Festés, tapétázás

Alaptapéta felragasztása a mennyezetre és a falra

A tapéta alá egy réteg alaptapétát (makulatura) is fel szoktak ragasztani, hogy eltakarják a felület egyenetlenségeit; funkciója a fedő festékréteg alá felhordott réteghez hasonlítható. Bár el is hagyható, de alkalmazása nagymértékben javítja a tapétázott felület minőségét. Egyes tapétafajtákhoz a gyártó utasítása is kötelezővé teheti a makulatúra alkalmazását. Ezt a tapétákhoz hasonlóan kell beragasztózni.

A lapok felragasztása a mennyezetre

Ha a mennyezetet tapétázzuk, célszerű, ha ide is felragasztunk alaptapétát. Akár tapéta, akár festék kerül később a felületre, a makulatúra felragasztása előtt a felületet megfelelően készítsük elő.

Tapéta mennyezetre

Bár a mennyezetek tapétázása nehéznek tűnhet, általában egyszerűbb, mint a falaké, mert itt kevesebb akadállyal találkozhatunk. Fontos, hogy minden egyes lap felrakását egy konkrét viszonyítási ponttól kezdjük, mert csak így lesz megfelelő minőségű a munka végeredménye.

Alapvető tudnivalók

Lépések:

 1. Simítókefével erősen rögzítsük a lap elejét a falsarokba, a vágáshoz hagyjunk egy kisebb lelógó részt. A kefével simítsuk ki a légbuborékokat, miközben fölragasztjuk a lapot. Ügyeljünk a pontos illesztésekre.
 2. A falsarkokban húzzuk fel a tapétát a felületről, majd a behajtás vonala mentén vágjuk le a felesleges részt. Ceruzával is megjelölhetjük a behajtás vonalát, mielőtt felhúznánk a tapétát, hogy jobban látható legyen.
 3. A méretre vágott lapot ezután a simítókefével újra nyomjuk a felületre.

A lámpaszerelvények környékének kialakítása

A mennyezetről lelógó lámpák körül kétféle módon tapétázhatunk. Bármelyiket is alkalmazzuk, amikor a lámpa környékén dolgozunk, mindig kapcsoljuk ki az áramot a villanyóránál.

 • Az illesztések a lámpa középvonalába esnek (bal kép): lazítsuk meg a lámpatartót, és simítsuk mögé a tapétát.
 • Lyuk kivágása (jobb kép): A lyukon húzzuk át a lámpatartót; körülötte vagdossunk csíkokat, majd vágjuk le őket.

Az alaptapéta felragasztása a falra

Az alaptapétát (makulatura) hagyományosan vízszintesen szokták a falra felragasztani, de rögzíthetjük a lapokat függőlegesen is. Általában törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb mennyiséget használjuk; emiatt nagyobb falfelületekre vízszintesen, kisebb falfülkékbe viszont függőlegesen érdemes a lapokat felragasztani. Ha függőlegesen ragasztjuk a makulatúrát, ügyeljünk rá, hogy a tapétával való illesztései soha ne essenek egybe! Itt a vízszintes módszert mutatjuk be. Ha függőlegesen szeretnénk felrakni, a tapétázás általános szabályai érvényesek.

Alaptapéta falra

Lépések:

 • A makulatur-alapokat a falsarkokban illesszük; a levágáshoz hajtsunk be egy kis részt a falsarok mentén. Az egyik kezünkben tartsuk a harmonikaalakban összehajtogatott makulatúrát, miközben a másikkal beállítjuk a megfelelő helyzetbe.
 • Ollóval vagy (amint a képen is látható) vágókéssel (snitzer) vágjuk le a falsarkokban a felesleges részt.
 • Simítókefével fokozatosan simítsuk fel a falra a makulatur-alapot. Mindig a szélüknél illesszük a lapokat, kerülve az átfedést.

A sarkokban (belső falélek) a lapok illesztésének mindig pontosan a falsíkok találkozásába kell esni, ahogyan az a szemközti oldalon látható. A szabadon álló éleken (külső falélek) viszont folytonosan kell átfordítani a tapétalapot. Ez a módszer (mely a képeken is látható) azonban csak teljesen derékszögű falsarkoknál működik. Ellenkező esetben a tapétázásnál bemutatott eljárást kövessük.

Sarkok tapétázása

Lépések:

 • A harmonikába hajtogatott, bekent tapétát fokozatosan terítsük ki, áthajtva azt a külső faléleken, a fal másik oldalán is folytatva a kihajtogatást.
 • Mielőtt a fal másik oldalán is folytatnánk a tapéta felerősítését a simítókefével, húzzuk végig két ujjunkat a falsarkon, hogy kinyomkodjuk a légbuborékokat.

Végső simítások

Miután a szoba falait teljesen lefedtük alaptapétával (makulatura), várjunk, amíg megszárad a ragasztó. Ezután gletteljük az esetleges hézagokat, hogy teljesen sima felületet kapjunk a tapétázáshoz. Vigyünk fel a kiegyenlítő alaptapéta felületére hígított tapétaragasztót, majd hagyjuk megszáradni. Ezzel nagyon megkönnyíthetjük a tapétázást, mert felrakás közben könnyedén el tudjuk majd csúsztatni igény szerint a lapokat a felületen.

Tapétázás végső

Lépések:

 • A hézagok eltüntetése: az esetleges illesztési hézagokat glettel töltsük ki, hogy teljesen sima felületet kapjunk. Száradás után enyhén csiszoljuk le a felületet.
 • A falsarkok kialakítása: ha kittel (fa-tapasz) tömítjük a falsarkokat vagy az alaptapéta és a fafelületek találkozását, egyenletesebb lesz a felület, és a tapéta nem fog elválni a faltól.