Festés, tapétázás

Alapozók és fedőfestékek

Környezetbarát festékek

A vizes alapú festékek és lakkok kevesebb szerves vegyületet tartal­maznak. Kevésbé károsak a környezetre, és kevésbé veszélyesek azokra, akik sokat dolgoznak velük. Ha hányingere van a festékektől és fáj a feje, olyat használjon, amely kevesebb szerves oldószert tartalmaz. Ha ez sem segít, akkor bízza szakemberre.

Több réteggel az igazi!

Az alapozó az egyenetlenségek eltüntetésére, a közbülső bevonat az alapozó színének takarására szolgál, s arra, hogy jól tapadjon a fedőréteg. A kombinált – alapozót és fedőfestéket is tartalmazó – festék időt és pénzt takarít meg, de nem ad olyan szép felületet, mint a többrétegű.

Az alapozó kiválasztása

FestékA különleges – falra, fára, fémre -készült alapozó tartósabb, és szebb felületet ad, mint az univerzális alapbevonat. Rézcsőre nem kell rozsdagátló, de olyan alapozóval kell festeni, amely elfedi a fém színét.

Foltok eltüntetése

A zsírkréta-, filctoll-, cigarettakátrány­os vízfoltok átütnek a hagyományos festékeken. Használjon alumíniumtartalmú alapozót. Kisebb felületek kezelésére a boltokban kapható aeroszolos „foltölő” szer is használható.

Leplezi a hibákat

A fényes festék kiemeli a felület hibáit. Ha tökéletlen a fafelület, vagy nem akar bajlódni a javításával, akkor használjon kevésbé kényes matt vagy selyemfényű fedőfestéket.

Nem sárgul a fehér

Nem sárgul meg a radiátorok, fűtés- és melegvíz-csövek fehér színe, ha jó minőségű, radiátorzománccal mázolja őket. Ez a festék erős oldószert tar­talmaz, ezért nyisson ablakot.

Gépesített munka

Nagy felületek festéséhez béreljen szivattyús festőhengert. A gép a henger üreges nyelén keresztül folyamatosan adagolja a festéket, így gyorsabban halad a munka. Eközben folyamatosan mozgatni kell a hengert, nehogy a festék lecsöpögjön vagy lefolyjon a falon.

Gátolja a gombásodást

A párás konyhák és fürdőszobák eszményi táptalajt jelentenek a penészgombák számára a falra és mennyezetre lecsapódó gőz miatt. Ezeket a helyiségeket gombaölő szert tartalmazó festékkel fesse ki.

Gyúlékony kombináció

Az oldószeres festékkel bevont polisztirén mennyezetburkoló lapok nagyon gyúlékonyak, ezért mindig vizes alapú festéket használjon.