Festés, tapétázás

Ecset, henger, párna vagy pisztoly? Mivel fessünk?

Megéri rugalmas hengert venni

Érdemes jó minőségű festőhengert vásárolni, amely könnyen forog, s összenyomás után visszanyeri az alakját. A nyelének kényelmes legyen a fogása, s csavarmenettel lehessen rá hosszabbítórudat illeszteni. Ez utóbbival hajolgatás nélkül festheti a padlót, s nem kell létrára mászni, hogy elérje a mennyezetet. Mind közül a teleszkópos rúd a legjobb.

Fontolja meg a választást!

Az olcsó szivacshengert olyan munkákhoz használja, ahol nem fontos a felület minősége. Nagyon sima felületekhez a rövid szálú moherhuzat a legjobb. A hosszú szálú gyapjú- vagy műszálas henger a rücskös felületek mélyedéseibe is belenyomja a festéket. Hosszú szálú, erős nejlonhuzatot használjon a durva külső falakhoz, például a gyöngykavicsos vakolatra.

Mintázott felületű festés

Domború felületű hengerrel sima falra is készíthető -anyagában vagy színében – mintázott hatást keltő festés. Többek közt zsákvászon, fakéreg, erezett, foltos és pontozott hatású hengerek kaphatók. Léteznek ismétlődő, színes mintájú sávokat festő gumihengerek is.

Festés a fűtőtest mögött

A fűtőtest mögötti fal festésére radiátorhengert vagy ecsetet használjon. Ezek hosszú nyelével a rejtett helyekre is eljut az új szín Festés előtt távolítsa el a port és a pókhálókat. Amikor magát a radiátort festi, fóliával vagy karton papírral takarja le a frissen festett falat.

Milyen méretű legyen az ecset?

EcsetekÁltalános szabály, hogy a legszélesebb ecsetet vegye, amely még kényelmesen kezelhető, s az adott célra alkalmas. Emulziós falfestékekhez 10 cm-es ecset való, míg sima fafelületek mázolásához jobb egy 7,5 cm-es. Szélesebb ecsettel gyorsabb a munka, könnyebb egyenletesen festeni.

Egy olcsó ecset is megteszi

Olcsó ecsetet is használhat, ha nem számít a felület szépsége – például a lépcső alatti szekrény belsejében. Az ecsetet előbb alapozásra és az első réteg felvitelére használja, így a fedőfestésnél már nem hullik a szőre.

Természetes vagy műszálas?

A műszálas ecsetek mindent tudnak, amit a sörteecsetek – csak a legfinomabbakkal nem versenyezhetnek -, és kevésbé hullik a szőrük. Könnyebb tisztítani őket, mint a természetes sörtéből készülteket, s jobban tartják a formájukat is.

Mire jó a festőpárna?

Festőpárnával könnyen, a festék lecsöpögtetése nélkül és vékonyan, lehet a sima felületekre festéket felvinni. A régi festékpárnákat rövid idő alatt tönkretették az oldószeres festékek, a maiak azonban már – lakkbenzines és vizes festékeket használva is tartósnak bizonyulnak.

Gépesített munka

Nagy felületek festéséhez béreljen szivattyús festőhengert. A gép a henger üreges nyelén keresztül folyamatosan adagolja a festéket, így gyorsabban halad a munka. Eközben folyamatosan mozgatni kell a hengert, nehogy a festék lecsöpögjön vagy lefolyjon a falon.

Érdemes letakarni

Szórópisztollyal gyorsabb a festés, mint ecsettel vagy hengerrel, de ne feledje, hogy az így nyert időért cserébe le kell takargatnia azokat a felületeket, amelyeket nem akar befesteni.

Jobb a levegő nélküli

A levegő nélkül működő festékszóróból villanypumpa fújja ki a festéket. Könnyebb használni, s vékonyabban lehet vele festeni, mint a sűrített levegős készülékkel.