Bútorápolás

Bútoron lévő makacs foltok eltávolítása, maratás

Maratás – Óvatosan a vegyi anyagokkal!

MaratásA festékmaratás legolcsóbb módja a forró nátronlúgfürdő, ugyanakkor ez károsítja leginkább a bútort. A fürdőbe merített bútorokat hirtelen hőmérséklet-változás éri, majd vízzel locsolva mossák le róluk a vegyszert. Ezek a váratlan behatások elrepeszthetik a falemezeket, meggyengíthetik az illesztékeket, fellazíthatják a fa rostjait. A keményfa el is színeződhet.

Értékes bútort ne marasson!

Az antik bútor patinájának – hosszú évek során kialakult fényének – eltávolítása nagyban csökkenti a bútor értékét. A gyaníthatóan értékes bútort épp ezért ne marassa le.

Gél vagy folyadék?

Függőleges felületekre kocsonyás maratószert alkalmazzon – nem fut le a padlóra, könnyebb kezelni, és hatékonyabb. Máshol is használható, habár a folyékony festékmaró jobban behatol a cirádákba. Kocsonyás szer híján keverjen némi tapétaragasztót a vizes maratószerbe.

Vegyi maratószerek

Régi festék- vagy lakkrétegek eltávolítására a maratószer a legal­kalmasabb. A csiszolás a fa egy részét is leszedi, így megsérülhetnek annak finom élei. A hőlégfúvó és a benzinlámpa megégetheti a fát. A csiszolás és égetés az egészségre is káros, ha régi ólmos festéket kell eltávolítani; ezt mindig vegyszerrel marassa le.

Ecetes oldat

A fán megjelenő fehér sókiválás annak a jele, hogy a bútor túl sokáig ázott a nátronfürdőben. A foltokat tömény ecettel távolítsa el; a műveletet – néhány héten belül – alighanem többször is meg kell ismételni, míg ki nem válik az összes vegyszer.

Makacs foltok ellen

Dörzsi szivacsA fa erezetében bennragadt festékmaradványokat a marószerbe mártott mosogatószivacs dörzsis felével távolítsa el – szálirányban súrolva.

Ne akarjon túl sokat!

Egy bútor teljes lemaratása sok-sok türelmet igénylő munka, ezért elsőre egy kisebb darabot válasszon. A kezdők csak olyan bútorral foglalkozzanak, amelyet könnyedén fel tudnak emelni. A ruhásszekrényt, ebédlőasztalt és baldachinos ágyat hagyja későbbre, amikor már kellő gyakorlatot szerzett.

Kényelmes munkavégzés

A festékmaratás sokáig tart. Helyezkedjen el kényelmesen, tegye a munkadarabot állványra, nehogy megfájduljon a háta. Ha nem kell hajolgatnia, kevésbé fog kihagyni egyes részeket. Tartson kéznél némi vizet arra az esetre, ha maratószer fröccsenne a bőrére.

Fontos a jó szellőzés

A vegyi maratószert a szabadban használhatja a legbiztonságosabban Ha mégis beltérben kell dolgoznia, nyisson ablakot a vegyszer erős kipárolgása miatt.