Bútorápolás

Bútor hibáinak gyors javítása, elkendőzése

Viasz vagy olaj?

Felület javításaLakkbenzinpróbával döntse el, hogy viasszal avagy olajjal kezelték-e a fe­lületet. Itasson át egy rongyot kevés­ke lakkbenzinnel, és dörzsölje meg vele a bútor egy rejtett szögletét. A viasz a lakkbenzin hatására feloldódik, és foltot hagy a törlőruhán, az olajréteg viszont csak sikamlóssá válik.

Nézze meg a színét!

A cellulóz- és akrillakk szinte teljesen átlátszó, míg a poliuretán lakk idővel megsárgul. így gyakran már a színéből látni, hogy poliuretánlakk fedi a felületet. Ha meg akar bizonyosodni róla, a bútor kevéssé feltűnő pontját dörzsölje meg cellulózhígítóval. Ez oldja a cellulóz-és akrillakkréteget, a poliuretán bevonatnak azonban meg se kottyan.

Végezzen spirituszos próbát!

Ha meg akarja tudni, vajon valódi politúr fedi-e a bútordarabot, denaturált szeszbe mártott ronggyal erősen dörzsölje meg egy kevésbé feltűnő részen. Amennyiben pillanatok alatt feloldódik a bevonat és foltot hagy a rongyon, biztos lehet benne, hogy valódi politúrral van dolga.

Egészségvédelem

A bútorok felületkezeléséhez használt anyagok gyúlékonyak, mérgező gőzöket bocsátanak ki. Jól szellőző helyiségben dolgozzon, és közben ne dohányozzon. Ha kétkomponensű lakkal dolgozik, vagy üvegszálas töltőanyagot csiszol, feltétlen viseljen védőmaszkot.

Ha nem oldódik a bevonat…

sniccerA poliuretán- és a hidegen kötő vagy kétkomponensű lakkok legtöbbször nem oldhatók. A poliuretán idővel megsárgul, de ellenőrzésképpen kaparja meg a bútor rejtett szögletében sniccerrel a bevonatot. A poliuretánlakk pelyhek és por formájában, a hidegen kötő lakk viszont csak porként válik le a bútor felületéről.

Makacs szennyeződés ellen…

A poros viaszbevonatot egyenlő térfogatú ecet, lakkbenzin és víz keverékéből házilag készített bútortisztítóval távolítsa el. Adjon az oldathoz cseppnyi mosogatószert, majd töltse egy növénypermetezéshez használatos, szórófejjel ellátott flakonba. Az elfolyósodott viaszt törölje le, mielőtt megkeményedne.

Fehér gyűrűk eltüntetése

Karosszéria- és fémpolírozó paszta segítségével remekül eltávolíthatók a lakkozott bútor felületén képződött fehér gyűrűk. E szerek dörzshatásúak, ezért puha, nedves ronggyal vigye fel őket.

Halványítsa el a tintafoltot!

Tintafoltok eltüntetésére az oxálsavat ajánlják, ez a szer azonban igen erős, és a használata veszélyes, Bevonat nélküli fán jó eredményt lehet elérni só és citromlé keverékével is.

Só és citromLakkozott felületnél legjobb megbékélni a tintafolttal – különösen egy régi asztal vagy szekreter esetében.

Perzselésekre babaolajat

A hőtől apró repedések keletkeznek a politúron. Újítsa fel tehát a bútort: csöppentsen rá némi babaolajat, majd spirituszba mártott ronggyal óvatosan dörzsölje be a felületbe.

Kozmetikai kezelés

Kozmetikai javításA lakkfelület repedéseit és karcait átlát­szó körömlakkal javítsa. Töltse ki bőven a sérülést, majd várja meg, míg alapo­san megköt a körömlakk, és csak ezután csiszolja meg finom, vizesen is használ­ható csiszolópapírral.

Profi javítóanyag

A politúr felületi karcait egy bútorres­taurátorok által használt keverékkel lehet legjobban eltüntetni. Öntsön egy kisebb edénybe azonos térfogatú lakk­benzint denaturált szeszt és lenolajat, majd használat előtt rázza össze alaposan az elegyet. Puha ronggyal, körkörös mozdulatokkal dörzsölje be a karcos felületbe.

Égésnyomok javítása

A fabútorokat többnyire égő cigaretta vagy szivar perzseli meg. Az égés­nyomot nem lehet gyorsjavítással vagy vegyszerrel eltüntetni. Ehhez a művelethez a fekete foltot először éles sniccerrel vagy vésővel kell kikaparni. Ezután ki kell tölteni és el kell leplezni a sérülést. A mélységétől és a javítandó bútor bevonatától függően viaszrudat vagy színében egyező fatapaszt használjon.

Karcolások eltüntetése

A poliuretánokkal bevont felületek karcainak eltüntetésére uretántartalmú, polimerizált lenolaj használható („dán olaj” néven kapható). A száradás körül­belül 4 óra; utána viaszolja át a bútort.

Így illessze a színt

Megfelelő színű filctollal jól ellep­lezhetek a karcolások. Ha mélyedést kell kitölteni, sűrítse be némi bútor­viasszal a megfelelő színű művész olajfestéket, majd kis ecsettel hordja föl a keveréket.

Benyomódások javítása

Benyomódás javításaLépések:

  1. Művészecsettel kenjen forró vizet a mélyedésbe. Amint a fa beszívta, ken­jen rá még többet, hogy a farostok megduzzadjanak.
  2. A rostokat a benyomódásra helyezett nedves vattával „bo­rogatva” is megduzzaszthatja.
  3. Meggyorsítja a műveletet, ha forró vasaló hegyével gőzöli a horpadásra helyezett vattát.
  4. Politúrozott felületen fehér foltok keletkezhetnek a keze­lés nyomán; ezeket karosszé­riaápoló vagy fémpolírozó szerrel távolítsa el.