Bútorápolás

Hogyan lehet sérülés nélkül szétszedni a bútort?

Óvja a bőrét!

Némelyik fa ragasztó irritálja a bőrt. Húzzon gumikesztyűt, ha karbamid-, formaldehid- vagy epoxigyanta-tartal­mú ragasztóval dolgozik. A bőrre került ragasztót azonnal törölje le.

Erősítő injekció

Mielőtt úgy dönt, hogy szétszed egy meglazult fakötést, próbáljon ragasztót nyomni bele. Fúrjon egy kis lyukat az illeszték rejtett pontján, majd eldobható fecskendővel nyomjon a résbe ragasztót.

RagasztásA polivinil-acetátos (PVA) vagy karbamid-formaldehides ragasztó a leghatásosabb. Zárja le a kifúrt lyukat gyurmával vagy gittel, amíg megköt a ragasztó.

Laza sarkok megerősítése

A rejtett helyen – például egy könyvespolc hátoldalán – található kilazult sarokillesztékeket rétegelt lemezből készült, háromszög alakú kis merevítőkkel erősítheti meg. Az összes sarokra ragassza és óva­tosan csavarozza rá a merevítőket.

Az enyvezés feloldása

Ha ütögetéssel szedi szét a bútort, könnyen eltörhetnek annak alkatrészei. Ám a régi darabokat valószínűleg enyvvel ragasztották, mely spiritusszal oldható.

Enyvezés feloldásaPróbálja meg denaturált szesszel meglazítani a fakötéseket. Fúrjon kis lyukat, hogy jobban hozzáférjen az illesztékhez, majd eldobható fecskendővel nyomjon bele denaturált szeszt.

Régi illesztékek tisztítása

Az asztaloskötés attól erős, hogy a ragasztó beszívódik a fába is. A fa rostjait eltömő régi ragasztó ezt meggátolja – épp ezért el kell távolítani.

Illesztékek tisztításaA hagyományos enyvet a denaturált szesz oldja (fent), a szintetikus ragasztót vésővel kell óvatosan lekapargatni (jobbra). Vigyázzon, nehogy megsérüljön a fa, s meggyengüljön az illeszték.

Szögek és facsapok kifúrása

Ha a csapos fakötés szöggel van megerősítve, akkor a bútor szétszerelése előtt ki kell fúrni a szöget.

Csapok fúrásaA szög eltávolítása előtt pontozóval mélyítse be a fejét – így a szög kifúrása során nehezebben csúszik le a fúró, és nem sérül meg a bútor. A facsap kifúrását pontosan akkora fúróval végezze, amilyen az új facsap mérete.

Laza csapok kihúzása

A meglazult „száraz” facsapot úgy veheti ki, ha facsavart hajt a végébe, majd fogóval ennek fejét megfogva kihúzza a lyukból a csapot.

A bútor darabjainak összeállítása

Ellenőrizze az illesztéseket!

Mielőtt elkezdené a ragasztást győződjön meg arról, hogy pontosan illeszkednek-e az alkatrészek. Ezzel egyben azt is ellenőrizheti, hogy minden a megfelelő helyre kerüljön. Jobb a hibát idejekorán felfedezni, mint később – a szorító­kat szétszedve – újból összerakni a kötéseket.

Óvja a fát a szorítópofáktól!

Nézze meg, hogy hol tartanak legjobban a szorítók, míg szárad a bútor. Ragasztószalaggal tegyen ide fadarabkákat, hullámpapírt vagy keménygumit, hogy a nagyobb felületen felfekvő szorítópofák ne nyomják be a fát. Ne húzza túl a szorítót, mert elmozdíthatja a helyükről az illesztékeket.

Repedt fatábla javítása

Vékony tábláknál ragasszon fatömbö­ket a lap visszájára, a repedés két felén. Miután ezek megkötöttek, nyomjon ragasztót a résbe, majd csavaros szorítókkal húzza össze a tömböket. A ragasztó száradása után vésővel óvatosan üsse le őket. A vastag táblákhoz csavarozza hozzá a fatömböket, de vigyázzon, nehogy átüsse a bútor felületét.

Legyen résen!

Vizsgálja meg a régi komódfiókok elejét. Betolt helyzetben alul-felül egyforma résnek kell lennie, ám a fiókvezető kopása miatt gyakran már csak felül marad rés. Ragasszon a fiókok alsó keresztlécére – a szélüktől kissé beljebb – két-két vékony rétegeIt lemezcsíkot, hogy elölről nézve ne látszódjanak, így a betolt fiók eleje felfekszik ezekre a távtartókra, s alul-felül egyforma lesz a rés.

Hadd mozogjon…

A tömörfa asztallap megrepedhet, ha rácsavarozzák az asztal kávára. Csavar helyett csapokat használjon, amelyek lehetővé teszik, hogy az asztallap és a káva egymástól függetlenül tágulhasson, illetve