Bútorápolás

Pácok és lazúrok helyes használata, színválasztás

Mi a különbség?

A lazúr védi a fát, mind belső, mind külső használatra alkalmas. Számos különféle fafajtát utánzó, természetes színtónusban kapható, a leghalványabb fenyőtől a legsötétebb mahagóniig. A pác díszítésre kizárólag beltéri célra használható, s még ott is be kell vonni lakkal, politúrral vagy viasszal. Átlátszó, megfesti a fát, s kiemeli az erezetét. Mire jó és mire nem a pác? Tudja meg most!

Csak a puszta fára…

A pác összetétele olyan, hogy könnyen beszívódik a fába. Új, kezeletlen, illetve alaposan lemaratott bútorra kell felvinni. A régi bevonat megakadályozza az egyenletes beszívódást. A fölösleges pác megmarad a felületen, s lakkozáskor vagy politúrozáskor újra feloldódik. Az illesztéseknél megkötő ragasztó szintén akadályozza a pác felszívódását.

Öltözködési tanácsok

A fapácot és a lazúrt igen nehéz lemosni a bőrről, a ruhából pedig szin­te lehetetlen eltávolítani. Viseljen tehát gumikesztyűt és elhasznált ruhát, ami­kor ilyen anyagokkal dolgozik.

Keverés utáni próba

A fapác tárolódobozát rázza fel, mielőtt kinyitná. így egyenletesen eloszlik a folyadékban a festékanyag, és ha kinyitja a dobozt, a fedél belső oldalán látszik a pác körülbelüli árnyalata. Ott próbálja ki a pácot a bútoron, ahol nem látszik. A már felvitt pácot szinte lehetetlen teljesen eltávolítani – hacsak egészen a nyers fáig le nem csiszolja a pácolt réteget. Acélgyapottal és lakkbenzinnel részlegesen eltávolítható.

Ne higgyen a mintáknak!

Ne bízzon a bolti mintákban, különösen, ha már hosszabb ideje álltak a napos kirakatban. A mintaszíneket olcsó fenyőlécekre kenik, ki tudja, hány rétegben. Így a drágább keményfán, például tölgyön vagy mahagónin egészen más színt ad ugyanaz a pác vagy lazúr.

Hány réteg legyen?

Több réteg lazúrHa mélyíteni akarja a bútor színét, több rétegben alkalmazza a lazúrt. Ne feledje azonban, hogy a lazúr pigmentjei egy bizonyos számú réteg felvitele után fokozatosan elfedik, elmossák a fa erezetét, természetes színét.

Színek kikeverése

Vajon összeillenek?

Mindig ellenőrizze a pácok és lazúrok összeférhetőségét, mielőtt keverné őket. A pácok és lazúrok vízben vagy más oldószerben oldhatók. A külön­böző fajták nem mindig keverhetők, ezért előbb olvassa el a használati utasítást.

Színárnyalatok kikeverése

A művész olajfestékek oldószeres pácokkal, míg a vízfestékek vizes pácokkal keverhetők. Kevés festéket használjon, nehogy tönkretegye a bevonat átlátszóságát. Elegyítse az olajfestéket némi lenolajjal, majd lakkbenzinnel hígítsa, mielőtt bekeverné a pácba. Ha befőttesüvegben keveri ki a színt, némi képet kaphat a vég­eredményről, de a pácot ilyenkor is ki kell próbálni a bútor valamelyik rejtett szegletében.

Így lesz egyenletes a felület

Az asztalok és széklapok peremén a fa jobban beszívja a pácot, mint a felületén. Ha túl sok a festék, a lap széle jóval sötétebbnek mutatkozik majd, mint a többi rész. Ezt megelő­zendő, előbb szálirányban kenje át a fát, majd a kifogyófélben lévő festőpárnával dörzsölje be a deszkák végeit, amíg azok színe olyan nem lesz, mint a felületé.

Réteges hatás

Érdekes hatásokat érhet el több réteg anilinfestékkel. Kenje át a nyers fát valamilyen anilinfestékkel, majd száradás után egy másik színnel, és így tovább. Először hulladék fán kísérletezze ki a kívánt hatást.

Kezdőknek ajánljuk

Fafelületen az anilinfesték adja a legélénkebb színeket. Ez a jobb festék- és tapétaboltokban készre keverten vagy por alakban kapható. Vízben oldható fajtát célszerű vásárolni. A spirituszban oldódó anilinpác gyorsan szárad, ezért egy kezdő aligha tudja elkerülni a csúf átfedéseket. A lazúros bútort (különösen a vörös vagy barna színűt) ne érje közvetlen napfény, mert kifakulhat.

A száradás lassítása

Ha mégis alkoholos pácot alkalmaz, előtte kenje át bőven spiritusszal a fát. Ez elnyújtja a pác száradását, s több idő marad, hogy a színezéket egyenletesen el lehessen teríteni a felületen. Sohasem szabad denaturált szesszel telíteni a fát, mert megdagadnak a rostjai.

Javítószínezék

Spirituszban oldható anilinfestékkel remekül elkendőzhetők a politúrozott felület javításai. Keverjen némi porfestéket a denaturált szeszbe, majd öntsön hozzá színtelen politúrt. Finom művész­ecsettel óvatosan kenje át a sérült részt a megszínezett eleggyel.

Sokszínű hármas

Három anilinfesték – sárga, vörös és fekete – keverékével különféle keményfák színe imitálható. A megfelelő árnyalathoz tetszés szerint hígíthatja a pácot.

Sötét tölgyszín keverése: 6 rész fekete, 1,5 rész sárga és 1 rész vörös festékből.

A gesztenyebarnát jól utánozza 3 rész fekete, 2 rész sárga és 2 rész vörös festék keveréke.

Mahagóni színt kap, ha 14 rész vörös, 3 rész fekete, továbbá 2 rész sárga színt kever össze.

A rózsafát 2 rész vörös és 1 rész fekete anilinfesték keverésével jól lehet imitálni.