Festés, tapétázás

Festékfelhordás, festékleszedés szivaccsal: “szivacsozás”

A szivacsozás a lehető legegyszerűbb, ugyanakkor leghatásosabb technika. A különleges hatást természetes, ún. tengeri szivacs lenyomatával érhetjük el. A színárnyalatok és a textúra váltakozása mozgalmassá teszi a felületet.

Festékfelhordás szivaccsal

Erre a célra emulziós vagy lazúrfestéket használjunk. Utóbbi sokkal áttetszőbb (transzparens), ami általában hatásosabb. Amint a név is mutatja, itt a festéket a szivaccsal hordjuk fel a falra.

Szivacsozás

Lépések:

  1. Öntsünk egy kevés lazúrfestéket egy régi festékesvödör fedelébe. Mártsuk a szivacsot a festékbe, majd a felesleget távolítsuk el a fedél karimáján vagy egy darab kartonon.
  2. Különböző szögben tartva a szivacsot többször nyomjuk a fal felületére, és csak ezután mártsuk be újra a festékbe.
  3. Újabb bemártás után az üres falfelületeken folytassuk a szivacsozást, amíg le nem fedtük az egész területet.
  4. Amikor az egyik réteg felhordásával elkészültünk, vigyünk fel még egy réteget a falra, hogy kellő mélysége legyen a kompozíciónak.

Festékleszedés szivaccsal

Ez a módszer abban különbözik az előzőtől, hogy először egyenletesen fel kell hordani a lazúrfestéket a falra, és a szivaccsal a már lefedett területeken dolgozunk. Az előző technikához képest finomabb de hasonlóan plasztikus mintázat jön létre.

Szivacsozás 2

Lépések:

  1. Szabálytalan, váltakozó irányú ecsetvonásokkal egyenletesen hordjuk fel a lazúrfestéket. Egyszerre csak körülbelül 1 m2-nyi területet fessünk le, különben még a szivacsozás előtt megszárad a festék.
  2. Nyomjuk a megnedvesített szivacsot a festékkel bevont felületre. Igyekezzünk foltos, tört hatású felületet létrehozni. Az előző technikához hasonlóan mindig más és más szögben tartsuk a szivacsot, hogy szabálytalan mintázatú, de egyenletes felületet kapjunk.

Plasztikus felület

A festékleszedő technikával csodálatos plasztikus felületet hozhatunk létre, mely a fényt más és más módon veri vissza.

Ötletek a szivacsozáshoz

Az ismertetett alaptechnika mellett még sok variáció létezik.

Íme, néhány további ötlet:

  • A szivacs különböző felületeinek használata: a legtöbb természetes szivacs egyik felülete finomabb mintázatú a többinél. Válasszuk ki azt a felületet, amellyel nekünk tetsző textúrát kapunk. A különböző mintázatokat kombinálhatjuk is egymással.
  • Árnyékfoltok: ha a sarkokban vagy falfülkékben sűrítjük a mintázatot, érdekes árnyékhatásokat érhetünk el.
  • Falsarkok kialakítása: vágjunk le egy kisebb szivacsdarabot, és ragasztószalaggal rögzítsük egy ceruza végére, így a falsarkokhoz is könnyen hozzáférhetünk.
  • A szivacs tisztántartása: munka közben rendszeresen mossuk ki a szivacsot tiszta vízben.