Bútorápolás

Hogyan renováljuk bútorainkat?

Tehát eldöntötted, hogy felújítod az otthonod. Itt az ideje, hogy kidobd a bútort és tiszta lappal indulj? Semmiképpen! A fa bútor újra festése kiváló módja annak, hogy a már rendelkezésedre állóból valami újat hozz létre. Néhány festék és kellék áráért kapsz egy vadonatúj csillogó, egyedi bútordarabot, melyet egyébként nem adnának olcsón!

A bútor renoválásának folyamata

A bútor renoválásának folyamata meglehetősen egyszerű, de tartsd észben, hogy minden lépés kulcsfontosságú. Bár csábító egyből nekiugrani a festésnek, az előkészületek lépéseit követve juthatsz el a kívánt eredményhez. A munka kivitelezéséhez egy jól szellőző helységet kell kiválasztanod és szánj rá hosszabb időt, így nem lanyhul a figyelmed félúton.

Győződj meg róla, hogy van vegyszerálló kesztyűd, védőköpenyed, szemüveged és porvédő maszkod, hogy megvédd magad a füst és a laza darabok belélegzésétől. Készíts egy „Előtte” fotót, hogy később emlékezz arra, melyik rész hol volt és persze azért, hogy jól visszaadják majd az „Előtte és utána” átalakulást!

Most itt az ideje a fa előkészítésének és lefestésének. Hagyd szárnyalni a képzeleted! Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy egy csodálatos díszítőelemet hozz létre otthonod számára, merész színben. Fontold meg az új szerelvényeket! Hihetetlen, milyen modernné tud varázsolni egy régi komódot, asztalt vagy szekrénysort egy új fiók fogantyú.

Függetlenül attól, hogy átalakítasz egy bútordarabot vagy egyszerűen felfrissíted a felületét, egy dolog biztos. Miután befejezted, már a következő célpontot fogod keresni az átalakításra.

Hogyan készítsd elő, fesd le és védd meg a fa bútort?

Amire szükséged van:

 • Cseppfelfogó.
 • Festékoldó: számos lehetőség létezik. Amelyekről azt állítják, hogy kevesebb a vegyszer tartalmuk, azoknak több is a hatóidejük.
 • Csiszológép: kézi csiszolás: 100-200 csiszolás per perc, csiszológép: 6000-8000 csiszolás per perc.
 • Spakli.
 • Csiszolópapír: finomszemcsés, Közepes finomságú és csiszolóblokk.
 • Rongy.
 • Maszkolószalag.
 • Alapozó.
 • Festék: Az olajbázisú festékek hosszabb élettartamúak és hidegebb hőmérsékleten is használhatóak, de sokkal erősebb a szaguk, ami akár hetekig meg is maradhat. A latex festék gyorsabban szárad és nincs tartós szaga. Jobban használható meleg, száraz időben. A latex festék kiemelheti a fa erezetét, ezért jobb, ha két réteg között megcsiszoljuk a felületet.
 • Ecsetek és hengerek.
 • Viaszpaszta: keress egy méhviasz, karnaubaviasz, kandelillaviasz és paraffin keveréket, amellyel szigetelheted és védheted a bútort.
 • Finom acélgyapot.

Előkészítés

 1. Teríts le egy cseppfelfogót, hogy megvédd a padlót a kiömlő vagy lefröccsenő festéktől.
 2. Készíts egy „Előtte” fotót, hogy később emlékezz arra, melyik rész hol volt, vagy jelöld számokkal az egyes darabokat, mikor eltávolítod a fiókokat és ajtókat.
 3. Minden lyukat vagy repedést tölts fel fa töltőanyaggal és spaklival. Ha megszáradt, csiszold le közepes finomságú csiszolópapírral a javított részeket.
 4. Fedd le maszkoló szalaggal azokat a felületeket, amelyeket nem akarsz lefesteni, beleértve a fiókokat, a szekrény belsejét vagy a nehezen eltávolítható szerelvényeket.
 5. Használj egy nedves rongyot és/vagy fára nem ártalmas tisztítószert a bútor teljes felületén, beleértve a fiókokat is.
 6. Használj festékoldót ha a jelenlegi buborékos vagy lepattogzott, ha túl sok a látható festékréteg vagy ha pácolást tervezel. Vidd fel az oldószert és hagyd hatni 24 órát (néhány változat 30 perc után eltávolítható). Használj spaklit vagy műanyag kaparót a festékdarabok eltávolításához.
 7. Csiszolás: Használj finom szemcsés csiszolópapírt vagy csiszolóblokkot a sima felületért.
 8. Alapozás: Nem minden darabot szükséges lealapozni, de jó ötlet, ha a kezeletlen fát lealapozzuk a festék vagy pác tapadásának elősegítése érdekében.
 9. Szerelvények eltávolítása: Csavarozd le a kilincseket, gombokat, fogantyúkat és zsanérokat. Tedd be őket egy üvegbe vagy táskába, így egyik darab sem tűnik majd el.
 10. Durva csiszolás: Használj közepes finomságú csiszolópapírt a kosz, törmelék és az aktuális felület eltávolításához (ha nincs szükség festékleoldásra).
 11. Tisztítás: Használj tiszta, nedves rongyot a por és részecskék letörléséhez.

Festék

 1. Elsőként fesd le a nagy, egyenes felületeket (ehhez használj hengert a finomabb végeredmény érdekében).
 2. Fesd a tetejétől lefelé haladva, hogy az esetlegesen lecsöpögő festéket el tudd tüntetni közben.
 3. Az erezetnek megfelelő irányban fesd ecsettel vagy hengerrel.
 4. Kerüld el azt, hogy túl sok festék kerüljön az ecsetre.
 5. Folytasd ecsettel a szélek és szegélyek festését.
 6. Várd meg a festési utasításban ajánlott időt, majd töröld le a cseppeket egy tiszta, nedves ruhával.
 7. Az egyenletes, profi végeredmény érdekében használj finom szemcsés csiszolópapírt a rétegek között. Ügyelj arra, hogy letöröld a port utána.

Befejezés

Védelem: Miután az utolsó réteg is megszáradt, legalább 24 óra elteltével, használj viaszt vagy bútor tömítőt. Hagyd száradni legalább 10-15 percig. Polírozd le egy tiszta ronggyal vagy egy finom acélgyapottal.

Ne nyúlj hozzá! A foltok és repedések elkerülése érdekében legalább két napig ne nyúlj hozzá vagy ne mozdítsd el a bútort. Ha nem viaszoltad a bútort, akkor hagyd száradni a felületet néhány hétig.

Szerelvények visszarakása: Használd a régi vagy új szerelvényeket.

Bútorfelújítás biztonságosan

Viselj vegyszerálló kesztyűt, védőköpenyt, szemüveget és porvédő maszkot vagy használj ventilátort, hogy megvédd a bőröd és elkerüld a füst és a laza darabok belélegzését.

Jól szellőző helységben dolgozz! A foltos rongyot hagyd kint száradni, mivel az olajos rongyok kigyulladhatnak amíg nedvesek. Ellenőrizd a lakóhelyed előírásait a veszélyes anyagok megfelelő hatástalanítására vonatkozóan, beleértve a festékoldó szereket is.

Egy régi bútor felújítása költséghatékony és kifizetődő lehet. Míg az egész folyamat, az előkészítéstől a befejezésig, némi időt és türelmet igényel, az új szépség megéri majd.

Hogyan renováljuk bútorainkat?


Forrás:
protektor-festek.hu/butorrenovalas-lepesenkent/