel, mert a beleszáradt lakk használha­tatlanná teszi az ecsetet.

A hibák elleplezése

Matt vagy selyemfényű lakkal könnyebb szép felületet elérni, mint fényessel. Az utóbbi minden apró hibát kiemel, míg a másik kettő inkább elrejti ezeket. Ha fényesebb felületet szeretne, kenjen viaszt a selyemfényű lakkra.

Pácolt fafelületek beeresztése

A poliuretán lakk oldószere részben oldja a fapácot. Ezt úgy akadályozhatja meg, ha lakkozás előtt átkeni a felületet egy réteg beeresztőszerrel. Hagyja alaposan száradni, mielőtt elkezdi a lakkozást.

Színezett lakkok készítése

Kis mennyiségű fapácot hozzákeverve színes lakkot készíthet: poliuretánlakkokhoz szeszes pácot, vizes lakkokhoz vízben oldható pácot használjon.

Lakk színezéseApránként adja a lakkhoz a színezéket (szemcseppentővel például kitűnően adagolható), keverje el alaposan, majd ellenőrizze a színt. Ne feledje, hogy a pác festékpigmentje annál többet takar a fa erezetéből, minél több rétegű lesz a páccal színezett lakk.

Segíti a száradást

A hosszabb ideje tárolt lakkokhoz adjon egy kis száradássegítő terpentinolajat. A terpentin pótolja a lakk eredeti szárítóadalékát, amely a tárolás során elpárolgott. A terpentinolaj általában festékboltokban kapható.

Ecsettároló oldat

Két poliuretán lakk réteg felvitele közt ne tisztítsa meg az ecsetet. Lógassa két rész lakkból és egy rész lakkbenzinből készült „tárolókeverékbe” Amikor újra kézbe veszi az ecsetet, tiszta, nedvszívó papíron kenje ki belőle a keveréket.