Bútorápolás

Sérült bútor: lyukak, repedések és karcok javítása

Folyékony kitöltőszer

Folyékony javítóSérülések javítására és a politúrozott bútor kisebb lyukainak kitöltésére sellak-rudacskák kaphatók, de folyékony sellakot (politúrt) is használhat. Öntse tálkába a sellakot, és hagyja körülbelül fél órára sűrűsödni. Mártson gyufaszálat a sűrű sellakba, és csöpögtesse a sérülésre. Szükség esetén több rétegben töltse ki a mélyedést, majd egy éles pengével, óvatosan kaparja le a fölösleget. Száradás után vízálló dörzspapírral csiszolja minél simábbra a kitöltött felületet.

Forró viaszos kezelés

Ha nem kap fa kitöltő viaszt, használjon helyette zsírkrétát, ami gyorsan köt és éppúgy tömít. Olvassza meg egy kanálban, gyertyaláng felett a zsírkrétát – különböző színűekből keverje ki a bútor színét. Az olvadt viaszt csöpögtesse a vájatokba, mély karcokba és szújáratokba, majd forró vízbe mártott kés­sel simítsa el. Miután megkeményedett a viasz, műanyag késsel távolítsa el a fölösleget.

A szúkártétel árulkodó jelei

Figyelje az árulkodó fűrészporhalmocskákat a szekrény és a komód alján – különösen a bútor festetlen, lakkozás nél­küli részein, mert ezek az apró kártevők leginkább a keze­letlen fába rágnak maguknak járatot.

Őrködés viasszal

A szúrágta lyukakat viasszal vagy fatapasszal töltse ki. A sérülés így sokkal kevésbé feltűnő és az újabb támadás is könnyebben észrevehető.

Pusztulj – vagy pusztulsz!

A sötét szújáratok régebbi kártételről tanúskodnak, de ilyenkor is kezelje valamilyen rovarirtó szerrel a bútort, hogy elpusztuljanak a fában szunnyadó lárvák.

Szu irtásaKezelt fába a kifejlett egyedek sem raknak petét. Viseljen védőszemüveget, ha folyadékot nyom a szú rágta járatokba, nehogy a veszélyes folyadék egy másik nyíláson át a szemébe spricceljen.

A karosszériajavító tapasz

A karosszénajavító tapasz anyaga sérült bútorok javítására is alkalmas. Tömör fához és egyéb anyagokhoz (forgácslemez, MDF-lapok) egyaránt használható. Hajtson apró csavarokat a javítandó felületbe – így jobban tapad, és nem töredezik le a kitöltőanyag. Formakészítés: rögzítsen kis faléceket a javítandó rész köré, hogy ne folyjon szét a tapasz, amikor ráönti, és kevesebbet kelljen lecsiszolni a végén.

Javítás tapasszalVonja be a léceket ragasztó­szalaggal, nehogy rájuk tapadjon a kitöltőanyag. A kitt felületét formázó-késsel azonnal simítsa el. Miután a kitt megkötött, finom szemcséjű dörzspapírral csiszolja simára a frissen javított felületet.

Sérülések pótlása fából szabott folttal

Dugaszolja be!

A bútor sérült darabját foltvágóval – és a hozzá tartozó marókkal – lehet kivágni, majd a kivágásba pontosan illő furnérdarabbal pótolni. Ha folt gyanánt az eredetihez hasonló erezetű és színű fát választ, akkor szinte észrevehetetlen lesz a javítás.

A rombusz alakú kevésbé feltűnő

Ha nincs foltvágója, szabjon rombusz alakú fafoltot. A széleit csapja le egy kissé, s így használja sablonként a sérült rész körülvéséséhez.

FapótlásAmikor aztán a foltot beütögeti a mélyedésbe, ék alakú széle szavatolja a szoros és láthatatlan illeszkedést.

Színezze meg a kittet!

Nem érdemes különféle színű fatapaszokat gyűjtögetni – vásároljon egyetlen doboz, világos színűt. Ebből vegye a szükséges mennyiséget, majd keverjen hozzá a javítandó fa színéhez illő színezőpasztát. Előbb azonban járjon utána, hogy a színezőfesték keverhető-e a fatapasszal.

Műgyantás erősítés

Az erősen szúette bútorok megerősítésére jól használható az autós szaküzletekben kapható (üvegszálas) műgyanta. Fúrjon 5 mm-es vagy kisebb lyukakat a sérült rész köré, s nyomja beléjük a gyantát, hogy megkössön. Ugyanilyen módszerrel erősítheti meg a forgácslemezből készült kony­haszekrényt, ha megsérült a zsanér körül.